Karácsony vezetésével a tüntetők bementek a városházára

2019.10.12. 21:20 Módosítva: 2019.10.12. 21:51

100-150 tüntető jelent meg a szombat este 9-re meghirdetett patkányügyi közgyűlésen a városháza előtt.

Az Index cikke után akart az ellenzék rendkívüli közbeszerzési bizottsági ülést összehívni, de elutasították. Ezután Karácsonyék rendkívüli ülést kezdeményeztek, amit elég lehetetlen időpontra hívott össze Tarlós, majd bejelentette, hogy el se megy arra, mert szerinte az előterjesztésben foglaltak valótlanok, és közölte, hogy "a budapesti patkányhelyzet nem képez járványügyi kockázatot". Erre válaszul szerveződött tüntetés a Facebookon, amire mintegy ezren jelezték a részvételi szándékukat. Ennek végül csak a töredéke jelent meg az eseményen.

A tüntetést pár tucat rendőr biztosítása mellett Gulyás Márton vezette fel. "Több zöld kell, több szociális bérlakás ebben a városban" - mondta az aktivista. Karácsony Gergely azt mondta, a Fidesz retteg attól, hogy elveszik a hatalmát, majd behívta a tüntetőket az épületbe. Aki nem fért be, kint kivetítőn nézte Karácsony Facebook Live-közvetítését.

Benn kiderült, hogy a közgyűlésre egyetlen fideszes képviselő sem ment el, csak 10 ellenzéki volt jelen. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes bejelentette a határozatképtelenséget, mivel a képviselőknek kevesebb mint a fele van jelen. Az ülést így meg sem nyitották, viszont a képviselők arra kérték Bagdyt legalább a ciklus utolsó ülésén tartsák be a Szervezeti és Működési szabályzatot, és tartsák meg a névsorolvasást. A jelenlévők minden olyan képviselő neve után tapsoltak, aki ott volt, mire a főpolgármester-helyettes cinikusan megjegyezte, hogy lehet tapsikolni, de az ülés még el se kezdődött. Az ülés berekesztése után a képviselők megpróbálták kiszedni Bagdyból, hogy hol van a főpolgármester, azonban erre nem kaptak választ. Valamelyik képviselő odavetette a főpolgármester-helyettesnek, hogy

Ez volt az utolsó felszólalásod!

Karácsony vezetésével bemennek a tüntetők a Városházára

Az el sem kezdődött ülés után Karácsonyék rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak, amit a közönség által skandált "Szabad Budapest!" rigmus nyitott. Karácsony Gergely azt mondta: eleinte méltatlannak érezte Tarlós eljárását, aztán rájött, hogy a Tarlós által előidézett helyzet méltó az elmúlt 9 évhez. Hozzátette, hogy valószínűleg ez volt a főpolgármester első őszinte megnyilvánulása, ami megmutatta, hogy lejárt az ideje.  Gy. Németh Erzsébet azt mondta, méltó befejezése volt az ülés Tarlós 9 évének, aki egy nem elegáns, bujkáló főpolgármestere volt Budapestnek. Tarlós menni fog, jelentette ki. Végül Horváth Csaba elmondta, hogy azt ülésen látni lehetett, hogy kire nem lehetett számítani az elmúlt 9 évben: a nem megjelenő fideszes polgármesterekre. Kérte, hogy szavazzon mindenki az ellenzéki polgármesterjelöltekre, főpolgármester-jelöltre. 

A tüntetők közben odakinn rögtönzött fesztivált tartottak zenével, közös énekléssel:

Karácsonyék énekelnek a Városháza előtt

Ha ez a város megváltozik, az ország is meg fog, ma elfoglaltuk a városházát, holnap el fogjuk a várost is - zárta Karácsony Gergely az eseményt, szavait nagy tapssal fogadták a tüntetők. A tüntetést fényfestés zárta a városháza falán: