A választás másnapja: a bécsi polgármester gratulált Karácsonynak

A választás másnapja: a bécsi polgármester gratulált Karácsonynak

Index
2019.10.14. 13:37
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Török Gábor politológus a választási eredményeket értelmező rövid posztot közölt Facebook-oldalán, amelyben azt írja, hogy a szembetűnő Budapest-vidék különbség mellett fontos látni azt is, hogy az ellenzék amellett, hogy a 23-ból 10 megyei jogú város polgármesteri posztját is megnyerte, több meglepő helyen – ahol a Fideszé maradt a polgármesteri pozíció – közgyűlési többséget szerzett. Majd hangsúlyozza, hogy szerinte a kormánypártnak változtatnia kell a politikáján:

     Miközben a kistelepüléseken stabil, ötven százalék feletti a Fidesz eredménye, a nagyvárosokban az ellenzéki összefogás messze a várakozások felett szerepelt. Néhány erős fideszes bázist (Debrecen, Kaposvár, Sopron, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) leszámítva a Fidesz ebben a (polgári) világban vagy nagy küzdelemre kényszerült, vagy simán alulmaradt. Számukra ez ennek a választásnak a világos üzenete, ha nem értik meg, hogy itt megreccsent az ág, és valamit változtatni kell, akkor 2022-ben le is zuhanhatnak a földre

    – írja az elemző.

  • Gratulált Erzsébetváros megválasztott polgármesterének és képviselőinek Hunvald György, a VII. kerület korábbi MSZP-s polgármestere. Hunvald a ferencvárosi lokálpatrióták jelöltjeként két kerülettel arrébb, Erzsébetvárosban indult a polgármesteri címért.

    A VII kerületben Niedermüller Péter DK-s összellenzéki jelölt annak ellenére tudott győzni Vattamány Zsolt fideszes polgármesterrel szemben, hogy a két független induló (Hunvald mellett Moldován László ex-LMP-s is indult ) behúzott több mint 5-5 százalékot.

     A végeredmény:

    • Niedermüller Péter (ellenzéki összefogás, DK) : 47,9%
    • Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP): 41,03%

    Niedermüller 8 ellenzéki, 3 fideszes, és 3 független jelölttel dolgozhat együtt a testületben.

    Hunvald Györgyre - régóta húzódó perében - egyébként börtönt kért az ügyész hűtlen kezelés miatt, a védőbeszéd és az elsőfokú ítélet ősszel várható a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

  • Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke volt az M1 vendége ma reggel, és egyebek mellett azt mondta, hogy a főpolgármester-választást a Budapesten élő külföldiek döntötték el, vette észre a 444.

    Szerinte ugyanis van 90 ezer olyan külföldi (európai) állampolgár, aki Budapesten lakik, és van bejelentett lakcíme.

    "Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására."

    - mondta a Fidesz alelnöke.

    Kósa szerint ez a 90 ezer szavazat éppen a főpolgármester személyét döntötte el, mert 50 ezer volt a különbség Karácsony és Tarlós között. Azt nem tudni, hogy Kósa honnan veszi, hogy az itt élő külföldiek többsége elment szavazni, és, hogy Karácsonyra szavaztak. Kérdéses például, hogy a Budapesten élő Nikola Gruevszki vajon Karácsonyra szavazott-e.

     (A videóban 2:21-nél kezdődik a budapesti külföldiekre vonatkozó rész.)

  • Ahogy korábban is jeleztük, több településen is szavazategyenlőség alakult ki vasárnap. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint összesen tizenkét ilyen település van, így ezeken a helyeken feltehetően időközi választást kell tartani. 

    Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Cserépváralján, Hidvégardón és Irotán alakult ki szavazategyenlőség az első két helyen végzett jelöltek között. Ugyanez a helyzet a Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban, a Komárom-Esztergom megyei Banán, a Nógrád megyei Bokorban és Patakon és a Pest megyei Inárcson. Tolna megyében Gyulajon, Vas megyében Döröskén, Zala megyében Esztergályhorvátiban és Kisbucsán alakult ki a polgármesterjelöltek között szavazategyenlőség. Ezeken a településeken még elképzelhető, hogy a jogorvoslatok miatt mégis eldől, melyik jelölt kapott több voksot, de ha a jogorvoslatok lezárulta után is egyenlő lesz az állás, időközi választást kell tartani.

