A baloldal nagy napja Budapesten: eredmények kerületről kerületre

DSC 3229
2019.10.14. 02:32 Módosítva: 2019.10.14. 09:22
14 fővárosi kerületben győzött az ellenzék, a Fidesz tíz kerületet bukott el az előző ciklushoz képest. A tágabb belvárosban majdnem mindenhol bukott a kormánypárt, még a budai kerületek közül is jó párat elvitt az ellenzéki összefogás. A külső kerületek többségében maradtak a kormánypártok jelöltjei, és az V. kerületet is sikerült megtartania a Fidesznek.

Polgármesterválasztás a fővárosban

győztes

vesztes

2014

2019

20%

40%

60%

80%

20%

40%

60%

80%

I. kerület

II. kerület

Fidesz

ellenzék

III. kerület

IV. kerület

V. kerület

VI. kerület

Ahol oldalt váltott a

kerület a korábbi

választás eredményehez

képest

VII. kerület

VIII. kerület

IX. kerület

X. kerület

XI. kerület

XII. kerület

XIII. kerület

XIV. kerület

XV. kerület

XVI. kerület

XVII. kerület

XVIII. kerület

XIX. kerület

XX. kerület

XXI. kerület

XXII. kerület

XXIII. kerület

Ellenzék alatt a legesélyesebb, nem a Fidesz által

állított vagy támogatott jelölt eredményét értjük.

20%

40%

60%

80%

Polgármesterválasztás

a fővárosban

győztes

vesztes

2014

2019

Fidesz

ellenzék

20%

40%

60%

80%

I. kerület

II. kerület

III. kerület

IV. kerület

V. kerület

Ahol oldalt váltott a

kerület a korábbi

választás eredményehez

képest

VI. kerület

VII. kerület

VIII. kerület

IX. kerület

X. kerület

XI. kerület

XII. kerület

XIII. kerület

XIV. kerület

XV. kerület

XVI. kerület

XVII. kerület

XVIII. kerület

XIX. kerület

XX. kerület

XXI. kerület

XXII. kerület

XXIII. kerület

20%

40%

60%

80%

Ellenzék alatt a legesélyesebb, nem a Fidesz által

állított vagy támogatott jelölt eredményét értjük.

I. kerület

Óriási meccs zajlott az I. kerületben, ahol eddig Nagy Gábor Tamás volt a polgármester. A főváros egyik legkisebb kerülete több szempontból is szimbolikus jelentőségű: itt található a Miniszterelnökség hivatala, és ez az a kerület, amit a rendszerváltás óta egyszer sem veszített el a jobboldal. Nagy Gábor Tamás a második legrégebben hivatalban lévő fővárosi kerületvezető volt: 1998-ban vette át a Várnegyed és a Víziváros vezetését. Most azonban az I. kerület is az ellenzék kezébe került: Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd által jelölt ellenzéki kihívó minimális többséggel legyőzte Nagy Gábor Tamást. Ebben a kerületben felbukkant egy olyan civil jelölt is, aki korábban nem vett részt a helyi közéletben, ő 4,5 százalékot vitt el az ellenzéktől. 

A végeredmény:

 • Váradiné Naszályi Márta (ellenzéki összefogás, Párbeszéd): 48,3%
 • Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP): 47,3%

A képviselő-testületben ugyancsak ellenzéki többség lesz (9:5 arányban).

II. kerület

Meglepetés, hogy a polgári városrészként számontartott, bár 2002 és 2006 között egyszer már szocialista vezetésű II. kerületben is megbukott a Fidesz. A 2006 óta háromszor megválasztott Láng Zsoltot egy fiatal helyi szocialista politikus, Őrsi Gergely váltja.

A végeredmény:

 • Örsi Gergely (ellenzéki összefogás, MSZP): 52,6%
 • Láng Zsolt (Fidesz-KDNP): 47,3%

Többsége lesz az ellenzéknek a képviselő-testületben is, 11 mandátumot szereztek, a Fidesz pedig csak 8-at.

