Kázmér
-2 °C
15 °C

Simonka György felesége és unokahúga is vádlott lett

2019.10.03. 06:46

Nemcsak Simonka György fideszes képviselőt, hanem feleségét és unokahúgát is a vádlottként hallgatják ki, tudta meg a 24.hu.A politikus az ügy harmadrendű vádlottja, feleségének, Simonkáné Gábor Mariannának ötödrendű, az unokahúgának, Tóth Renátának pedig hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon.

Simonka felesége cégvezető is volt abban a kft.-ben, amelynek tevékenysége a vádemelés középpontjában áll, és a 24.hu úgy tudja, hogy az ügyészség látókörébe került Simonka György 77 éves édesanyja is. Ő szintén több gyanús cégben volt tulajdonos, de nem emeltek ellene vádat, az ügyészség szerint nem vett részt a bűnszervezet működtetésében. 

Korábban a Magyar Narancs azt írta, hogy a fideszes Simonka György elleni vádiratban nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kértek a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt politikusra. A lap kérdésére a Fővárosi Törvényszék azt megerősítette, hogy a vádiratokat már postázták a vádlottaknak és védőiknek.

Simonka György
Simonka György
Fotó: Soós Lajos / MTI

A vádhatóság a 24.hu információi szerint azt is megállapította, hogy a jogi szempontból különálló társaságok valójában egyetlen, Simonka által irányított egységként működtek, amelyben a fideszes képviselő vezető szerepe mindenki számára egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen volt.

A politikus az egyeztetéseket személyesen, a lehető legszűkebb körben tartotta meg, a részvevőktől pedig az ügyészség szerint azt kérte, hogy telefont ne vigyenek, a dokumentumokat kizárólag pendrive-ra mentsék,  bűncselekményre utaló adatokat pedig se emailben, se telefonon ne közöljenek egymással.

A feltétlenül szükséges kommunikációt mobilhívások helyett a Signal nevű alkalmazáson keresztül intézték a szervezet tagjai. A lap úgy tudja, hogy az ügyészég szerint Simonka kerülte a közvetlen pénzátvételt, a vállalkozók a pénzt többnyire a feleségének vagy más bizalmi poszton dolgozó alkalmazottnak adták át.