    Szavazategyenlőség miatt nem volt eredményes a választás a Békés megyei Orosháza 1. számú egyéni választókerületében, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéter 5. számú egyéni választókerületében, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós 1. számú választókerületében és a Zala megyei Keszthely 6. számú választókerületében. Amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után is marad a jelöltek közötti szavazategyenlőség, ezeken a helyeken is időközi választást kell majd tartani 120 napon belül.

    (MTI)

  • Iborfia, egy igazán apró Zala megyei falu a legrendesebb szavazókörzetek egyike, évről évre itt mennek el a legtöbben szavazni. Idén a falu lakosainak 100%-a elment szavazni, ami 12 embert jelent.

    Öt éve, az EP-választáskor is itt mentek el a legtöbben szavazni: akkor elmentünk forgatni a pici faluba, és összehasonlítottuk azzal a hellyel, ahol akkor a legkevesebben adták le a szavazatukat:

    Aki a kommunistákra szavazott, az már meghalt
  • Békés hangnemben búcsúzik Újpest fideszes polgármestere. Wintermantel Zsolt a 34 éves Déri Tiborral szemben maradt alul.

    Szeretem Újpestet! (...) A többség most úgy döntött másokkal képzeli el a jövőt. Mi megfelelő alapot adtunk hozzá, előkészített projekteket, stabil költségvetést adunk át. Sok sikert, hajrá Újpest!

    – írja Wintermantel. A IV. kerületben az ellenzék eleve jó esélyekkel indult, hiszen Újpest 2010-ig inkább baloldali beállítottságú volt, akkor nyert először Wintermantel.

    A végeredmény:

    • Déri Tibor (ellenzéki összefogás, Momentum) : 50,5%
    • Wintermantel Zsolt (Fidesz–KDNP): 45,7%

    A képviselő-testületben pedig 14 ellenzéki és 6, a Fidesz által támogatott jelölt ül majd.

  • A MIÉP elnöke hiába fogott össze a Mi Hazánkkal, nem sikerült újból megszereznie a tiszaeszlári polgármesteri címet. A tiszaeszlári polgármesterrel már riportban is foglalkoztunk, hiszen ez volt az utolsó település, ahol a MIÉP sikert ért el, ráadásul pont a magyarországi antiszemitizmus egyik legismertebb helyszínén.

    A tiszaeszlári vérvád volt az a per 1882 és 1883 között, amikor a tiszaeszlári zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsították meg az alapján a középkori babona alapján, ami szerint a zsidók keresztény gyerekek vérével készítik a maceszt. Végül felmentettek a gyanúsítottakat.

    Most a Mi Hazánk–MIÉP jelöltjeként Nagy Tibor 40,34 százalékot, 595 szavazatot szerzett, a független Vajda László 634 szavazattal, 42,98 százalékkal nyert.

  • Dunaújváros új polgármestere, a jobikkos Pintér Tamás lemond parlamenti helyéről. Már egyeztet is az ellenzéki összefogás az új jelöltről.

  • Az Óbudát 2006 óta irányító fideszes Bús Balázs szoros versenyben kapott ki az ellenzéki Kiss Lászlótól, hétfő reggel ő is közösségi oldalán búcsúzott el, és sok sikert kívánt utódjának. 

  • A Komárom-Esztergom megyei Bana településen is döntetlenre jött ki a polgármester-választás: Toma Richárd és Horváth Márta egyaránt 232 szavazatot gyűjtött be, mellettük még ketten szálltak versenybe. 

    Ugyanez a helyzet Cserépváralján: Dávid Zoltán és Tóth Tamás 133-mal zárt. A zalai megyei Esztergályhorvátiban sincs polgármester egyelőre: Farkas Tibor és Brunner Tibor Kálmán egyaránt 87 szavazatot kapott. 

  • A tavalyi tüntetéseken országos ismertségre szert tett Nagy Blanka a Momentum színeiben indult Kiskunfélegyháza 8-as egyéni választókerületében, és összesen 47 szavazatot kapott. Ez bőven elmaradt ellenfele, a Nemzeti Front színeiben induló Ónodi Izabellára adott szavazatoktól. Ónodit 166 szavazat 77,93 százalékos győzelemhez segítette.

