Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A Párbeszéd is feljelentést tesz a Borkai-videó miatt, a főügyészség hivatalból nem lép

2019.10.10. 12:19 Módosítva: 2019.10.10. 12:33

A Jobbik után a Párbeszéd is feljelentést tesz Borkai-ügyben a magyar és a horvát hatóságoknál. Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője csütörtökön azt mondta: a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészséghez fordulnak, mert a sajtóban feltárt ügyek alapján felmerül a gyanú, hogy a győri polgármester környezetéhez tartozó emberek törvénytelen pénzügyi ügyleteket hajtottak végre. A hatóságok hallgassák ki Borkai Zsoltot és az összes olyan szereplőt, akik ezekben az ügyletekben érintettek lehetnek! - követelte Szabó Tímea.

A politikus bejelentette: a horvát hatóságokat is megkeresik, miután Horvátországban büntetik a prostitúciót. 

A párt frakcióvezetője emellett kezdeményezi a Magyar Olimpiai Bizottságnál, hogy vonják meg a győri polgármester olimpiai bajnoki járadékát. Egy a magyar sportot és az olimpikonokat képviselő közszereplő "nem mehet el prostituáltakkal, nem orgiázhat" - indokolta ezt a lépést Szabó Tímea.

A Párbeszéd felkéri az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) is, hogy vizsgálja meg: betartották-e az EU-s jogszabályokat akkor, amikor a videón szereplő egyik nő vállalkozása három millió forint uniós támogatást kapott. 

Az ellenzéki párt a győri önkormányzatot arra kéri, vizsgálja meg, hogy Borkai Zsolt polgármesteri fizetése és olimpiai bajnoki életjáradéka elegendő-e arra, hogy a politikus "ezt a luxuséletmódot finanszírozza, hogy a Maldív-szigetekre utazzon, hogy horvátországi, több milliós luxusnyaralásokat finanszírozzon".

A Párbeszéd megkeresi a közbeszerzési hatóságot is, mert két évvel korábban a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál étkeztetési feladatait a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban, 896 millió forintért nyerte el az a Diákolimpia 2017 Kft. nevű cég - mondta Szabó Tímea.

A politikus írásbeli kérdést intéz Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez is. Tőlük azt akarja megtudni, hogy "mennyire fér bele az Isten, haza, család hármas szólamába" Borkai Zsolt viselkedése.

A politikust kérdezték arról, hogy miért nyújtanak be feljelentést, amikor a Jobbik már korábban bejelentette, hogy a magyar és a horvát hatóságokhoz fordul. (Szilágyi György jobbikos képviselő szexuális kényszerítés, hivatali visszaélés, valamint kábítószer birtoklásának gyanúja miatt tett feljelentést). Szabó Tímea azt felelte, nem tudják, hogy a Jobbik elküldte-e ezeket a beadványokat, a Párbeszéd dokumentumai azonban már készen vannak, és azokat még csütörtökön eljuttatják a hatóságokhoz. Minden tisztességes szereplőnek lépnie kell, a hatóságoknak pedig vizsgálniuk kell, hogy történt-e bűncselekmény - tette hozzá.

Az Azonnali azt írja: a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséghez egyelőre nem érkezett meg a jobbikos Szilágyi György feljelentése. A megyei főügyészség szóvivője a portálnak azt válaszolta:

Eljárást az ügyészség hivatalból, "kizárólag a médiában megjelenő, ellenőrizetlen információk alapján nem indíthat, konkrét adatok nélkül nem járhat el.

"Egy esetleges nyomozás elrendeléséhez más eljárásból származó, bűncselekményre közvetlenül utaló adatok, vagy feljelentés megtétele, annak során konkrét tények és adatok megjelölése szükséges" - közölte az ügyészségi szóvivő az Azonnalival. 

Az MTI tudósítása szerint Szabó Tímeát a sajtótájékoztatón megkérdezték arról is, hogy tervez-e hasonló lépéseket a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott képi- és hangfelvételek ügyében, amelyeken Lackner Csaba ellenzéki kispesti önkormányzati képviselő közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt. Szabó Tímea azt felelte: Gajda Péter kispesti polgármester már megtette a szükséges jogi lépéseket és azok alapján már remélhetőleg folyik a nyomozás. Hozzátette, nemrég jelent meg a hír, hogy Gajda Péter szerint Lackner Csabának le kell mondania, ha bebizonyosodik, hogy ő van a felvételen.

Egy újabb felvetésre azt válaszolta, nem tiszte megítélni, mennyire életszerű, hogy Gajda Péter és Lackner Csaba nem beszéltek egymással egy hete. Hozzátette, a Fidesz és az ellenzék között azonban az a különbség hogy a Fidesz nem tett jogi lépéseket a Borkai-ügy kinyomozásának érdekében, míg az ellenzék ezt megtette a Lackner-ügyben.

Kikérték a véleményét a hangfelvétel azon, csütörtökön publikált részéről, amelyen Lackner Csaba azt mondja, hogy Gajda Péter már csak egy ciklust vállal polgármesterként, mert nem szeretné, ha "ráégnének" az ellenzéki összefogásból érkező "éhes" fiatalok. Szabó Tímea azt felelte, "az újabb, éhes, tolvaj politikusok" a Fidesz körül szoktak megjelenni, az pedig Gajda Péter saját döntése, hogy hány ciklust vállal polgármesterként.