III. kerület

Véget ért egy korszak a III. kerületben is, ahol nagyon szoros versenyben szenvedett vereséget Bús Balázs, akire Tarlós István 2006-ban örökül hagyta a városrészt. Óbuda-Békásmegyer polgármestere egy veterán helyi politikus, a szocialista Kiss László lesz, végzettségét tekintve történelemtanár. Ő 2014-ben az országgyűlési képviselő-választáson egyszer már tudott egyéniben nyerni a kerület magjának megfelelő 10. számú választókörzetben (az újrázás lehetőségét 2018-ban Szabó Tímeának engedte át).

A végeredmény:

 • Kiss László (ellenzéki összefogás, MSZP): 50,3%
 • Bús Balázs (Fidesz-KDNP): 49,6%

A testületet nézve egyértelműen az ellenzék nyert: 16 képviselőjük lesz 6 fideszessel szemben. 

IV. kerület

Újpesten legyőzte a közös ellenzéki jelölt, Déri Tibor a jelenlegi fideszes polgármestert, Wintermantel Zsoltot. Itt az ellenzék eleve jó esélyekkel indult, hagyományosan inkább baloldali beállítottságú volt a kerület 2010-ig, amikor először nyert Wintermantel. 

A végeredmény:

 • Déri Tibor (ellenzéki összefogás, Momentum): 50,5%
 • Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP): 45,7%

A képviselő-testületben pedig 14 ellenzéki és 6 Fidesz által támogatott jelölt ül majd. 

V. kerület

A Belváros-Lipótvárosban a következő öt évre is Szentgyörgyvölgyi Péter jelenlegi fideszes polgármestert szavazták meg. Ellenfele az összefogás részéről Tüttő Kata volt, akinek a jelöltségét beárnyékolta, hogy élettársa volt Leisztinger Tamás oligarchának, aki potenciálisan érintett lehet olyan belvárosi ingatlanügyletekben, amelyeket az ellenzék kampányában aggályosnak nevezett. Abból is lehetett sejteni, hogy ez eleve nehezen nyerhető kerület az ellenzék számára, hogy a Fidesz az EP-választáson itt 45 százalékot kapott.

A végeredmény: 

 • Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP): 52,5%
 • Tüttő Kata (ellenzéki összefogás, MSZP): 42,5%

Szentgyörgyvölgyinek a képviselő-testülettel sem lesz gondja, 9 képviselővel többségben lesz a Fidesz, az ellenzék 5 mandátumot szerzett.

VI. kerület

A VI. kerületet meglepően simán húzta be az ellenzék, bár azt a korábbi választási eredmények alapján is lehetett sejteni, hogy itt gondban lehet a Fidesz. Hassay Zsófia eddigi fideszes polgármester (aki 2014-es megválasztásakor sem kapott 50 százalék felett) végül csúnyán kikapott az összellenzéki jelölt momentumos Soproni Tamástól.

A végeredmény:

 • Soproni Tamás (ellenzéki összefogás, Momentum): 57,3%
 • Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP): 42,7%

A képviselő-testületben 10 ellenzéki, és 4 fideszes jutott mandátumhoz. 

VII. kerület

Erzsébetvárosban igazán meglepő eredmény született: Niedermüller Péter DK-s összellenzéki jelölt annak ellenére győzni tudott Vattamány Zsolt fideszes polgármesterrel szemben, hogy elindult még két, erősen beágyazott jelölt is (Hunvald György ex-MSZP-s expolgármester és Moldován László ex-LMP-s). Niedermüller annak ellenére elég simán nyert, hogy a két független induló is behúzott több mint 5-5 százalékot.

A végeredmény:

 • Niedermüller Péter (ellenzéki összefogás, DK): 47,9%
 • Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP): 41,03%

Niedermüller 8 ellenzéki, 3 fideszes, és 3 független jelölttel dolgozhat együtt a testületben. 

VIII. kerület

A Józsefvárosban aligha számítottak sokan ellenzéki győzelemre, ugyanis Kocsis Máté rendkívül népszerű fideszes polgármester volt, az időközin megválasztott Sára Botond pedig lényegében az ő programját folytatta. Ennek ellenére Pikó András, korábbi rádiós műsorvezető, az ellenzéki összefogás Momentum által állított jelöltje hajszálnyival megverte.

A végeredmény: 

 • Pikó András (ellenzéki összefogás, független): 49,6%
 • Sára Botond (Fidesz-KDNP): 48,4%

A józsefvárosi testületben is többségbe került az ellenzék 11 mandátummal, a Fidesz ezúttal 6-ot szerzett. 

