Orbán nem megy Győrbe a választásokig

Kampánynapló 2019. 10. 10.

2019.10.10. 16:47 Módosítva: 2019.10.10. 18:13

Három nappal az október 13-i önkormányzati választások előtt úgy tűnik, hogy Borkai Zsolt szexuális és korrupciós botránya lett a kampányhajrá központi témája. A 144. Kormányinfó minimum felében is erről beszélt – kérdésekre válaszolva – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint az adriai szexorgia semmilyen kapcsolatban nincs a kormány által hirdetett keresztény szabadsággal; a kormány nem indít vizsgálatot az ügyben, Orbán Viktor pedig nem tervezi, hogy a választásokig Győrbe látogatna. (Részletes tudósításunk a sajtótájékoztatóról itt olvasható.) 

A Borkai-botrány további hírei:

  • A Jobbik után a Párbeszéd is feljelentést tesz a Borkai-ügyben a magyar és a horvát hatóságoknál. Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője csütörtökön azt mondta: a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészséghez fordulnak, mert a sajtóban feltárt ügyek alapján felmerül a gyanú, hogy a győri polgármester környezetéhez tartozó emberek törvénytelen pénzügyi ügyleteket hajtottak végre.
  • Kósa Lajos a Hír TV-ben előbb azt mondta, hogy még nincs vége a Borkai-ügynek, mert ez egy „karakter autodafé”, majd nemsokkal később már úgy vélte, hogy „le fog ez csengeni szerintem”. 
  • „Kokain Kormány” feliratot fújt a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX Orbán Viktor hivatala elé a Várban. Szerintük Borkai ügye megtestesíti az egész NER-t, ők pedig köszönik, nem kérnek ebből. 
  • Szórólapokkal és plakátokkal próbálja felhívni a figyelmet Borkai Zsolt polgármester ügyére a Magyar Szolidaritás Mozgalom Győrben. A szervezet a Hvg.hu-nak közölte: 30 ezer szórólapot juttatnak el a győri háztartások postaládájába a botrányról. Szerintük Borkai szégyent hoz a városra, viselkedése távol áll a keresztény konzervatív értékektől, súlyosan erkölcstelen.
  • A Transparency International is feljelentést tett az ügyben, írja az Euronews. A korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó civil szervezet az újra reflektorfénybe kerülő 2011-12-es audis földvásárlások miatt döntött így.
  • Tarlós István szerint Borkai méltatlanná vált posztjára.

Újabb cikket írt a kormánypárti Magyar Nemzet a kispesti szocialisták ügyéről. Az egyik kerületi szocialista képviselő, Lackner Csaba – akiről korábban videó is előkerült, ahogy valami fehér porral tesz-vesz – egy hangfelvételen többek között arról beszél, hogy a kispesti szocialista polgármester, Gajda Péter arra biztatta embereit, ők csinálják meg a kerületi DK-t, mert úgy „sokkal több pénzt lehetne keresni”. Gajda közben a Népszavának arról beszélt, hogy amennyiben bizonyíthatóan Lackner van a felvételeken és még kokaint is fogyasztott, akkor adja vissza a mandátumát. További részletek

Fej fej mellett Tarlós és Karácsony. Az Index megbízásából készített online közvélemény-kutatást a Medián; a jelöltet biztosan választani tudók között Tarlós 48, Karácsony 47 százalékon áll, vagyis a 3,1 százalékos hibahatáron belül a két esélyes főpolgármester-jelölt. Részletek és további felmérések itt

Lényegesen nőtt az átjelentkező szavazók száma. Több mint 29 ezren jelezték szerda délután 16 óráig, hogy vasárnap nem a lakóhelyükön, hanem bejelentett tartózkodási helyükön akarnak szavazni. Öt évvel ezelőtt 18 ezer átjelentkezéssel szavazó volt. (Nemzeti Választási Iroda / MTI) 

A Fidelitas és Puzsér stábja Karácsony ellen. Egy személyre szóló Budapest-térképet vitt „búcsúajándékként” a Fidelitas Karácsonynak, mondván, „hátha megtanul legalább néhány dolgot Budapestről, mielőtt elmegy Zuglóból”. Puzsér Róbert aktivistái a Puzsért a Fidesz egyik bábjaként ábrázoló plakátokat vittek Karácsonynak a zuglói városházára. Érdekesség, hogy az MTI tudósítása leírta, hogy Záránd Péter, Puzsér kampányfőnöke szerint Karácsony „habonyi színvonalú” kampányt indított Puzsér ellen. Ha már Karácsony, a Magyar Nemzet felpöttyintette a habot az alkalmatlanozás tortájára a következő szalagcímmel: „Karácsony Gergelyt saját alkalmatlansága is idegesíti”. 

„Bede Zsolt kificamodott lelkű, bamba lúzer” – nyilatkozta Tarlós István a Hvg.hu-nak, miután Bede tegnap műpéniszt nyomott Alföldi Róbert és Karácsony Gergely orra alá. Tarlós szerint Bedének bocsánatot kell kérnie az érintettektől, a főpolgármester-jelölt pedig elutasítja, hogy „ilyenek védjék Budapestet”. 

Kézzel írt kampánylevelek a postaládákban. Szeged után Miskolcon és Siófokon is megjelent egy újfajta kampányeszköz, a kézzel írt, fénymásolt, postaládákba bedobott kampánylevél, amely szerzője mindegyik esetben nyugdíjasnak vallja magát, és arra buzdítja a címzetteket, hogy vasárnap a kormánypárti jelöltekre szavazzanak. Szegedi portálok alaposabban kivesézték a helyi levelet, és arra jutottak, hogy álnyugdíjasról lehet szó, ugyanis a Csillag térről adják fel az írásokat, ott azonban nem lakik senki. 

Gyurcsány szerint a fideszesek zaklatják a táborukat. Miután a Fidelitas újabb telefonos kampányt indított Karácsonyról, és ehhez Gyurcsány Ferenc korábbi kijelentését használják, amely szerint az ellenzéki főpolgármester-jelölt mögül „elment a támogatás”, a DK elnöke kiposztolta, hogy „a Demokratikus Koalíció, annak vezetése és elnöke, arra kéri a budapestieket, hogy most vasárnap váltsák le Tarlós Istvánt, és szavazzanak Karácsony Gergelyre”. A volt miniszterelnök szerint „a fideszesek, aljas, megtévesztő, manipulált hívásokkal zaklatják a táborunkat, a budapesti DK-sokat”.

Polt Péter eljárást kezdeményezett Vári Attila tanúvallomása miatt. Egy pécsi egyetemista megverése nyomán indult perben a bíróság nem hitt a tanúként beidézett Vári Attilának, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjének. „Az első- és a másodfokú ítélet szerint sem felelt meg a tényeknek a Fidesz jelenlegi polgármesterjelöltjének tanúvallomása” – írta a Szabadpecs.hu. Harangozó Tamás (MSZP) rákérdezett Polt Péternél, aki azt írta, hogy sem az eljáró bíróságok, sem más nem tett feljelentést hamis tanúzás miatt, Polt viszont feljelentésként értelmezte a kérdést, amelyet így továbbított a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak. (Szabadpecs.hu)