Rég volt ekkora káosz a Fideszben

untitled shoot-6319
2019.10.11. 23:22 Módosítva: 2019.10.12. 00:06
Váratlanul meghirdették Borkai Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatóját, majd váratlanul lefújták. A kormánylapban váratlanul Borkai Zsolt lemondását követelő cikk jelent, majd váratlanul levették. A Borkai-botrány állítólag nem csak Győrben ronthatja a fideszes jelöltek győzelmi esélyeit, nem véletlenül igyekszik eltolni magától a kormánypárt. De eddig inkább a zavarodottság, mint a profi válságkezelés jelei láthatók.

Két nappal az önkormányzati választások előtt, egy héttel a Borkai-botrány kirobbanása után, a kampányhajrá célegyenesébe fordulva szokatlan bizonytalanság mutatkozott a Fidesz egyébként olajozottan és fegyelmezetten működő gépezetében.  A győri polgármester ügyét a kormánypárt egyelőre láthatóan se kiköpni, se lenyelni nem képes, ez különösen pénteken kora estére vált szembetűnővé.

Péntek délután váratlanul megjelent az MTI-ben, hogy Borkai Zsolt este hat órakor rendkívüli sajtótájékoztatót fog tartani Győrben. Amilyen hirtelen jött, úgy is tűnt el: az eseményt egy órával a meghirdetése után indoklás nélkül lefújták.

A fideszes stáb több tagja akkor az érdeklődésünkre azt mondta, hogy közleményt ad majd ki a szexbotrányba keveredett, korrupciós ügyekkel is vádolt polgármester. 

Kérdésünkre, hogy mi lesz a bejelentés, a stáb egyik tagja csak annyit reagált, hogy 

Ha lesz egyáltalán...

Nem sokkal később megjelent egy szerző nélküli véleménycikk a kormánypárti Magyar Nemzet internetes oldalán Veszélyes terep címmel. A kemény hangvételű írás szerint Borkainak már napokkal ezelőtt le kellett volna mondani; a szöveg arra is utalt, hogy a politikus szexuális és korrupciós botránya kellemetlen helyzetbe hozta a Fideszt. 

A cikket egy órán belül eltávolították, amit a portál főszerkesztője, Ballai Attila azzal magyarázott a Hvg.hu-nak, hogy nem szerkesztőségi állásfoglalás volt, csak egyik munkatársuk véleménye, amely egy „technikai hiba miatt élesedett ki”. Ez a magyarázat azért volt furcsa, mert a cikk a Magyar Nemzet több közösségi médiás felületére is kikerült a törlése előtt. 

A péntek délutáni káosz egyik lehetséges oka, hogy a Borkai-ügy megoldása körül nem volt egyetértés a győri szervezet, a kampánycsapat és a kommunikációs emberek között, az ilyen kényes esetekben végső szót kimondó pártelnök, Orbán Viktor pedig házon kívül volt: a miniszterelnök péntek délután órákon keresztül Emmanuel Macronnal tárgyalt Párizsban. 

Elbizonytalaníthatta a tábort

Szintén péntek este a Magyar Hang arról írt, hogy a Borkai-ügy miatt csütörtök óta válságtanácskozást tartanak a Fidesz kampánystábjában – ennek felemás (rész)eredménye lehetett a pénteki kapkodás is.

A lap szerint a kormánypárt utolsó belső mérései azt mutatják, hogy a Borkai-botrány elbizonytalanította a Fidesz szavazótáborát, és hatással lehet a választási részvételre és így a választási eredményre – méghozzá nemcsak Győrben, hanem országosan, így Budapesten is.

Az utolsó mérések azt mutatják, a Borkai-ügy magával ránthat több erős jelöltet, köztük Tarlóst is

– mondta a Magyar Hangnak egy fideszes forrás. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll Tarlós István és Karácsony Gergely a Fidesz számára is kiemelt fontosságú főpolgármester-jelölti versenyben. Csütörtök este a nagyobb közvélemény-kutató cégek vezetőivel rendezett kerekasztal-beszélgetésen többen azt valószínűsítették, hogy a Borkai-ügy hatással lehet a választások eredményére, azonban senki sem merte megjósolni, hogyan. 

Távolítja magától a Fidesz

A héten azonban már több jel is utalt arra, hogy a Borkai-ügy kellemetlen a Fidesznek, a párt fokozatosan igyekezett eltávolítani magától a győri polgármestert. Az eddigi fideszes reakció az volt, hogy az ügy hatása a városon belül marad – a kormánypárti és az első napokban a közmédia is igyekezett elhallgatni, bagatellizálni az esetet –, és a botrány ellenére Borkai vélhetően behúzza a győri polgármesterséget, aztán majd a választás után konszolidálják a helyzetet (forrásaink szerint arra készülve, hogy mielőbb egy időközi választást tartsanak, amin más jelöltet állítanak Borkai helyett). Ebbe kavart bele a pénteki bejelentés a sajtótájékoztató meghirdetéséről, majd annak lemondása – hogy ezekről, illetve a Nemzet-cikk megjelenéséről, majd törléséről milyen körök döntöttek, azt egyelőre nem tudni.

Azt viszont igen, hogy a Fidesz fokozatosan igyekszik kihátrálni az ügyből. A botrányról múlt péntek óta megjelent információkat így először még annyival intézte el a párt sajtóosztálya, hogy az orgia Borkai magánügye. Novák Katalin Fidesz-alelnök volt az első, aki kedden mást mondott: az Indexnek már bővebben kifejtve arról beszélt, hogy a kormánypárti polgármester viselkedése nem volt példaértékű. Csütörtökön a kormányinfón már Gulyás Gergely is kritikusabb hangot ütött meg, de az igazán jelzésértékű Tarlós István szintén csütörtöki nyilatkozata volt.

Tarlós már arról beszélt az Inforádióban, hogy Borkai „vállalhatatlan, védhetetlen és méltatlan”, a fideszes politikusnak le kellett volna már mondania. Mivel a főpolgármester nem nagyon szokott Budapesten kívüli ügyekben megnyilvánulni, ezért ez a megszólalás is azt az értesülést támasztotta alá, hogy a Borkai-ügy Győrön túl is negatívan hathat a fideszes tábor szavazási hajlandóságára, illetve mozgósítja – és vélhetően az ellenzék felé – a bizonytalanokat. 

A Borkai-üggyel a kampányhajrá kedvezőtlenül alakult a Fidesznek, mert a kormánypárt, amely a kampányokban rendre offenzív, támadó stratégiát folytatott, most napok óta defenzívában volt, folyamatosan magyarázkodni kényszerült a győri polgármester botránya miatt. 

Az ellenzék ugyanis, ha kis fáziskéséssel is, de ráugrott a témára.

Feljelentést tett a Párbeszéd és a Jobbik, a Momentum ifjúsági szervezete „Kokain Kormány” feliratot fújt Orbán Viktor irodája elé, a Szolidaritás 30 ezer szórólapot szórt szét Győrben, a Momentum pedig tájékoztató kampányt indított a Fidesz-irodák környékén, és egyre több politikus használja arra nyilvános megszólalásait, hogy a Borkai-botrányról beszéljen. 

(Címlap- és borítókép: Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere. Fotó: Bődey János / Index)