2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Az utókor szemében a jó kormányzás ritkán válik hősi erénnyé

HUSZ3262
2019.10.06. 12:23

Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök élete és halála ünnepeken és hétköznapokon egyaránt figyelmeztet, mekkora érték az ország szabadsága és függetlensége

- mondta Áder János köztársasági elnök vasárnap délelőtt, az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából rendezett állami megemlékezésen a Batthyány Mauzóleumnál. 

A köztársasági elnök emlékeztetett, a tragikus sorsú első magyar miniszterelnököt igaztalan vádak alapján, csupán bosszúból ítélték halálra, majd kétszer temették el: először titokban, méltatlanul, rejtekben; másodszor, huszonegy esztendő után, méltóságteljes tömeg kíséretében. 

Szerinte Batthyány nem volt se sugárzó egyéniség, se nagy hatású szónok, híján volt azoknak a tulajdonságoknak, melyekkel könnyű megnyerni a tömegek bizalmát. Tettrekészsége, szívós munkabírása és határozottsága mégis hatékony, elismert vezetővé, igazi államférfivá érlelte, fogalmazott.

Hozzátette, a Batthyány-kormány alig néhány hónap alatt, a Béccsel folytatott huzavona közepette fektette le az önrendelkezés alapjait.

Az utókor szemében a jó kormányzás ritkán válik hősi erénnyé. Nem sok katonanóta szól a hosszas egyeztetésekkel születő törvényekről, az önálló államigazgatás megteremtése és működtetése sem kívánkozik festők vásznára. Az utókor azt emeli magasra, akinek erényei és érdemei messzire látszanak. 

Tarlós István Budapest főpolgármestere arról beszélt, 1849. október 6-a minden magyar ember mély gyászának napja volt. Mint mondta, 1849-ben a politikai győzelem a bigott erőké lett, de a nemzet függetlenségének csorbítása nem tudta visszafordítani a polgári gondolkodás előretörését, amely meghatározta a következő évtizedekben az ország építkezését, Budapest fejlődését. 

Szerinte Széchenyi, Kossuth, Arany és Jókai közéleti megjelenése, az új gondolatok és honfitársaink megacélosodott szabadságszeretete megváltoztatta a magyar nemzet előremenetelének pályáját. 

A magyarság évezredes történelme bizonyítja, hogy népe jórészt erős és elszánt patriótákból állt, akiknek köszönhető, hogy történetének kezdete óta megőrizte független nemzeti mivoltát, nyelvét és önálló identitását

- fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette, az emlékezés feladata, hogy a jelen kapcsolatot tartson a múlttal, hogy az elmúlt századok eseményei, tanulságai beépüljenek a közösség történeti tudatába és meghatározzák cselekedeteit. 

A nemzetek akkor bomlanak fel, ha a hazafiság érzése, ereje nem védi meg többé a nagy megpróbáltatások idején. A nemzeti öntudat újraépítése, megerősítése, megóvása minden idők egyik nagy feladata.

A beszédek úton Áder és Tarlós mellett koszorút helyezett el a mauzóleumnál többek között Benkő Tibor, honvédelmi miniszter, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Boross Péter, korábbi miniszterelnök. 

(Borítókép: Huszti István / Index)