Berakod a strómanokat, akiknek a fizetésének a 60-70 százalékát leszeded

2019.10.11. 08:12

Összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről, háttérmutyikról beszélgetnek azokon a hangfelvételeken XIX. kerületi szocialista kerületi politikusok, akikről a Magyar Nemzet hosszabb cikksorozatban számolt be. A lap pénteken az utolsó, hatodik részt publikálta.

A Nemzet által közzétett felvételek zömében Lackner Csaba kispesti kerületi politikus beszél kötetlen hangnemben más politikusokról és azok dolgairól. Lackner súlyos állításokat fogalmazott meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, akinél komoly pénzek kötöttek ki, a szintén szocialista kerületi képviselő Kránitz Krisztiánról, de a polgármester Gajda Péterről is érdekeseket mesélt. Az első három részről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, a következő kettőről, és Gajda rövid reakciójáról pedig ebben a cikkünkben.

A lap pénteki cikkéből a felvételek alapján több érdekes dolog is kiderül. A felvételen a kispesti szocialista önkormányzati képviselő, Lackner Csaba például arról beszél, hogyan lehet sokat keresni európai parlamenti politikusként:

A tanácsadói kört azt mindig úgy csinálják, hogy ugye sajnos ez a szocialista pártra igaz, hogy neked van mondjuk EP-képviselőként lehetőséged négy embert alkalmazni. Erre alkalmazod jó drágán, és majd berakod a strómanokat, akiknek a fizetésének a 60-70 százalékát leszeded.

Egy másik felvétel szerint Lackner arról beszél, hogy egy egy szélhámos hogyan húzta le a kerületi önkormányzatot 43 millió forinttal, amit később szúrtak ki. 

Az a lényeg, hogy 43 millió forintot utaltattak el maguknak úgy, hogy a B. Z. is meg én is jóváhagytunk, úgy csempészgette bele az utaláscsomagba a csaj

- hangzik el a felvételen, majd úgy folytatódik: „Én csak úgy hagytam jóvá, hogy én minden hónapban megnézem a Közparknak az utalásait, csinálok egy felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet, hogy láttam. Én ott felügyelőbizottsági elnök vagyok. Hallod, egy igazi szélhámos csaj, lenyúlt b...meg a Közparktól 43 millió forintot. És még akkor is kihúzta magát, amikor bejöttek érte a rendőrök”. Lackner hozzáteszi, a nő 10 millió forintot fizetett vissza. A lap megkereste a rendőrséget, akik azt írták, jelenleg egy gyanúsított van az ügyben.

A felvétel szerint Lackner egy beszélgetésben azt is elmeséli, hogyan kerülnek ki önkormányzati lakásokból bérlők. „Érdekes, az arab meg akarta venni azt a telket, és pikk-pakk ki lettek b...va az emberek” – mondja például egy Attila utcához közeli teleknél. A törvényi menetet is elmeséli: fel kell ajánlani nekik ugyanazt a kategóriájú lakást kétszer. Ha a másodikat sem fogadják el, akkor „azt lehet mondani, hogy az ön bérleti joga a 17 millió forintos ingatlan helyett ér hét és felet. Itt a hét és fél, átutaljuk az ön bankszámlájára, viszontlátásra, aztán menjen a f...ba” - mondja. 

Egy másik felvételen pedig az hangzik el, hogyan keveredett ki egy ügyből, ahol őt jelentették fel 2014-ben hivatali vesztegetés miatt. Részletek itt.

A szocialista képviselő fehér poros videója egy hete került ki, ehhez képest Gajda Péter, a kerület szocialista polgármestere a Népszava csütörtöki rövid interjújában azt állította, még nem sikerült elérnie Lackner Csabát.