  • A dél-békési egykori szocialista fellegvárban – Vastagh Pál személyében még későbbi igazságügyi minisztert is választottak itt képviselővé – a fideszes Dávid Zoltán 42,55 százalékkal lett polgármester, 154 szavazattal, épp csak megelőzve a jobbikos, de helyi civilek által is támogatott Szabó Ervint. Dávid Zoltán győzelmében valószínűleg igen komoly szerepe volt az MSZP-s Fetser Jánosnak (volt polgármester és parlamenti képviselő), aki 16,45 százalékot szerzett, amivel simán harmadik lett, de a rá adott 1631 szavazattal sikeresen megosztotta az ellenzéket.

  • Tizenkét éven át volt az MDF parlamenti képviselője Csáky András, aki 2009-ben hagyta el a pártot, amikor az EP-választási listájukra felvették Bokros Lajost. Csáky most a ceglédi polgármester-választáson indult el a fideszes Takáts László ellen, és 52,25 százalékkal meg is nyerte a választást.

  • A fideszes kampányfőnök, Kósa Lajos a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában beszélt arról, hogy országosan 1,8 millió ember szavazott a Fidesz-KDNP-re, az ellenzékre pedig 1,36 millió, "a kormánypártoknak tehát kényelmes többsége van, és ezzel az eredménnyel bármikor kiegyeznének egy országgyűlési választáson is. Ugyanakkor világossá vált, hogy Magyarországon demokrácia van"

    A Karácsony Gergellyel történő együttműködésről azt mondta, kíváncsian várják a programját, mivel a kampányban Karácsony csupa olyan dologról - például a kórházi ellátásról és "klímaerdő" telepítéséről - beszélt, amelyben a fővárosnak nincs hatásköre, ugyanakkor nem szólt olyan fontos témákról, mint a dugódíj, a városüzemeltetés vagy a szemétszállítás.

    (MTI)

  • A Ma Reggel című műsorban Kósa Lajos megszólalásán kívül nem igen volt belpolitikai tartalom eddig.

    Helyette a bőséges soproni gombatermésről, a Temzében elpusztult bálnáról, és a szibériai barna füzike magyarországi felbukkanásáról beszélnek.

  • Michael Ludwig, Bécs polgármestere közösségi oldalán gratulált Karácsony Gergelynek, Budapest új polgármesterének.

    A posztjában arról ír, hogy már várja a közös munkát, mert Budapest és Bécs amúgy is mindig szoros kapcsolatban állt egymással, és közösen határokon túlmutató, baráti együttműködést hozhatnak össze. 

  • Az MSZP-s politikus is a Facebookon értékelte a vasárnapi önkormányzati választás eredményeit, azt írta, hogy törtek egyet az állampárti Fidesz rendszerén, és tíz év óta először felmentek a versenypályára, de nem dőlhetnek hátra.

  • Az évtized legnagyobb ellenzéki győzelmeként számol be a tegnapi eredményekről például a Reuters. A Bloomberg pedig arról ír, hogy Budapest elvesztése intő jel lehet Orbán számára.

    Külföldi lapszemlénk itt.

  • A „biztonságpolitikai” „szakértő” Szentesen indult, de nagyon alulmaradt. Mégis volt annyi ereje, hogy „drága Főpolgármester úrnak” megköszönje. 

  • A XI. kerületet 2010 óta vezető Hoffmann Tamás hétfő reggeli Facebook-posztjában gratulált az őt legyőző László Imre egykori kórházigazgatónak. 

    A vasárnapi választáson László Imre 50,5 százalékot kapott, míg Hoffmann Tamás 43,3 százalékot, vagyis viszonylag sima ellenzéki győzelem született a kerületben. Elég erős volt a kampány ott is, még tüntetés is volt, miután Lászlót szexuális zaklatással vádolt meg egy TV2-n megjelent riport. 

