Szexbotrány? Drogok? Adócsalás? Sebaj, simán megválasztjuk!

DSC 6048
2019.10.14. 23:02 Módosítva: 2019.10.15. 09:43
Miközben mindenki Borkai Zsoltról beszél, jó néhány olyan polgármester- és képviselőjelölt is nyert az országban, akinek korábban szintén valamilyen botránya volt, vagy elítélték. Megnéztük, mi lett a vak komondor gazdájával, az érpataki modell kidolgozójával és a modern Rózsa Sándorral. Itthon az se csökkenti a jelöltek esélyeit, ha adócsalás vagy hűtlen kezelés miatt elítélték őket, és olyan polgármestert is találtunk, akit lehet, hogy jövő héten elítélnek uzsorázás miatt.

A kampány legnagyobb visszhangot kiváltó botránya vitathatatlanul Borkai Zsolt győri polgármester nevéhez fűződött. Kilenc nappal a választás előtt egy névtelen blogger - magát az ördög ügyvédjének nevezte - robbantotta a bombát, és napokon keresztül tett közzé képeket és szexvideókat egy horvátországi luxusnyaralásról, melyeken Borkai is rendre feltűnik, egy ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán társaságában. A blog szerzője kábítószer-fogyasztással és korrupcióval is megvádolta a polgármestert, és arról is írt, hogy a hozzá közel álló emberek gyanús körülmények között gazdagodtak meg.

Bár a botrány a kormányközeli közvéleménykutatókat is elbizonytalanította, mint ahogy a Fideszben is rég nem látott zavart okozott, vasárnap mégis megnyerte a választást Borkai, aki 2006 óta verhetetlen Győrben. Idén persze nem volt lefutott verseny, mindössze 641 szavazattal, kevesebb mint két százalékkal előzte meg az ellenzéki jelöltet, Glázer Tímeát. Borkai a hírek szerint kedden kilép a Fideszből, kérdés, a posztjával mi lesz.

Budaörs kiállt a szexvideóval megzsarolt Wittinghoff mellett

Előkerült a kampány során egy titokban rögzített szexvideó Wittinghoff Tamásról, Budaörs polgármesteréről is, aki később azt állította, az előző önkormányzati választás után készült a felvétel, amivel később megpróbálták megzsarolni. A rendszerváltás utáni magyar politika legmocskosabb történetének tartja a róla készült szexvideó publikálását, lapunknak kijelentette, nem prostituált szerepel a felvételen, hanem egy masszőrnő csábította el, aki feladatot hajtott végre.

A videó és a polgármester kínos magyarázkodása nem bizonytalanította el a budaörsieket, 71,65 százalékos eredménnyel kiütéses győzelmet aratott az egyik leggazdagabb városban. A budaörsi polgármester a rendszerváltás óta van hivatalban, és a botrány ellenére most még 1705 szavazattal többet kapott, mint öt évvel ezelőtt. 

Facebook oldalán úgy kommentálta az eredményt, hogy "Budaörs nagy elégtételt adott az elmúlt nehéz hetekért"

A nyilvánosságra került hangfelvételek Kispesten se rontották az ellenzék esélyeit

A Borkairól szóló képekkel nagyjából egy időben kerültek nyilvánosságra kép- és hangfelvételek a XIX. kerületi szocialista politikusokról, amelyen összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről és háttérmutyikról beszélgetnek. A Magyar Nemzet többrészes cikksorozatban számolt be arról, hogy Lackner Csaba kispesti képviselőjelölt súlyos állításokat fogalmazott meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, valamint több szocialista képviselőt is megvádolt.

A HírTV egy videófelvételt is közölt róla, ezen a képviselőjelölt egy zacskónyi fehér port lenget a kezében, majd rendezget el maga előtt bankkártyával. Lackner Csaba meglepődött, amikor megkerestük, azt állította, tőlünk hallott először a felvételről, és nem emlékezett arra, hogy ilyeneket mondott volna bármikor, mint ahogy arra sem, hogy kokainozott volna. 

Ő sem bukott bele a kiszivárogtatott felvételekbe, Kispesten is nagy ellenzéki győzelem volt. Gajda Péter 58,58 százalékkal polgármester lett, Lackner pedig megnyerte a körzetét, és bekerült a képviselő-testületbe.

Nem hittek az újbudaiak a TV2-nek

Kicsit más helyzet, mert az előzőekkel ellentétben elég ingatag lábakon álltak az állítások, de szexuális zaklatással vádolták meg László Imre DK-s politikust, az ellenzék újbudai polgármesterjelöltjét. Egy korábbi női beosztottja nyilatkozott név és arc nélkül, eltorzított hanggal a TV2-nek. Az orvosnő azt állította, évekkel ezelőtt László az egyik magánklinika irodájában lehúzta a sliccét, elővette a nemi szervét és arra kérte, hogy simogassa meg. Egy másik alkalommal pedig állítólag László meg akarta őt erőszakolni.

Tagadta a vádakat László Imre, Facebook oldalán azt üzente Hoffmann Tamásnak és a Fidesznek, hogy "ha harc, hát legyen harc. De amíg ők hazug lejáratással és aljassággal akarnak ellenem harcolni, én tisztességgel fogom őket legyőzni október 13-án!"

