Közel ezer településen már most tudható, ki lesz a polgármester

004 14 11 09 ozd
2019.10.03. 14:33
  • Tarlós István magabiztosan őrzi vezető pozícióját a főpolgármester-aspiránsok között - állítja a kormányközeli Századvég. A közvéleménykutató cég szerint az ellenzéki jelöltek "a kampányidőszakban sem tudtak fordítani a népszerűtlenségüket okozó tendenciákon". A Századvég szerint a biztos szavazók 51 százaléka a jelenlegi főpolgármesterre adná a voksát. Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 43 százaléka szavazna, míg a "két televíziós személyiség", Puzsér Róbert és Berki Krisztián továbbra sem rendelkezik releváns támogatottsággal: az előbbi 5, az utóbbi 1 százalékon áll a biztos szavazók körében. (MTI)
  • A Momentum aláírt. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa a párt polgármester- és képviselőjelöltjeivel közösen arról beszéltek, hogy a polgármester- és képviselőjelöltek vállalták: aláírják és magukra nézve kötelezően ismerik el az Átlátszó.hu, K-Monitor és Transparency International Magyarország által készített önkormányzati minimumprogramot, az Ez a Minimum!-ot.
  • Luxusautó és mobilgyógyszertár. „Elmondom, hogy mi fog történni az első napon, ha nyerek. Visszaadom a leköszönő polgármester asszony luxusautóját, amiből mobilgyógyszertárat és mobiltaxit szeretnék létrehozni az időseknek" - egyebek mellett erről beszélt a 24.hu-nak adottinterjújában Soproni Tamás, a Momentum terézvárosi polgármester-jelöltje. 
  • A települések csaknem harmadában, összesen 913 helyen csak egyetlen polgármesterjelölt lesz. Őket akár egyetlen érvényes szavazattal is meg lehet választani. Öt évvel ezelőtt 767 ilyen település volt. A legtöbb településen egyébként két polgármester indul, de Hermánszegen kilencen, így ez a település a rekorder. A tízezer főnél nagyobb lélekszámú települések közül a borsodi Sajószentpéteren indulnak a legtöbben, kilencen. (MTI)
  • A Fidesz vidéken sem akar vitázni. Ezt az MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás tette szóvá, majd elmondta, hogy az ellenzék szolnoki, fehérvári, nyíregyházi polgármester-jelöltjeivel sem mertek kiállni vitatkozni a kormánypártiak. 
  • Karácsony találkozott Timmermansszal. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt emlékeztetett arra, hogy Frans Timmermans az Európai Bizottság klímavédelemért felelős alelnöke lesz és "ebben a pozícióban pont olyan területekért fog felelni, amik a budapestieknek is különösen fontosak: a lakhatásért, az energiakiadások csökkentéséért és a városok zöldítéséért". Karácsony szerint Timmermans ígéretet tett nekem, hogy a Bizottságnak külön, elkülönített pénzügyi forrásai lesznek a városoknak a következő ciklusban, amelyeket nem politikai alapon, hanem a programok alapján fognak szétosztani. 
  • Megszüntette a nyomozást a rendőrség a Pikó András józsefvárosi közös ellenzéki polgármester-jelölt kampánycsapata ellen, írta a HVG. A Budapesti Rendőr-Főkapitányság a lap  kérdésére korábban csak annyit írt, hogy ügydöntő határozatot hoztak, annak tartalmát azonban addig nem kommunikálják, amíg azt nem kézbesítették a címzettnek – jelen esetben a józsefvárosi választási irodának. De a lap szerint valóban megszűnt a nyomozás
  • Mága Zoltánra cserélték az ellenzéket. Erzsébetvárosban csütörtök reggelre átragasztották az összes ellenzéki plakátot Mága-hirdetésre. 
  • Kényszerítés bűntette miatt rendelte el a nyomozást a Karácsony Gergely-féle hangfelvétel ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségében működő Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a Pestisrácok megkeresésére a főügyészség helyettes szóvivője, Kovács Katalin. Részletek itt
