Pál
-1 °C
5 °C

Orbán vereségéről és az ellenzéki összefogás győzelméről írnak a külföldi lapok

2019.10.14. 09:27

Az évtized legnagyobb győzelmét aratta az ellenzék Magyarországon a Reuters szerint. A hírügynökség beszámol arról, hogy Karácsony Gergely legyőzte Tarlós Istvánt és azt is kiemeli, hogy az ellenzéki jelöltek több vidéki nagyvárosban is győzni tudtak. "Budapest és a nagyvárosok megváltoztatása az első lépés afelé, hogy Magyarországot is megváltoztassuk" - idézi Karácsonyt a beszámoló.

Reuters.png

Karácsony Gergely, az ellenzék jelöltje kiütötte a nyeregből a Fidesz által támogatott regnáló polgármestert - írja a Reuters alapján az Euronews. A beszámoló idézi Karácsonyt is, aki azt ígérte: Budapestet visszavezeti Európába. 

Az AFP is az ellenzék budapesti győzelméről ír és kiemeli: sok településen egyetlen kihívója akadt a fideszes jelöltnek. Orbán a 2010-es hatalomra lépése óta átdolgozta a választási rendszert, megnehezítve az ellenzéki pártok számára a Fidesz elleni egyéni versenyt - helyezi kontextusba a  tegnapi eredményeket a párizsi székhelyű hírügynökség.

Karácsony Gergely győzelme csak egy Orbán Viktor pártjának vereségei közül - írja Guardian. Az AFP alapján írt beszámoló is idézi Tarlós legyőzőjét, aki azt ígérte, Budapestet a huszadikból a huszonegyedik századba vezeti át.

Bloomberg.png

Orbán elveszti Budapestet, az ellenzék megtöri az egyeduralmát - erről ír a Bloomberg budapesti tudósítójának beszámolója. Ez az írás is kiemeli, hogy sikeres taktikának bizonyult az ellenzéki összefogás, illetve hogy Budapest elvesztése intő jel lehet Orbán számára: magyarok egy jelentős része ellenzi Orbán uralmát. A Bloomberg beszámol a Borkai-botrányról is: a kampányhajrában előkerült szexvideót az ellenzék ölébe hullt ajándéknak nevezi. Idézi ezen kívül Orbán Viktort is, aki szerint a Fidesz-KDNP szövetsége továbbra is a a legerősebb párt Magyarországon.