Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Gyurcsány: A tegnapi győzelem a Fidesz Waterloojának kezdete

2019.10.14. 15:28 Módosítva: 2019.10.14. 16:00

Semmibe vettek, kigúnyoltak és megfenyegettek minket, mégis győztünk.

Ezzel indította az önkormányzati választás eredményeit értékelő sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a választáson azok nyertek, akik megbélyegzettség nélkül szeretnének élni.

Szerinte az eredményekből az derült ki, hogy Magyarország jelentős része változást akar. Hangsúlyozta továbbá:

nincs alternatívája a legszélesebb körű ellenzéki együttműködésnek. Ha az ellenzék jól végzi a dolgát, akkor 2022-ben visszaadja az országot saját népének. A tegnapi győzelem a Fidesz Waterloojának kezdete

- utalt a Bonaparte Napóleon hatalmát megdöntő 19. századi ütközetre.

A volt miniszterelnök szerint a győztes ellenzéki polgármestereknek és képviselőknek meg kell mutatniuk, hogy a Fidesz mit tett "városok és falvak sokaságával":

hozzanak nyilvánosságra minden szerződést, mutassák meg, hogyan herdálták el települések sokaságának lehetőségét, vagyonát. Mutassák meg mit lehetett volna jobban, tisztességesebben, becsületesebben csinálni! (...) Minden demokratának azt üzenem, hogy van értelme a küzdelemnek. A Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza összetört.

Gyurcsány szerint az ellenzéknek nem vezető erőre van szüksége, hanem közös fellépésre és kompromisszumra, majd hozzátette: az önkormányzati vezetők utat tudnak nyitni annak, hogy az ellenzék megnyerje a 2022-es országgyűlési választást.