Fehér poros felvétel és posztfelajánlások a mai kampányban

Kampánynapló, október 4.

2019.10.04. 17:16 Módosítva: 2019.10.04. 18:21
  • Tarlós: Karácsony tisztakezű, kizárt, hogy saját zsebbe eltett volna valamit

Tarlós István főpolgármester interjút adott a Válasz Online-nak, amiben arról beszélt, rég gusztusa volt odasózni egyet Tordai Bencének, mert a demokrácia szélsőértékének, egy kellemetlen botrányhős provokátornak tartja. A megafonozás szerinte nem szép módszer, de „ezt az embert egyszer rendre kellett utasítani”. Tarlós szerint ő sosem mondta, hogy ne legyen vita Karácsony Gergellyel, csak feltételei voltak: hogy Karácsony előbb Puzsérral vitázzon. De Tarlós szerint inkább Karácsony nem akar vele vitázni, mert akkor már rég leült volna Puzsérral. Ebben az interjúban azt is mondta, a frissen felújított József nádor téri giccsfát el kellene távolítani. 

  • A DK-s Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kéri a Legfőbb Ügyészség

Választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő nyomozás miatt a Legfőbb Ügyészség indítványt tett az Országgyűlés elnökénél a DK-sVarju László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Az ügyészség szerint Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel, akinek pénzt ígért, hogy visszalépjen az ő javára. A férfi ezt elutasította. A büntetőeljárást akkor lehet lefolytatni, ha az országgyűlési képviselő mentelmi jogát felfüggesztik. A DK válaszolt erre a közleményre. Azt írták, ezzel a koncepciós eljárással az ügyészség megérkezett a kampányba, hogy pont most adják ki ezt a közleményt, a választási kampány finisében. Hozzátették, továbbra is kiállnak Varju mellett.

  • Puzsér főpolgármester-helyettesnek nevezné ki Karácsonyt, ha visszalépne a javára

Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy Karácsony Gergely visszalépéséért cserébe Karácsonynak főpolgármester-helyettesi posztot biztosít; ha megválasztják, a ciklus végén nem indul újra a posztért; és  amennyiben támogatják a város közlekedésének újratervezését, a következő öt évben nem ejti ki a száján az MSZP, DK és azok politikusainak nevét negatív kontextusban.

  • Megvolt a főpróba a Választási Irodánál, készülnek a nagy napra

A Nemzeti Választási Iroda szerint sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája, begyakorolták  az október 13-i önkormányzati és nemzetiségi voksolás választásnapi feladatait. A próba során minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is. 

  • Itt az app, amin letesztelheti, hogy melyik polgármester és főpolgármester-jelölt álláspontja áll önhöz a legközelebb

Mindezt a vokskabin.hu oldalon tesztelheti. A közleményük szerint a holnapon tizenhat, az önkormányzati választásokat érintő társadalompolitikai kérdésekből álló tesztet lehet kitölteni, magyar, német és angol nyelven. A kitöltés után az alkalmazás összehasonlítja a felhasználó véleményét az egyes jelöltekével, és így letesztelheti, melyik jelölt álláspontja áll az önéhez legközelebb. A Vokskabin az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a Politikai Kommunikációs Hálózat közös projektje.  Az új "Önkormányzati választások 2019" című 16 kérdőív az Andrássy Egyetem, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország együttműködésében készült.

  • Fehér port egyenget maga előtt, majd korrupciós ügyekről beszél egy kispesti MSZP-s

A Hír Tv hozott le egy felvételt, amin állítólag Lackner Csaba, kispesti szocialista önkormányzati képviselő látható, ahogy egy zacskónyi fehér port lenget a kezében, majd rendezget el maga előtt az asztalon. Hangfelvételek is készültek, a Hír Tv állítása szerint ezeken Lackner hallható, amint kerületi korrupciós ügyekről és nagy vagyonáról beszél.

  • Karácsony Gergely Jávor Benedeket küldené Brüsszelbe

Jávor Benedeket bízza meg Budapest brüsszeli irodájának vezetésével Karácsony Gergely, ha megválasztják főpolgármesternek, írja posztjában. Karácsony erről az Mfor-nak beszélt. Azt mondta, szerinte Jávor nagy beágyazottsággal bír uniós döntéshozói körökben, és elkötelezett a klímavédelmi célok mellett.