Gennyes darázscsípés, összetört szavazófülke - rendkívüli események a választáson

2CC8323E-587C-48FD-B640-CFC2D9E73553
2019.10.14. 18:15 Módosítva: 2019.10.14. 18:57
Egy választópolgár jelzése alapján az egyik szavazófülkében a terítőn tollal az „ÉVA” felirat volt látható. A terítőt mindkét szavazófülkéből eltávolítottuk.

A vasárnapi önkormányzati választások alatt több rendkívüli helyzet is adódott, ezekből válogattunk néhányat a Valasztas.hu oldalról. Itt az összes ilyen eseményt kigyűjtötték, két leírás tartozik hozzájuk:

  • Az esemény leírása
  • és a hozott intézkedés.

Esemény: A nemzetiségi megfigyelőt tegnap megcsípte egy darázs. Ma este 17 óra után jelezte, hogy nagyon dagadt a karja és gennyesedik, lehet, hogy allergiás, mert egyre rosszabbul van.

Intézkedés: Telefonon történt egyeztetés után 17:30-kor orvoshoz szállították.

Esemény: Kb. 14:25-kor egy választópolgár megjelent a szavazóhelyiségben. A választópolgár látta, hogy éppen eligazítunk egy másik szavazót, aki másik szavazókörben volt illetékes. A választópolgár idegesen leült. Az elnök mondta, hogy nyugodtan menjen hozzá az okmányaival, amivel igazolja magát. A választópolgár mondta, hogy ő „ráér”, hagyjuk őt pihenni. Az ismételt kérésre átnyújtotta az okmányait az elnöknek, aki megnézte az okmány érvényességét, amire a választópolgár idegesen kitépte okmányát az elnök kezéből, és szitkozódva, trágár szavak kíséretében elment a szavazóhelyiségből. A szavazó polgár nevét nem tudjuk.

Intézkedés: (Nem volt rá szükség.)

Esemény: A szavazóhelyiség tűzjelzője négy esetben bekapcsolt.

Intézkedés: A HVB elnöke intézkedett annak kikapcsolásáról. Meggyőződtek arról, hogy nincs tűz! A szavazást az esemény nem zavarta.

Esemény: A választópolgár a számára átadott 3 db szavazólapot az épületből ki akarta vinni, többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza az SZSZB tagjainak.

Intézkedés: Az SZSZB elnöke a választópolgárt rendre utasította, tájékoztatta, hogy tilos kivinni a szavazólapokat a szavazókörből. A választópolgár a tájékoztatást követően összetépte az átvett szavazólapjait, majd elhagyta a szavazóhelyiséget.

Esemény: A mozgóurna szállítás közben kiesett az autóból.

Intézkedés: Az SZSZB minden tagja megvizsgálta az urnát és azt sértetlennek találták.

Esemény: Egy fiatalember a szavazata leadását követően a mozgássérült paravánra és a tájékoztató plakátokra a szavazófülkéből leszerelt tollal politikai szimbólumokat rajzolt (írt) fel.

Intézkedés: A bizottság a felrajzolt szimbólumokat fehér lappal leragasztotta, olvashatatlanná, nem láthatóvá tette.

Esemény: Egy választópolgár jelzése alapján az egyik szavazófülkében a terítőn tollal az „ÉVA” felirat volt látható.

Intézkedés: A terítőt mindkét szavazófülkéből eltávolítottuk.