12 ezren írták alá a petíciót az otthon ápolás megkönnyítéséért

2019.10.10. 21:14

Tizenkétezren írták alá azt a petíciót, amelyet a TASZ és a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület adott át csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), számolt be róla az RTL Híradója.

A Szabadnapot minden családnak! kezdeményezés keretében azt szeretnék elérni, hogy legyen állami finanszírozású, 0-24 órában működő személyi segítő szolgálat, amivel az otthon ápolók és az otthon ápoltak életét könnyítenék meg.

A TASZ szerint jogilag járna a segítség a családoknak, a gyakorlatban viszont kevés az elérhető szolgáltatás, és ezek csak hivatali időben működnek. Ez szerintük azt jelenti, hogy pénteken délután négytől hétfő reggel nyolcig semmilyen segítő szolgáltatás nincsen.

A petíciót az EMMI irodavezetője vette át csütörtökön. A minisztériumtól azt írták az RTL Híradónak, hogy most is van olyan lehetőség, hogy szakképzett segítőket kérjenek a családok, és a szolgáltatások bővítéséről folyamatosan egyeztetnek az érdekképviseletekkel.

A TASZ és a Lépjünk, hogy léphessenek! kezdeményezése mögé ismert emberek is beálltak. Korábban pedig kormánypárti és ellenzéki polgármesterjelöltek is válaszoltak a felhívásra, és vállalták, hogy mindent megtesznek az idősek és a gyermekek házi segítségnyújtásának érdekében.