Nézzük, kivel szexel a polgármester úr!

se
2019.10.04. 08:03
A budaörsi Wittinghoff Tamást szexvideóval zsarolták, az újbudai ellenzéki László Imrét íróasztali erőszakkal és nemi szervének mutogatásával vádolták meg, Karácsony Gergely jegyzőjét azzal támadják, hogy tanárként egyetemista fiúnak tett szexuális ajánlatot. Az elmúlt napok történései alapján úgy tűnik, többé nem tabu a politikusok szexuális élete. Az ellenzék dilemmázik, a Fidesz mélyen hallgat az ügyben.

A politikusok szexuális élete sokáig tabunak számított, ebben hallgatólagos közmegegyezés volt a politikai táborok között. A miniszterek, képviselők, polgármesterek privát szférájáról pletykák persze mindig is voltak, a széles nyilvánosság előtt azonban évekig a dolog szigorú tabunak számított, amelyet csak olykor egy-egy politikusi coming out tört meg.

A helyzet megváltozott.

A 2018-as parlamenti kampányban nyomokban, majd a 2019-as önkormányzati kampányban teljes gőzzel megjelent a politikai támadások eszköztárában a szex, és nemcsak szexuális zaklatással vádoltak meg politikust, hanem a magyar politikatörténetben először nyilvánosságra került egy szexvideó egy hivatalban lévő polgármesterről. (Frissítés: egy olvasónk emlékeztetett arra, hogy az internet előtti korban, 1997-ben a KDNP-s füzesabonyi polgármester szexvideóját forgalmazták a videótékában, de ez annyiban más eset, hogy itt maga a polgármester videózta le az aktust.)

Érdemes sorra venni az elmúlt napok és hetek olyan politikai ügyeit, amely érintette a politikusok szexuális életét:

  • Donáth László volt MSZP-s képviselőt, lelkészt vádolták meg szexuális zaklatással, és a kormányközeli sajtó tényként kezdte el kezelni, hogy a lelkész erőszakoskodott az általa vezetett szeretetotthon egyik dolgozójával. Rendőrségi nyomozás indult, de sok konkrétum egyelőre nem derült ki. Donáth tagadja a vádakat.
  • Nem sokkal ezután Donáth Annáról, a Momentum májusban megválasztott EP-képviselőjéről jelent meg a kormányközeli sajtóban egy írás, amelyben egy fiatal lány azt állítja, hogy Donáth Anna szexuálisan zaklatta őt „Sziget fesztiválos bulik után". Donáth Anna felháborodva utasította vissza a vádakat: "semmi nem igaz a propaganda fantáziálásából, korábban azt hittem, Vona Gábor és az őt vádoló transzvesztita úr történeténél vadabbat már nem tud felböffenteni a kormánypárti propaganda, de tévedtem".
  • Ez még csak a kezdet volt. Szeptember végén a budaörsi postaládákba kezdték szórni annak a szexvideónak a linkjét, amelyen a polgármester látható egy nővel. Wittinghoff Tamás, aki az ellenzék támogatásával újra indul a polgármesterségért, feljelentést tett, mert szerinte "gengszterek, az erkölcstelen gazemberek" rendezték meg a jelenetet, vagyis csapdába csalták őt egy masszőrnőnek álcázott prostituálttal. Wittinghoff azt mondta, meg is zsarolták a felvétellel.
  • Kedden jött az újabb szexügy. László Imre DK-s parlamenti képviselőről, a XI. kerület ellenzéki polgármesterjelöltjéről azt állította egy eltorzított hangú ember a Tv2 Tények című műsorában, hogy szexuálisan zaklatta őt, egy íróasztalon akarta megerőszakolni, és a péniszét is mutogatta neki. László Imre mocskolódásról beszél, és azt írta a Facebookon: "azt üzenem Hoffmann Tamásnak és a Fidesznek, hogy ha harc, hát legyen harc. De amíg ők hazug lejáratással és aljassággal akarnak ellenem harcolni, én tisztességgel fogom őket legyőzni október 13-án!" László Imre megvádolása miatt ellenzék tüntetést szervezett.
  • Szerdán a Ripost újabb ügyet publikált, amely végigment a kormányközeli nyilvánosságban. Zugló jegyzőjét, Papp Imrét - nem mellesleg Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt munkatársát - hozták hírbe egy zaklatási üggyel. A lap szerint az ELTE oktatójaként egy másodéves diáknak tett homoszexuális ajánlatot, az egyetemista azonban az intézmény vezetőségéhez fordult.

