Orbán Viktor is részt vett a mohácsi polgármester temetésén

D MTZ20191005003
2019.10.05. 17:55 Módosítva: 2019.10.05. 20:55

Végső búcsút vettek Szekó Józseftől, Mohács tragikus hirtelenséggel elhunyt Fidesz–KDNP-s polgármesterétől szombaton a baranyai város római katolikus temetőjében, írja az MTI.

A gyászszertartáson, amelyet Udvardy György veszprémi érsek vezetett, részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, több kormányzati szereplő, valamint jelenlegi és volt országgyűlési képviselők. Eljöttek Mohács hét testvérvárosának delegáltjai is, hogy a több ezer mohácsival együtt búcsúzzanak a volt városvezetőtől.

Csizmadia Csaba, a város alpolgármestere méltatásában kifejtette, Szekó József 1998-tól napjainkig, öt választási cikluson át Mohács város polgármestereként dolgozott, „a város érdekeit tartotta mindig szem előtt”. Neki is köszönhető, hogy az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára felkerült a mohácsi busójárás – tette hozzá.

Csizmadia Csaba elmondta: Szekó József munkássága alatt a város vagyona tizenötszörösére növekedett, a településen 25 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. „Középületek, iskolák, óvodák, a bölcsőde, a múzeum, a piac, sport- és kulturális központok, szabadidő-, lakó- és ipari parkok, a kórház, az alapellátó rendelő, a kompkikötő, kerékpár- és közúthálózat, az uszoda és termálfürdő, szociális otthonok és szociális bérlakások felújítása, fejlesztése fűződik nevéhez” – sorolta az alpolgármester.

Udvardy György veszprémi érsek beszédében úgy fogalmazott, Szekó Józsefnek „készsége volt a jóra, az igazra, a segítségre, a közösség szolgálatára, a jövőre, a betegségekkel való küzdelemre”.

Szekó József (Fidesz–KDNP) szeptember 27-én, életének 65. évében halt meg tragikus körülmények között. Szekó 1954. december 21-én született Mohácson, tanulmányai során vegyipari-gépész mérnök, műszaki tanár és közgazdasági szakokleveles menedzser képesítéseket szerzett. Feleségét, két felnőtt lányát, édesanyját hagyta hátra. Szekó József több más elismerés mellett 2003-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztje, 2014-ben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Családja a város hivatalos honlapján elhelyezett kérésében arra kérte a megemlékezőket, hogy a koszorú vagy virág vásárlására szánt összegeket ajánlják fel Szekó József „szívügyévé váló”, a mohácsi csata 500. évfordulójára a Fogadalmi templomba szánt 500 kilogrammos nagyharang elkészítésére.

(Borítókép: Máthé Zoltán/MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport