Kispesti MSZP-s polgármester: Ha valóban kokainozott a szocialista képviselő, távozzon a közéletből

2019.10.10. 11:07

Összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről, háttérmutyikról beszélgetnek azokon a hangfelvételeken XIX. kerületi szocialista kerületi politikusok, akikről a Magyar Nemzet hosszabb cikksorozatban számol be.

A lap csütörtökön már az ötödik részt publikálta, amiben a a cikk szerint az egyik kerületi szocialista képviselő, Lackner Csaba - akiről korábban videó is előkerült, ahogy valami fehér porral tesz-vesz - egy hangfelvételen többek között arról beszél, hogy a kispesti szocialista polgármester, Gajda Péter arra biztatta embereit, ők csinálják meg a kerületi DK-t, mert úgy „sokkal több pénzt lehetne keresni”.

Eközben a Népszavának interjút adott Gajda Péter, aki többek között azt mondta Lackner Csabával kapcsolatban:

Amennyiben bizonyíthatóan ő van a felvételeken és még kokaint is fogyasztott, akkor felszólítom, hogy adja vissza a mandátumát és távozzon a közéletből.

De mikről volt szó a cikksorozat előző részeiben? A Nemzet által közzétett felvételek zömében Lackner Csaba kispesti kerületi politikus beszél kötetlen hangnemben más politikusokról és azok dolgairól. Lackner súlyos állításokat fogalmazott meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, akinél komoly pénzek kötöttek ki, a szintén szocialista kerületi képviselő Kránitz Krisztiánról, de a polgármester Gajda Péterről is érdekeseket mesél.

A cikksorozat második részében a polgármesterrel kapcsolatban is felmerülnek milliók, amik nála landolnak, de leginkább arról szól, hogy hova fajulnak a dolgok Kránitz „pénzéhsége” miatt, hogyan kerül konfliktusba Gajda Péter polgármesterrel, állítólag elhappolt ingatlanok miatt. 

A cikksorozat harmadik része egy újabb képviselőre irányította rá a figyelmet. A XIX. kerületi 5. választókerület ellenzéki jelöltjéről, Somogyi Lászlónéról van szó. Somogyiné férje, illetve cége ugyanis a kerület nagy nyertesei közé tartozik. A lap szerint az Anildia Kft. „számos kerületi közbeszerzésnél bukkan fel nyertesként, pályázóként vagy alvállalkozóként”, és hogy milyen nehéz is egy család életében elválasztani a kötelességeket és a privát szférát, jól mutatja, hogy Somogyiné korábban még hivatalos levelezéseiben is egy anildia nevű emailcímet használt, írja a Magyar Nemzet.

Ezeket egyébként hosszabban, részletesebben ebben a cikkünkben foglaltuk össze. Próbáltunk minden szereplőt reagáltatni az előkerülő állításokra, volt akit sikerült elérnünk, volt, akit nem. Gajda Péter például azt írta, „valamennyi rágalmazó mondat természetesen minden alapot nélkülöző valótlanság".

A Nemzet közben folytatta a sorozatot, a negyedik részben arról írtak, a szereplőknek milyen helyeken (Egyesült Államok, Spanyolország) vannak ingatlanai, Gajda Péter szocialista polgármesterről azt írják, "a beszélgetések szerint a XIX. kerületben vásárolt be, a szocialista politikusnak ez lenne az utolsó ciklusa, mert „már megvan neki”." A hangfelvételen a Nemzet szerint Lackner szájából hangzik el, hogy Gajda ingatlanokba fektette a pénzét, ő is szerzett neki, és nem az ő nevén vannak ezek.

A csütörtök folytatásban arról ír a Nemzet a hangfelvételek alapján, hogy: "a beszélgetők visszaemlékezése szerint Gajda Péter polgármester arra ösztökélte embereit, hogy hozzák létre a kerületben a Demokratikus Koalíció alapszervezetét, mert azzal „sokkal több pénzt lehetne keresni”."

Figyelj, a Gajda rengeteget küzdött velünk, hogy mi csináljuk meg a kerületi DK-t. Sokkal több pénzt lehetne keresni, hogyha miénk lenne a kerületi DK

- hangzik el a felvételen. Erre a felvetésre a hangfelvételen hallhatóan az volt akkor a reakció, hogy nem volt rá ember, "meg nem hittük, hogy a DK-ból lesz valami". Illetve a felvételek egyikében Kiss Jenő XXIII. kerületi MSZP-s képviselő arról beszél Lackner Csabának, hogy őt azzal keresték meg, hogy legyen a kispesti DK elnöke, de neki nem volt kedve ezzel vesződni. Amire Lackner lehülyézi Kisst, mondván, ezt üzletként kellett volna kezelnie.

Gajda Péterrel a Népszava készített interjút, ami csütörtökön jelent meg. Ebben Gajda azt mondja, lejárató kampány folyik ellene: "az összes olyan vád, amely engem korrupciós ügyekbe kever valótlan. Meg is tettem a szükséges jogi lépéseket, feljelentést tettem rágalmazásért és becsületsértésért" - mondja.

Majd a fehér poros Lackneres videó kapcsán azt mondja, "amennyiben bizonyíthatóan ő van a felvételeken és még kokaint is fogyasztott, akkor felszólítom, hogy adja vissza a mandátumát és távozzon a közéletből". A polgármester azt állítja, nem érte még el Lacknert.

Az interjú nem tér ki az elmúlt napok cikkeinek részleteire, Gajda pedig általánosságban úgy fogalmaz, hogy "a helyi Fidesznek a lejáratásomra külön stábja, sajtója van, de nem tudom, honnan van az a rengeteg pénz, amit erre költenek".