  • Mohácson a választások előtt meghalt a toronymagas esélye, Szekó József, kormánypárti polgármester, így nem maradt kihívója a helyi szocoalista Csorbai Ferenc, aki nem lépett vissza, egyedüli indulóként megnyerte a választást. A kormánypárti Magyar Nemzet "Joghézag vezetett a legújabb mohácsi vészhez" címmel írt cikket a helyi választás eredményről. 

  • A fideszes politikus Facebookon osztotta meg véleményét az eredményekről.

  • A főpolgármester-választást elveszítő Tarlós Istvánt hétfőn még nem találtuk a városházán, de úgy tudjuk, hogy várhatóan bemegy ma dolgozni. Egyelőre senkit nem találtunk, aki beszélt volna arról, hogy mi a programja, a városháza egyébként is eléggé kihalt volt hétfő reggel.

    HUSZ7286
    Fotó: Huszti István / Index
  • Két településen, a Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban, valamint Nógrád megyei Bokorban szavazategyenlőség alakult ki, azaz nem dőlt el, ki a polgármester, írja a hvg.

    Szakonyban a két független, Csenár Mátyás József és Farkas Gyula István is 129-129 szavazatot kapott, míg Bokorban a független  Ocskay Zoltán és Hegedűs Pál is 31-31 szavazattal zárt, vagyis ott is megismételt választásra lesz szükség. 

    Több olvasónk is jelezte, hogy a Pest megyei Inárcson is döntetlen lett a polgármester-választás, ott ráadásul 1878 fő részvételével zárult szavazáson jött ez ki: két független, Turcsány Andrea és Dr. Gál Imre László is 852 szavazattal zárt. 

  • 2006 októbere óta a vasárnapi az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg. Hogy egy önkormányzati választáson mi számít győzelemnek, az összetett kérdés, de vasárnap este az élő adásban az eredményváró végén Orbán Viktor, Kövér László, Gulyás Gergely és a többi fideszes vezető arcáról nem épp a győzelmi mámor sugárzott.

    Kapcsolódó

    Oda a NER legyőzhetetlenségének mítosza

    Nem a Borkai-videó számított, hanem hogy az ellenzék dolgozni kezdett. A kínkeservesen összehozott ellenzéki összefogás megmutatta, mennyire ingatag Orbán centrális erőtere.

  • Alföldi Róbert a Facebookon nagyon örül az eredménynek és gratulált Karácsonynak. Szerinte ezúttal más világ jön. 

  • Több jelzést kaptunk arról, hogy nagytakarítás kezdődik - mondta Ferencváros újonnan megválasztott polgármestere, Baranyi Krisztina, arra utalva, hogy az önkormányzatnál dokumentumokat igyekeznek eltüntetni a fideszesek. Baranyi azt is mondta, hogy a hivatalból mostantól nem tűnhet el semmi. 

  • Mark Ruffalo, a Marvel-filmekben Hulkot alakító amerikai színész ismét a magyar politikai helyzetről posztolt Facebook-oldalán: a Washington Post budapesti eredményekkel foglalkozó cikkét rakta ki, és azt írta hozzá, gratulál, új fejezet kezdődik Magyarországon. 

  • A kormánypárt hétfő reggeli Facebook-posztjában mondott köszönetet a főpolgármesteri választáson vereséget szenvedő Tarlós Istvánnak az elmúlt kilenc évért.

    Idézik Orbán Viktor vasárnap esti beszédét, hogy "Tarlós István kirángatta a várost a csődhelyzetből, és neki köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van".

  • Ezek voltak a közvélemény-kutatók utolsó budapesti tétjei:

    • Nézőpont: 49 (Tarlós) - 43 (Karácsony) - 8 (Puzsér) - 0 =Berki)
    • Závecz: 48 - 46 - 6 - 0
    • Medián: 48 - 47 - 5 - 0
    • Publicus: 48 - 48 - 4 - 0
    • Századvég: 51 - 43 - 5 - 1

    És ez lett az eredmény:

    Karácsony Gergely 50,78

    Tarlós István 44,19

    Puzsér Róbert 4,4

    Berki Krisztián 0,59

    Látható, hogy a legjobban a két kormánypárti cég, a Századvég és a Nézőpont lőtt mellé. De az is figyelemreméltó, hogy a többi cégnek sem jöttek be a jóslatai.