CEU-rektor: Ha nehezebb gazdasági időszak jön, elsodorhatja a Fideszt is

2019.10.03. 11:55

Ha Európában recesszió jön, a magyar középosztály is kiábrándulhat az Orbán-rendszerből, vélte Michael Ignatieff, a CEU rektora, akivel az Euractiv készített interjút Nem lesz mindig egypártrendszer Magyarországon címmel.

Ignatieff elmondta, bár az egyetem bizonyos képzéseit az Orbán-kormány nyomására át kellett vinniük Bécsbe, nem hagyják el teljesen Budapestet, és küldetésük sem változott. Az borzasztó üzenet lenne, ha a bécsi működését hétfőtől megkezdő egyetem huszonöt év után kénytelen lenne levonni lobogóját Budapesten.

Szerinte az átmenet még mindig zajlik a térségben, a keleti blokk országaiban még nem ért véget a kommunizmustól való eltávolodás folyamata, de Magyarországon nem örökké egyetlen párt lesz hatalmon, Lengyelországban nem lesz autokrácia.

Az Egyesült Államok azonban láthatóan visszavett a térséget célzó demokratizálási törekvéseiből, miközben a rendszerváltás elitje is kikopóban van, és kezd kialakulni egy fideszes, konzervatívabb középosztály. Ők viszont egy nehezebb gazdasági időszakban eltávolodhatnak a Fidesztől.

A párt teljes egészen egy emberre épül, és félnek attól, hogy elvesztik a hatalmat, ha tisztességes választásokat tartanának. Eközben azonban azt sem látni Ignatieff szerint, hogy lenne kormányzóképes ellenzék az országban.