Húzzatok el innen, ne ti döntsétek el!

2019.10.13. 15:53 Módosítva: 2019.10.13. 18:04

A Kispaládon élő helybeliek összeszólalkoztak azokkal a nem ott lakó, vélhetően ukrán–magyar kettős állampolgárságú emberekkel, akik ma szavazni érkeztek a településre. Erről az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábjától értesültünk, akik a helyszínen forgatnak. Az adás kedden 23:20-kor lesz adásban.

A kispaládiak számára teljesen ismeretlen emberek sorban érkeztek szavazni a településre, a szavazóhelyiség mellett pedig egyre több helybéli gyűlt össze, akik hangosan méltatlankodtak, és oda-oda kiabáltak az érkező ismeretleneknek.

Húzzatok el innen! Ne ti döntsétek már el, hogy ki lesz a polgármester!

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat kiabáltak feléjük.

Kispalád, Fő utca
Kispalád, Fő utca
Fotó: Google Street View

Korábban írtunk már azokról az ukrán határhoz közeli, kelet-magyarországi településekről, ahová tömegesen jelentettek be kettős állampolgárságú szavazópolgárokat. Az RTL Klub Házon kívül című műsora már többször foglalkozott a témával, az egyik adás például így kezdődik:

Jó ideje gond Magyarországon, hogy sorra néptelenednek el a falvak, de most jó hírrel szolgálunk. Az ukrán–magyar határ mellett vannak olyan települések, ahol a népesség brutális növekedésnek indult – legalábbis papíron.

A műsorkészítők akkor kiderítették, hogy vannak olyan házak ezeken a településeken, ahol 50-100 ukrán–magyar kettős állampolgár is bejelentkezett állandó lakcímmel, pedig soha nem látta ott őket senki.

A lakók száma néhány év alatt gyakorlatilag megháromszorozódott Kispaládon, annak ellenére, hogy a statisztikák alapján itt kiemelkedően nagy az elvándorlás, és alig születnek gyermekek. A választókorúak száma a 2010-es 382-ről 2018-ra 806-ra nőtt. A most ott forgató stábnak a helybeliek elmondták: az utóbbi időben a kormányhivatal kijelentett néhány nem ott lakó, de oda bejelentett kettős állampolgárt, viszont a falusiak szerint még így is 600 ember van bejelentve a faluba, holott szerintük csak mintegy 400-an laknak ott valójában.

A 444 cikke szerint sok esetben nem is házakba, hanem üres telkekre, ócska sufnikba vagy néhány négyzetméteres viskókba vannak bejelentve a kettős állampolgárok.