Már a tavalyi parlamenti választás előtt is láthattunk jeleket arra, hogy a politikusok szexuális élete nem lesz örökké olyan szent tehén, amelyhez közel menni se mernek a politikai kampányok tervezői. 2016-ban a Ripostban szellőztették meg, hogy Volner János akkori Jobbik-frakcióvezetőnek egy bokorban volt légyottja (a lap csak finoman körülírta, hogy így csalta a feleségét). 

Majd a választási kampányban Vona Gábor Jobbik-elnököt Terry Black vádolta meg azzal, hogy homoszexuális kapcsolatai voltak. Vona visszautasította a vádat, majd meg is nyerte az emiatt indított személyiségi jogi pert. 

Az esetekben az a feltűnő hasonlóság, hogy rendre ellenzéki politikai szereplők szexuális életét boncolgatják. Ráadásul Wittinghoff esetétől eltekintve abban sem lehetünk biztosak, történt-e szexuális aktus. A történetben szintén közös pont, hogy a kormányközeli lapok, tévék foglalkoznak ezzel, a Fidesz mint párt hallgat ezekről az ügyekről. Hivatalosan legalábbis egyik esetre sem reagált fideszes politikus.

Ellenzéki dilemma

Az ellenzéki oldalon éppen ez okoz dilemmát információnk szerint. Ugyanis az ellenzéki szereplők nem tudják egyelőre felmérni, nekik mennyiben érdemes foglalkozni ezekkel az ügyekkel. Azzal ugyanis éppen az ellenzék emeli a politikai térbe ezeket az ügyeket, ha a cáfolatok után foglalkoznak vele, és sorra politikai válaszokat adnak. László Imre esetében ugyanakkor a tüntetés mellett döntött az ellenzéki oldal, sőt, maga Karácsony Gergely is beleállt az ügybe, amikor személyesen ment be a TV2 épületébe, hogy átadja a tiltakozó, cáfoló petíciót. 

Az esti tüntetésen aztán László Imre mellett megjelent több ismert ellenzéki politikus, polgármesterjelölt (Nidermüller Péter, Élő Norbert, Tüttő Kata, Kunhalmi Ágnes), és támadást László Imre azzal magyarázta, hogy "azt mutatják a felmérések, hogy a Fidesz a főváros legnagyobb kerületében vesztésre áll".

Az újbudai polgármesterjelölt azt mondta, emberileg hatalmasat csalódott fideszes ellenfelében, a kerületet vezető Hoffmann Tamásban, mert akár ő rendelte meg a lejárató anyagot, akár csak tudott róla, "óriásit csökkent a szememben". A politikus, aki azt üzente a XI. kerületi polgármesternek és a Fidesznek, hogy "ha harc, hát legyen harc", és azt is megjegyezte, amíg ellenfelei hazugsággal, lejáratással és gonoszsággal akarnak harcolni, addig ő tisztességgel.

A Fidesz feltűnően hallgat

A Fidesz, amely szisztematikusan szinte minden ellenzéki közleményre, megnyilvánulásra legalább közleményben reagál, ezúttal nem szólalt meg. László Imre fideszes vetélytársa, a tüntetésen megtámadott Hoffmann Tamás sem reagált az ügyre (sem nyilatkozatban, sem a Facebookon), ahogy a budaörsi Fidesz Facebook-oldalán sem találunk a Wittinghoff-szexvideót érintő posztot. 

A Fideszben információnk szerint úgy számolnak, hogy az ellenzéket gyengíti, ha botrányok lengik körül a szereplőket. Ugyanakkor egy fideszes szerint vigyázni kell, nehogy úgy tűnjön, hogy a Fidesz szimpla politikai érdekből szivárogtatja ezeket az ügyeket. Ezért nem is várható, hogy egy fideszes politikusan nyíltan beleáll és szexuális vádakat fogalmaz meg az ellenfelével szemben a kampányban.

A legnagyobb kérdés persze, hogy ezek az ügyek hogy hatnak a választókra majd. Vagyis az érintett, hírbe hozott politikai szereplőket mennyire rombolja, hogy a szexuális életük célkeresztbe került: képes lesz-e győzni újra Wittinghoff Tamás, László Imrét megválasztják-e. Ennek is függvénye, hogy a jövőben előkerülnek-e újabb felvételek, elhangoznak-e újabb szexuális vádak, és hogy a jövőben fideszes politikus szexuális élete is céltábla lesz-e.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport