Nézőpont: Tarlós az esélyes, de a célegyenesben éles lehet a küzdelem

2019.10.07. 06:45

Karácsony Gergely hangfelvétele nem változtatott tartósan a politikai versenyen a fővárosban. A biztosan választók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergelyre, s immár 7 százaléka Puzsér Róbertre szavazna; Berki Krisztiánnak jelenleg nincs azonosítható szavazótábora – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készült kutatásából.

Eszerint a budapestiek 44 százaléka gondolja, hogy Karácsony Gergely párttársainak szerepük volt a kiszivárgott beszélgetés rögzítésében (28 százalék szerint nem). A Nézőpont szerint úgy tűnik, Karácsony túlélte a hangfelvételbotrányt. A budapestiek 57 százaléka szerint nem kell visszalépnie a főpolgármester-jelöltségtől (igaz, 33 százalékuk szerint vissza kellene). Ez azért is érdekes, mert néhány napja a Nézőpont még éppen ennek ellenkezőjéről adott ki hírt. 

A Nézőpont szerint a kampány utolsó hete előtt a hivatalban lévő főpolgármester továbbra is minden mutató szerint vezet kihívói előtt. A budapestiek 67 százaléka számít Tarlós győzelmére (Karácsony esetében 18, Puzsér esetében egy százalék), a fővárosiak 62 százaléka tartja Tarlóst alkalmasnak a városvezetésre. A fővárosiak 41 százaléka szerint a „választási meccs” már le is futott (49 százalék szerint nem).

A Karácsony Gergely számára kedvezőtlen adatok ellenére éles küzdelem várható a célegyenesben – állítja a Nézőpont, bár ennek az indoklása erőteljesen elfogultnak tűnik: „A Párbeszéd politikusa esetében ez a választás ugyanis a túlélésről is szól. A kutatásokban mérhetetlen pártot irányító politikus, sikertelen volt miniszterelnök-jelölt és távozó kerületi polgármester ezüstérmes főpolgármester-küzdelme esetén könnyen feladat nélkül maradhat.”

A felmérés szerint a budapestiek 25 százaléka szerint veresége esetén is budapesti politikával kellene Karácsonynak foglalkoznia (kompenzációs lista vezetőjeként biztosan bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe), míg 11 százalékuk szerint ismét országos ügyekkel, ugyanakkor a megkérdezettek 48 százaléka szerint vissza kellene vonulnia a politikától, esetleg újra szakmájában, szociológusként kellene elhelyezkednie.

A Nézőpont szerint a választani tudó budapestiek 53 százaléka Tarlós Istvánra, negyven százaléka Karácsony Gergelyre, hét százaléka Puzsér Róbertre szavazna.

Minden választás végeredménye a mozgósításon múlik, de Karácsonynak ez sem ad túl sok reményt – állítja a Nézőpont, amit azzal támaszt alá, hogy szerintük az összes budapesti 49 százaléka Tarlóssal, 29 százaléka Karácsonnyal és hét százaléka Puzsérral szimpatizál.