  • Ellenzékieket lejárató álhíreket közöl, majd percekkel később töröl a Há’ most mi van abba? nevű Facebook-oldal, amelyeken korábban viccesnek gondolt tartalmak jelentek meg. Ez az FB-oldal közölte például azt az álhírt, hogy Baranyi Krisztina 9. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt szöges szalámikat szór ki a kutyáknak a kerületben. Részletek itt
  • Nyíregyházán a városüzemeltetési cég kiszámlázta a hatósági erővel leszedett ellenzéki plakátok eltávolításának árát és tárolási költséget. Mindeközben az ellenzéknek adott árajánlatokkal számolva több mint 80 millió forint értékben vannak kihelyezve fideszes plakátok a városban.Részletek itt. 
  • Pénzt osztogat a VI. kerületi önkormányzat. A nyugdíjasok 10 ezer forint, a rászorulók 15 ezer forint értékű vásárlási utalványt kaptak az önkormányzattól. Az a lakos pedig, aki mindkét kategóriába beleesik, 25 ezres utalványt vehetett át a napokban.
  • Három fideszes helyi politikusra is bírságot rótt ki az ítélőtábla politikai pedofíliáért, így Borkai Zsolt, az újrázásra hajtó győri polgármester is 345 ezer forintot fizethet - írta a HVG az október elején született bírósági döntésekre hivatkozva. A lap szerint Borkaiék egy már fél éve egyszer átadott futópályát adtak át újra, amit jogerősen egy „megrendezett” kampányeseménynek minősítettek, amihez - a szülők tudta nélkül - használták fel az odavezényelt iskolásokat. Azt a győri kormánypárti jelöltet is elmeszelték, aki egy általános iskolánál videózott saját közösségi oldalára, hogy saját érdemeit csillogtassa a választóknak.
  • Földútmentesítéssel kampányol a fideszes polgármester a XVI. kerületben. Kovács Péter arról beszélt, hogy a kerülete idén 1,2 milliárd forintos állami támogatást szerzett az aszfaltozásra és azt ígérte, 1-2 éven belül elfogynak a belterületi földutak a kerületben. Ugyancsak Kováccsal kapcsolatos hír, hogy a DK a választási bizottsághoz fordulunk, mert Kovács óvodásokkal kampányolt. " Kovács Péter egészen véletlenül tegnap, az önkormányzati választási kampány finisében vett részt a régóta tervezett Kertvárosi Tanyaudvar átadásán" -írta a DK.
  • A DK-nak nem tetszik, hogy államosítják az önkormányzatok közlekedési vállalatait. Ezt Nemes Gábor, a XVI. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje közölte, aki egyben a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke is. Nemes a Népszava csütörtöki cikkére hivatkozott, amelyik szerint a kormány azzal bízta meg az innovációs és technológiai minisztert, hogy jövő március végéig készítsen javaslatot a helyi közösségi közlekedés állami finanszírozásának modelljére. (MTI)
  • Egy nap van a határidő lejártáig, de eddig csak nagyon kevés delegáltat, mindössze 8670-at jelentettek be a jelöltek és jelölőszervezetek a helyi választási bizottságokba és szavazatszámláló bizottságokba az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választásra. Öt évvel ezelőtt 33 ezer delegált követte nyomon a választást. (MTI
  • Volt járási hivatali vezető vezeti a fideszes listát Nógrádban. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke vezeti a Fidesz-KDNP megyei közgyűlési listáját az október 13-i önkormányzati választáson. Skuczit 2014 októberében választották a megyei közgyűlés elnökévé, azt megelőzően a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatalának vezetője volt.

És ami még csütörtökön történt: 

  • közöltünk egy interjút Puzsér Róberttel, aki szerint ellenzékváltás kell, de ennek ellenére vannak jó kerületi ellenzéki jelöltek. A főpolgármester-jelölt elmondta, miért vár Karácsony visszalépésére. Tarlós pedig szerinte azért ígérget nyugodtan 2030-ra, mert akkor talán már halott lesz.

(Borítókép: Adrián Zoltán / Index)