Hajdú-Bihar: Maradt minden narancssárga

2019.10.14. 01:44 Módosítva: 2019.10.14. 01:50

Egy megyében sem volt annyira alacsony a részvételi arány, mint Hajdú-Bihar megyében, ahol a Fidesz hagyományosan nagyon erős mindig, és hosszú évek óta szinte esély sincs arra, hogy valaki megszorongassa Debrecenben a fideszes polgármester-jelöltet.

És ez idén sem volt másként, Papp László 61,77%-kal simán nyert, így ő marad továbbra is Debrecen polgármestere. Az ellenzék itt egyébként nem tudott megegyezni, így a hagyományosan fideszes városban sikerült két ellenzékit indítani, de a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum-Jobbik-LMP jelöltjének sem volt esélye megszorongatni Papp Lászlót.

A kormánypárt a többi hajdúsági városban is erős maradt. A Fidesz nyert Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón (itt hivatalosan független jelölt nyert a Fidesz támogatásával), Hajdúnánáson (itt nem is indult senki a fideszes jelöltön kívül), Hajdúsámsonon, Hajdúhadházon és Berettyóújfalun is.

A nagyobb települések közül az ellenzék igazán nagyot nyerni csak abban a Balmazújvárosban tudott, ahol a korábbi független polgármestert öt év börtönre ítélték, és a helyét átvevő független polgármester most is győzni tudott a fideszes Koroknai Imrével szemben. Ezen kívül független polgármestere lett még Püspökladánynak is.

A megyei közgyűlésben a Fidesz 16 mandátumot szerzett, az ellenzék pedig nyolcat. A legtöbbet a Jobbik (három), kettő-kettőt a DK és a Momentum, egyet pedig az MSZP.

A részvétel az egész országban Hajdú-Bihar megyében volt a legalacsonyabb, mindössze a választók 40,79%-a ment el idén szavazni.