Judit, Xénia
18 °C
35 °C

A saját kamujelölt sógorát leplezte le egy ellenzéki képviselőjelölt

2019.10.07. 14:51 Módosítva: 2019.10.07. 18:12

Kamujelöltek indulhatnak pénzért a Fidesz érdekében a választáson, írja az MTI egy miskolci ellenzéki sajtótájékoztatón elhangzottakra hivatkozva. A sajtótájékoztatót amiatt hívták össze jobbikos és MSZP-s politikusok, hogy a baloldali Hírklikk nevű oldal hangfelvételt közölt, amin egy álellenzéki jelölt beszélt arról, hogy ki kérte fel. A hangfelvételt Bazin Levente, az ellenzéki pártok egyik önkormányzati képviselőjelöltje készítette, amikor a saját sógorával, a szintén ellenzékiként induló Tóth Ákossal beszélgetett. A beszélgetést telefonon rögzítette.

A felvétel megvágott, és a Hírklikk szerint azon Tóth Ákos képviselőjelölt, a elesége és Bazin képviselőjelölt hallható. Arról beszélgetnek, hogy a Tóth néven azonosított férfi valakik felkérésére, pénzéért indul a vasárnapi választáson az ellenzéki szavazatok megosztása érdekében. Tóth, aki egy bizonyos Új Lendület színeiben indul, a felvételen azt mondja, neki a Fidesz jó.

A felvételen az is elhangzott, hogy Tóth Ákos azért nem kampányol, mert nem célja megnyerni a választást, hanem "felkérték", miközben azt sem tudja, hogy melyik a körzete. Ezt a felesége mondja. Tóth erre azt mondja, hogy már megnézte az interneten, és meg is nyerné, ha akarná. Bazin közbeveti, hogy a pénzért csinálod, Tóth erre azt feleli: Na, ennyi.

Amikor Bazin szembesíti Tóthot, hogy bűncselekményt követ el, az álellenzéki jelölt kijelenti: őt meg fogják védeni. 

A felvételen elhangzottak miatt helyi ellenzéki politikusok a választás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt tesznek feljelentést a rendőrségen. A jobbikos Jakab Péter szerint van egy szervezet, az Új Lendület, amelynek jelöltjeiről az terjed városszerte, hogy "egyfajta álcivil szervezet, egy a feladatuk, a zavarkeltés". A nyilvánosságra került hangfelvétel bizonyíték lehet arra, hogy pénzért "kamujelöltek" indulhatnak Miskolcon a Fidesz érdekében - írja a miskolci sajtótájékoztatón elhangzottakról az MTI.

Az MSZP-s Varga László és Jakab Péter szerint a hangfelvétel egy nagyon komoly választási csalásról és annak előkészületéről tanúskodik.

„A választók akarata szent, azonban a kormánypártok ezt Miskolcon rendszerint torzítani, befolyásolni akarják" - mondta Varga László. A szocialista országgyűlési képviselő arra kérte a miskolciakat, hogy ha bárki választási csalást tapasztal és tudja dokumentálni, juttassa el hozzájuk a bizonyítékot. Egymillió forintot ajánlanak fel annak a "nyomravezetőnek", aki bizonyítékkal szolgál arra, hogy a választás napján csalás történhetett, hiszen ez bűncselekmény - fűzte hozzá.

Jakab Péter azt mondta: a nyilvánosságra került hangfelvétel a Fidesz demokráciafelfogásának látlelete, a "kamujelölt", abban érdekelt, hogy a Fidesz Miskolcon hatalmon maradjon, pénzért cserébe indul el a választáson, azzal a céllal, hogy ellenzékinek adva ki magát megtévessze a szavazókat. Felszólítják a Fideszt és miskolci polgármesterjelöltjét, Alakszai Zoltánt, közölje, mennyibe kerül egy ilyen kamujelölt indítása, és honnan van pénz erre; "úgy tűnik, hogy a Fidesz most már nemcsak szavazatot akar vásárolni, hanem képviselőjelöltet is" - fogalmazott.

Ilyen nem csak Miskolcon lehet, valószínűleg tele van ilyen esetekkel az ország, mondta a Hírklikknek adott interjújában Bazin Levente. 

A cikk korábbi verziójában Bazin feleségeként hivatkoztuk a harmadik résztvevőt, tévesen.