IX. kerület

A Ferencvárosban eleve jó esélyekkel indult az ellenzék, hiszen a jelöltjüket, Baranyi Krisztinát előválasztáson szavazták meg a helyi ellenzékiek, ami nagyobb legitimációt biztosított neki, mint amiről egy, a pártok által választott jelölt esetében beszélhetünk. Emellett a kerület hagyományosan balra húz, nagyon sokáig vezette Gegesy Ferenc SZDSZ-es polgármester. A Fidesz esélyeit ronthatták olyan kerületi ügyek is, mint a parkolási botrány, mindenesetre Bácskai János végül elvérzett.

A végeredmény:

 • Baranyi Krisztina (ellenzéki összefogás, független): 57,5%
 • Bácskai János (Fidesz-KDNP): 39,5%

A ferencvárosi testületben 11 ellenzéki, 5 fideszes és 1 független képviselővel dolgozhat együtt Baranyi. 

X. kerület

Kőbányát ismét meg tudta nyerni a Fidesz, D. Kovács Róbert jelenlegi fideszes polgármester elég magabiztosan hozta a kerületet az összellenzéki jelölt, a szocialista Somlyódi Csaba előtt. Itt külön jelöltet indított a Jobbik is Tubák István személyében, de Somlyódi még az ő szavazatival sem nyert volna, 3 százalék alatt kapott. 

A végeredmény:

 • D. Kovács Róbert (Fidesz-KDNP): 51,5%
 • Somlyódi Csaba (ellenzéki összefogás, MSZP): 44,7%

A képviselő-testületben kialakulhatnak komplikált helyzetek, ugyanis kiegyensúlyozott lesz az összetétel: 8-8 helyett szerzett a Fidesz és az ellenzék, emellett az LMP-nek is lett egy képviselői helye.

XI. kerület

Újbudán fölényes győzelmet aratott az ellenzék, amelynek jelöltje, László Imre egykori kórházigazgató, a DK egészségpolitikusa 50,5 százalékot kapott, míg a kerületet 2010 óta vezető Hoffmann Tamás csak 43,3 százalékot. Újbuda ezzel tulajdonképpen hű maradt a hagyományaihoz, mert a főváros legnagyobb lélekszámú kerülete mindig is billegő vidéknek számított, 2002 és 2010 között a szocialista Molnár Gyula, azelőtt viszont jobboldali polgármesterek vezették. Érdekesség, hogy László Imre 2018 óta országgyűlési képviselő is, de az összeférhetetlenség miatt parlamenti mandátumáról most le kell mondania.

A végeredmény:

 • László Imre (ellenzéki összefogás, DK): 50,5%
 • Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP): 43,3%

Az ellenzéknek a testületben is nagy többsége lesz (16 mandátum, szemben a 7+1 fideszes, illetve mi hazánkos mandátummal).

XII. kerület

Az eddigi budai fideszes polgármesterek közül csak Pokorni Zoltán tudott magabiztosan nyerni 60 százalékkal, majdnem 20 százalékkal megelőzve a DK-s Élő Norbertet. Pokorni már 2006 óta vezeti a Hegyvidéket, korábban Fidesz-elnök és az első Orbán-kormány alatt oktatási miniszter is volt, de az utóbbi években látszólag eltávolodott a központi fideszes irányvonaltól és visszavonult a kerületébe. A korábbi MSZP-s Élő Norbert (jelenleg a BKK felügyelőbizottságának tagja) nagyon kis eséllyel indult ellene. 

A végeredmény:

 • Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP): 59,6%
 • Élő Norbert (ellenzéki összefogás, DK): 40,3 %

Pokorni a testületben stabil fideszes többséggel irányíthat, 11 mandátum lett a Fideszé, 5 mandátum az ellenzéki összefogásé, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is szerzett egy képviselői helyet. 

XIII. kerület

Az Újlipótvárosból, Vizafogóból és Angyalföldből álló XIII. kerület hagyományosan a baloldal legerősebb bástyája, de most önmagát is felülmúlta a kerület. Tóth József (MSZP), aki 1994 óta vezeti a kerületet, abszolút rekorder szavazati arány szempontjából a fővárosban, a kormánypártok jelöltjének, Bagdy Gábornak (aki Tarlós István egyik alpolgármestere volt) gyakorlatilag nem volt esélye. 

