Hogyan veszíthette el a Fidesz a klasszikusan jobbos Rózsadombot és a Várnegyedet?

2019.10.14. 12:31

Amikor tipikusan fideszes, polgári kerületeket kell említeni, általában a budai hegyvidék jut az ember eszébe, a politikában nagyon otthon mozgóknak esetleg még a XVI. is. Buda közepe három kerületből áll, ebből vasárnap kettőt elveszített a Fidesz, mégpedig az I. és a II.-at, csak Pokorni tudta magabiztosan behúzni a XII.-et.

Ha megnézzük a számokat, akkor nagyjából kiderül, mi történhetett.

Kezdjük a II. kerülettel. Itt a fideszes polgármester, Láng Zsolt az előző választásokon 18733 szavazatot, most vasárnap 19377-et szerzett, azaz még erősíteni is tudott. Ami szembeötlő, hogy öt éve az ellenzéki szimpatizánsok nem különösebben izgatták magukat, összesen 17155-en mentek el a totálisan széttöredezett ellenzék (5 ellenzéki jelölt volt!) valamely jelöltjére, Láng ellenében voksolni.

IMG 20190924 173234
Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Most viszont a múltkorinál negyedével több, 21557 választó mondott nemet Lángra, és igent a polgármester-cserére, azaz az ellenzék mozgósítása sikerült a korábbinál sokkal jobban. De van még egy érdekes dolog a II. kerületben. A 14 egyéni képviselői választókerületből összesen négyet tudott elhozni a Fidesz.

MINDEGYIK FIDESZES KÖRZET TÁVOL VAN a központtól, MÉG PASARÉTET, RÓZSADOMBOT SEM TUDTÁK BEHÚZNI, CSAK A MÁRIAREMETEI, SZÉPILONÁN TÚLI RÉSZEKET NYERTe MEG a kormánypárt.

Az I. kerületben is szépen kirajzolódnak a területi különbségek: a Fidesz csak a Várban és a Fő utcában tudott nyerni, minden más részt az ellenzék vitt el.

Ebben a kerületben is szembeötlő, hogy a Fidesz gyakorlatilag nem vesztett szavazatokat. Öt éve 5914-en, most a nem végleges adatok szerint 5904-en szavaztak a polgármesterre, Nagy Gábor Tamásra. Ezután nem meglepő, hogy itt is a másik oldal tudott magához képest nagyot mozgósítani: 2014-ben a széttöredezett ellenzék mindössze 4739 szavazatot kapott (közte V. Naszályi 1046-ot), míg most egyedül V. Naszályi 6025-öt.

A varázsfegyver tehát itt is a brutális ellenzéki mozgósítás, és az összefogás volt, amivel egy nem gyengülő fideszt is le tudtak győzni.