Erik, Alexandra
EUR 383,89 Ft
USD 366,57 Ft
9 °C
23 °C

Karácsony kihirdetné a klímavészhelyzetet Budapesten

2019.10.12. 16:49

Tarlós István után az ellenzéki főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott szombaton. A főpolgármesterhez hasonlóan ő is megemlítette a Borkai-ügyet: szerinte ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami sokaknak elvette a kedvét a Fidesz támogatásától.

Elmondta, hogy munkatársaival összerakták, hogy milyen lenne a fővárosi közgyűlés első munkanapja, ha őt választanák polgármesternek, melyik az a három terület, ahol azonnali változást szeretnének. Ezek az átláthatóság, a szolidaritás és a zöld Budapest megteremtése.

Az átláthatóság érdekében, ahogy azt zuglói polgármesterként is tette, az antikorrupciós szervezetek önkormányzatok számára létrehozott ajánlását fogadnák el Budapest vonatkozásában is. 

Ami a zöld programot illeti, Karácsony szerint Budapestnek a többi nagyvároshoz hasonlóan az a dolga, hogy mindent megtegyen a klímaváltozás megakadályozása érdekében, illetve adaptálódjon azokhoz a változásokhoz, amiken már nem lehet segíteni. Budapesten is ki kell hirdeti a klímavészhelyzetet, ami szerinte nem csak szimbolikus gesztus, mert ezzel az önkormányzat vállalja, hogy nem hoz olyan döntéseket, amelyek klímavédelmi szempontból nem előnyösek. A főépítészhez hasonlóan bevezetné a budapesti főkertész tisztségét. A Fővárosi Önkormányzat épületét megújítanák, azon a területen, ahol jelenleg a képviselők parkolnak, parkot terveznek, ami minden budapesti előtt nyitva lenne.

Szociális csomag bevezetésére is készülnek, amely többek között azt tartalmazná, hogy a tömegközlekedés az álláskeresőknek ingyenessé válna, mert Karácsony szerint "nekik az is gond, hogy eljussanak egy állásinterjúra". Emellett a jelenlegi hatéves kor helyett 14 éves korig tennék ingyenessé a tömegközlekedést a gyerekeknek.

Arra a kérdésre, hogy mindezekre honnan lenne pénz, Karácsony azt válaszolta, hogy jelenleg minden itt megtermelt 100 forintból kettő marad a fővárosban. Vagyis a Fidesz eddig csak elvitte, nem hozta a pénzt Budapestre. Szerinte Budapestnek a sarkára kell állnia és szövetségest, nem ellenséget találni az Európai Unióban, közvetlen brüsszeli forrásokat kell hozni városfejlesztésre. "A korrupciós csatornák eltömítésével is több pénz marad a városnál" - tette hozzá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek