A Borkai-botrány közepén visszalép a Jobbik Győrben az ellenzéki együttműködéstől

2019.10.08. 08:46

A Borkai-botrány közepén váratlanul kivonult az ellenzéki együttműködésből a Jobbik mind a négy győri önkormányzati jelöltje. A párt lépésével az adott körzetekben nem lesz összellenzéki jelölt a Fidesszel szemben, mivel a megállapodás szerint ott a Jobbik képviselte az ellenzéket.

Frissítés: a Jobbik országos vezetése közleményben áll ki az ellenzéki együttműködés fenntartása mellett.

A párt elnökségi döntéssel feloszlatta a Jobbik győri pártszervezetét. 

Nem Borkai Zsolt miatt

A párt helyi vezetője szerint már hónapok óta tervezett volt a kilépés, és a döntésnek nincsen köze a győri polgármestert „ocsmány módon lejárató anyagokhoz.”

Fodor Roland Facebook-bejegyzésében ráadásul „ellenzéki moslékszövetségnek” nevezte az eddig általa is vállalt együttműködést, amelybe elmondása szerint

csak azért ment bele a „vállalhatatlan és elvtelen összellenzéki bohózatba”, mert terveik szerint így „a nemzetellenes baloldali pártok” nem tudnak külön-külön frakciót alakítani az új közgyűlésben.

Sneider: kilóg a lóláb

A párt elnöke szerint világos, hogy Borkai ügyével van kapcsolatban a győri pártszervezet váratlan kilépése. Sneider Tamás szerint kilóg a lóláb a győri pártszervezet vezetője, Fodor Roland magyarázata alól. „Ha valóban kamuból, romboló szándékkal álltak volna be az együttműködésbe más pártokkal, akkor akkor már a jelöltállítási határidő letelte után jelentették volna be visszalépésüket. Így is okoztak kárt, de sokkal több kárt is okozhattak volna azzal, ha másfél hónappal a választások előtt történt volna ilyen lépés, és így hintették volna el az ellenzéki pártok között a bizalmatlanság magvát.” Ezzel viszont csak a Borkai-ügy kirobbanása után jöttek elő, így Sneider szerint az összefüggés egyértelmű. 

Az elnök elmondta: a győri szervezet képviselői nem jelezték fenntartásukat az együttműködéssel kapcsolatban, pedig megtehették volna, arról ugyanis minden esetben a helyi alapszervezet döntött.

A Fidesz érdeke nyilvánvaló: négy egyéni mandátumot már biztosan elveszített az ellenzék, így megnő az esélye annak, hogy a közgyűlésben fideszes többség jön létre, így a kompenzációs listán is eggyel kevesebb mandátumra számíthat az ellenzék.

De valamelyest Borkai ügyéről is eltereli a figyelmet a visszalépés – vélte az elnök, aki már jelezte minden ellenzéki párt vezetőjének, hogy sajnálják a történteket és azok nem befolyásolják az országos együttműködést az október 13-i helyhatósági választásokon.

A visszalépőkkel kapcsolatban elmondta: „Vádaskodni nem szeretnék, de a Fidesznek rengeteg lehetősége van a viszonyok befolyásolására, az egyértelmű, a mai magyar közéletben láttunk erre példákat más pártoknál is bőven.”

Elítéli a Jobbik a győri Jobbikot

A visszalépés híre után a Jobbik közleményben is tudatta, hogy „elítéli tagjai visszalépését és továbbra is a győri ellenzéki együttműködést támogatja

A Jobbik Magyarországért Mozgalom határozottan elítéli, hogy 4 tagja visszalépett a közös ellenzéki képviselőjelöltségtől Győrben. Az országos elnökség ma reggeli döntése alapján a győri alapszervezet működése felfüggesztésre került, a négy visszalépő képviselőjelölt összes párton belüli tisztségéből visszahívásra került és etikai eljárás indult velük szemben.

Azokon a településeken, ahol a jobbikos tagság az ellenzéki együttműködésben való indulás mellett döntött,

a Jobbik továbbra is tartja magát a megállapodásokhoz,

így Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson.

Frissítés 13 órakor: Az MSZP győri szervezetének elnöke sajtótájékoztatón reagált a győri jobbikos visszalépésére, Pollreisz Balázs a 444.hu tudósítása szerint

úgy tűnik, Borkai Zsolt lányok mellett fiúkat is vett magának.

Pollreisz azt feltételezi, hogy a helyi jobbikosok döntésére hatással lehetett Borkai is. Borkai hétfőn "a felolvasott üzenetében harcot hirdetett, ez annak lehet az egyik állomása" - mondta Pollreisz Borkai kamerába olvasott nyilatkozatára utalva. A győri szervezeti elnök azt mondta, reményeik szerint a jobbikosok döntése mozgósíthatja az ellenzék támogatóit, így a többi körzetben akár jobb eredményt is elérhetnek.

Frissítés 15 órakor: Glázer Tímea győri ellenzéki polgármesterjelölt az Azonnalinak arról beszélt, a jobbikos bejelentés meglepte őket, de rögtön a megoldáson kezdtek gondolkodni. A felvetésre, hogy mivel az ellenzéki kompenzációs listán a most kiugrott jobbikos Fodor Roland a második helyen van, és onnan csak akkor kerülhet le, ha ő maga mond le, Glázer azt mondta:

Így van, és ezt szeretnénk is, hogy megtenné, ha egyszer nem szeretne együtt dolgozni ezzel a társasággal. Arra kérem Fodor Rolandot a többiek nevében is, hogy mondjon le a listás helyéről!