A végeredmény:

 • Tóth József (ellenzéki összefogás, MSZP): 81,9%
 • Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP): 18,1%

A képviselő-testületben 15 ellenzéki és 6 fideszes képviselő lesz, az ellenzék az összes egyéni mandátumot megszerezte.

XIV. kerület

Zugló azért volt eggyel érdekesebb az átlagnál, mert ez volt Karácsony Gergely kerülete, akinek főpolgármester-jelöltsége miatt új embert kellett keresnie az összefogásnak. Ezt végül Horváth Csaba személyében találták meg, és úgy néz ki, nem nyúltak mellé, mert az egykori rózsadombi polgármester, többszörös korábbi főpolgármester-jelölt magabiztosan nyert fideszes kihívója, Rozgonyi Zoltán ellen. 

A végeredmény:

 • Horváth Csaba (ellenzéki összefogás, MSZP): 50,4%
 • Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP): 36,9%

A képviselő-testületben 15 ellenzéki, 4 fideszes, egy civil és egy MKKP-s fog ülni. 

XV. kerület

A XV. kerületben nem született meglepetés, a kerület ellenzéki volt, és az is maradt. A közös ellenzéki jelölt a független, de a DK által választott Németh Angéla volt, aki korábban időközin nyert (a DK-s Hajdu Lászlót váltotta), és azóta vezette a kerületet. A Fidesz–KDNP Pintér Gábort indította ellene, de nem jártak sikerrel.

A végeredmény:

 • Németh Angéla (ellenzéki összefogás, DK által támogatott független): 54,9%
 • Pintér Gábor (Fidesz-KDNP): 39,4%

A képviselő-testületben stabil az ellenzéki többség, 14 mandátumot szerzett az összefogás. A Fidesz 5 mandátumot tudhat a magáénak, és a Kutyapárt is beültethet 1 képviselőt. 

XVI. kerület

A XVI. kerületben kisebb csoda lett volna, ha nyer az ellenzéki összefogás, a fideszes polgármester, Kovács Péter, aki most is indult, 2014-ben 60 százalékkal győzött. Ráadásul a tavaszi EP-választáson is nagyon meggyőzően szerepelt itt a Fidesz, 46 százalékot kaptak. Az ellenzék Nemes Gábort (DK) indította ellene, aki korábban szakszervezetis volt a BKV-nál, de nem járt sikerrel.

A végeredmény:

 • Kovács Péter (Fidesz-KDNP): 57,4%
 • Nemes Gábor (ellenzéki összefogás, DK): 38,8%

A képviselő-testületben 10 fideszes, 6 ellenzéki és 1 civil ül majd. 

XVII. kerület

A XVII. kerület is masszívan fideszes már nagyon régóta, Riz Levente polgármester mindig stabilan hozta a kerületet. Ő egészségügyi problémák miatt nem indult idén (időközben el is hunyt), de az utódjának Horváth Tamás alpolgármestert választotta a Fidesz, és a jelek szerint jól választottak. Ellenfele, a DK-s Gy. Német Erzsébet (korábbi MSZP-s főpolgármester-jelölt) jócskán alulmaradt vele szemben. 

A végeredmény:

 • Horváth Tamás (Fidesz-KDNP): 51,8%
 • Gy. Németh Erzsébet (ellenzéki összefogás, DK): 37,01%

A testületben szintén egyértelmű a fideszes többség, 13 mandátumot szereztek, míg az ellenzéki összefogás csak 5-öt. Lesz még két civil képviselő is.

XVIII. kerület

Ebben a kerületben kisebb meglepetésre elhasalt a 9 éve polgármesterként regnáló fideszes Ughy Attila, aki korábban parlamenti képviselő is volt. Az ellenzék Szaniszló Sándor szocialista politikust indította vele szemben, aki 2002 és 2010 között alpolgármester volt a kerületben, 2014 óta pedig a fővárosi közgyűlés tagja. Szaniszló szűken, de hozta a kerületet. 

