Alkotmányvédelmi Hivatal: Nyomoznak a Karácsony-hanganyagok ügyében

2019.10.14. 17:07

Szabó Tímea október 2-i interjúnkban mondta, hogy feljelentést tettek a szeptember végén nyilvánosságra került Karácsony Gergelyes hangfelvétellel kapcsolatban. "A Fővárosi Főügyészséghez fordultunk az általam már a sajtótájékoztatón is említett, a Büntető törvénykönyv (Btk.) szerinti tiltott adatszerzés gyanújával" - mondta a Párbeszéd politikusa.

Tényi István közérdekű bejelentéssel élt az Alkotmányvédelmi Hivatalnál a rögzített, majd kiszivárogtatott felvételek miatt. Ebben kormányhatározatra hivatkozik, miszerint  az "feljogosítja és kötelezi az Alkotmányvédelmi Hivatalt arra, hogy a központi államhatalmi és a kormányzati tevékenység szempontjából fontos szervek, intézmények és létesítmények biztonsági védelmét garantálja".

Az Alkotmányvédelmi Hivatal október 14-i keltezésű válaszában azt írta, 

"Tájékoztatjuk, hogy a Hivatal információi szerint az ön által tett bejelentés szerinti ügyben nyomozás van folyamatban."

Karácsony Gergely egy kiszivárgott felvételen beszélt többek között a szocialista korrupcióról, szövetségesei alkalmasságáról és családja megfenyegetéséről. A megvágott felvétel bejárta a sajtót, Karácsony pedig egy aznapi sajtótájékoztatóján úgy reagált, "már titkosszolgálati eszközöket is bevetnek, de engem nem tudnak megfélemlíteni", majd bejelentette, feljelentést tesz a hangfelvétel miatt.