A végeredmény:

 • Szaniszló Sándor (ellenzéki összefogás, MSZP): 51%
 • Ughy Attila (Fidesz-KDNP): 45,7%

XIX. kerület

A helyi szocialisták mutyijáról, összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről szóló, kiszivárgott hangfelvétel ellenére simán hozta Kispestet az eddigi MSZP-s polgármester, a botrány a jelek szerint nem nagyon érdekelte a választókat. Gajda Péter úgyis 58 százalékot kapott, hogy nem igazán határolódott el a felvételeken beszélő és az erős gyanú szerint kábítószert fogyasztó helyi képviselő Lackner Csabától. Dódity Gabriella a Fidesz–KDNP részéről ennek ellenére csak 37 százalékot kapott.

A végeredmény:

 • Gajda Péter (ellenzéki összefogás, MSZP): 58%
 • Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP): 37%

A képviselő-testületben is masszív ellenzéki többség lesz 11 mandátummal, a Fidesz 5-öt szerzett, az LMP 1-et. 

XX. kerület

Szorosabb lett a vártnál, de Pesterzsébetet hozta a fideszessé lett, korábban ellenzéki polgármester, Szabados Ákos. Szabados 17 évig MSZP-sként vezette a dél-pesti kerületet, az elmúlt ciklusban függetlenként, ellenzéki támogatással, és az ellenzék eredetileg most is őt indította volna. A Fidesz a választás előtt azonban váratlanul leigazolta Szabadost, aki elfogadta a kormánypárt támogatását. A közös ellenzéki jelölt így végül Balog Róbert lett, aki ugyan megszorongatta Szabadost, de csak 48,7 százalékot kapott. Szabados 51,2-lel egy újabb ciklusra Pesterzsébet polgármestere lesz. 

A végeredmény:

 • Szabados Ákos (Fidesz-KDNP, független): 51,2%
 • Balog Róbert (ellenzéki összefogás, független): 48,7%

Szabadosnak (amennyiben tartja magát újdonsült fideszességéhez) nem lesz többsége a képviselő-testületben: a baloldali ellenzék 10 és a Jobbik 1 képviselőjével szemben a Fidesznek csak hat képviselője lesz Erzsébeten.

XXI. kerület

Csepelt megtartotta a Fidesz: Borbély Lénárd, aki Németh Szilárd távozása óta volt a kerület vezetője, 52 százalékkal nyert. Ellenzéki kihívója, Erdősi Éva, aki egy kisebb kavarás után lett jelölt (az MSZP korábban mást akart) 43 százalékot szerzett.

A végeredmény:

 • Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP): 52%
 • Erdősi Éva (ellenzéki összefogás, Párbeszéd): 43%

Izgalmas lesz a helyi képviselő-testület működése: a Fidesz és az ellenzéki összefogás is 8-8 helyet szerzett, a mérleg nyelve így az a Pákozdi József lesz, aki éppen az ellenzéki együttműködés elleni tiltakozásul indult el inkább egy helyi civil szervezet jelöltjeként, és szerzett így mandátumot.

XXII. kerület

Nehezen tartotta meg pozícióját a Budafok-Tétényt 2014 óta irányító Karsay Ferenc. 48,2 százalékot kapott, kihívója, a Momentum által jelölt, civil hátterű Havasi Gábor mentőápoló 46,8 százalékot. És nehéz lesz a folytatás is, mert a testületben már nincs többsége a Fidesznek.

A végeredmény:

 • Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP): 48,2%
 • Havasi Gábor (ellenzéki összefogás, Momentum): 46,8%

A képviselő-testületben 9 ellenzéki képviselővel szemben 6 kormánypárti ül majd, valamint két civil.

XXIII. kerület

Soroksár volt az egyetlen fővárosi kerület, ahol jobbikos jelölt mögé állt be a teljes ellenzék, mert Budapesten belül itt szokott a legjobban szerepelni a Jobbik. De hiába az összefogás, Bereczki Miklós kikapott, a polgármester Bese Ferenc lesz, aki a kerületet 1994 óta irányító Geiger Ferenc utódja. Mindkettőjük független, de Bese mögé beállt a Fidesz is, tehát ez végső soron fideszes győzelemnek tekinthető.

A végeredmény:

 • Bese Ferenc (független, Fidesz-KDNP): 48,68%
 • Bereczki Miklós (ellenzéki összefogás, Jobbik): 46,25%

A képviselő-testületben 5 ellenzéki összefogásos, 3 fideszes, és 3 civil fog ülni.