És így is lett, László Imre legyőzte a fideszes Hoffmann Tamást, aki 2010 óta vezette a kerületet.  Több mint 4500 szavazat, hét százalék volt a különbség kettejük között. 

Méltatlannak minősített polgármestert választottak Gyömrőn

Két év után visszavette a hatalmat Gyömrőn Gyenes Levente, akit korábban kilenc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek folytatólagosan elkövetett adócsalásért és magánokirat-hamisításért, a kecskeméti számlagyárügyként elhíresült ügyben volt hetedrendű vádlott.

2016-ban ugyan lemondott a posztjáról, de az időközi választáson újraindult és meg is nyerte. Nem sokkal később viszont méltatlannak minősítette a polgármesteri posztra a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, és hosszas huzavona után lemondatták.

Az ismételten kiírt időközi választáson aztán Mezey Attila nyert, aki most is elindult Gyenes ellen, a Fidesz támogatásával. Egy percig se volt azonban kérdés az eredmény, Gyenes 67,31 - 23,72 arányban nyert.

Pár éve egyébként Gyenesről is megjelentek kompromittáló fotók, melyeken az látható, hogy fehér port szív fel az orrába egy meztelen nő testéről. Gyömrőn már akkor is sokan kiálltak mellette, és úgy látszik, a népszerűsége azóta is töretlen, idén egy borzalmasan lerobbant állapotú általános iskola felújításában vett aktívan részt.

Hűtlen kezelés miatt elítélt vezető Alsószentmártonon

Alsószentmárton szintén egy elítélt polgármestert választottak polgármesternek. A Baranya megyei település vezetőjét, Budai Lászlót júniusban hűtlen kezelés miatt 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Az ítélet szerint az önkormányzat 2014 és 2016 között Budai feleségét bízta meg a polgármesteri hivatal takarításával, és a napi kétórás munkáért főállású bért (130 ezer forintot) fizettek neki. Budai egy másik ügyben is a vádlottak padjára került, 2017-ben egy négyfős társaság agyba-főbe verte Alsószentmártonban Mali Zoltánt, a szomszédos Drávapiski polgármesterét, aki a faluban kocsmát és boltot üzemeltet.

Szoros volt a verseny a horvát határ melletti kistelepülésen, hat jelölt közül lehetett választani, végül Budai 34,67 százalékkal nyert. Alsószentmártonban lett egyébként az országban legkésőbb vége a szavazásnak, az urnazárás előtt ugyanis sokan egyszerre mentek szavazni, emiatt pedig több óra csúszással tudták csak összeszámolni az adatokat. 

Rózsa Sándor ismét nyert Kunbaján

Kunbaján nem az volt a kérdés, hogy ki lesz a polgármester, hanem, hogy elindulhat-e a népszerű Halász István, akit már többször is eltiltottak a közügyektől. Halászt 1994-ben, 1998-ban, 2006-ban és 2017-ben is polgármesternek választották, ez idő alatt kétszer kapott letöltendő börtönbüntetést, többször pedig pénzbüntetésre ítélték csempészet, vámorgazdaság, devizabűntett, csalás, adócsalás, magánokirat-hamisítás miatt. 

Korábban azt írtuk róla, hogy helyben csak "modern Rózsa Sándorként" emlegetik a kalandos életű politikust. Saját bevallása szerint nem igazán bánja bűneit, simán újra megcsinálná, a település többsége pedig úgy gondolja: a korábbi ügyek, ítéletek mind Halász magánügyei, ők azt lezártnak tekintik, a zsiványság egyébként is kell néha. Népszerűségét jól jelzi a 87,21 százalékos győzelme.

A vak komondor gazdája képviselő lett, lánya polgármester 

Önkormányzati képviselőnek választották Balogh Józsefet, Fülöpháza korábbi polgármesterét, aki a vak komondor gazdájaként vált országos szinten ismertté. A politikus 2013-ban egy lagziból hazatérve részegen eltörte élettársa orrát és járomcsontját, a nő véres arccal menekült hajnalban a faluba segítségért.

Kezdetben Balogh tagadta a vádakat, és azt állította, párja átesett a család vak komondorán, úgy sérült meg. Később viszont elismerte a tettét, és 10 hónap szabadságvesztést kapott két évre felfüggesztve.

2016-ban le kellett mondania a polgármesterségről, az időközi választást lánya, Nagyné Balogh Csilla nyerte, aki idén már egyedüli induló volt a Bács-Kiskun megyei településen. A névjegyzékben szereplő 740 főből 259-en szavazták rá, és 51 érvénytelen szavazatot számoltak össze, nőverő édesapja második helyen jutott a közgyűlésbe. 

Az érpataki modellt Nagykállóra viszi a korábbi polgármester

Nagykállón lett önkormányzati képviselő Orosz Mihály Zoltán, aki korábban az érpataki modell kapcsán vált híressé. Érpatak korábbi polgármestere programját a szélsőséges rendpártiság és a szegényebb rétegek megfélemlítése, megregulázása jellemezte, írtuk egy korábbi cikkben. Tavaly vereséget szenvedett az időközi választáson, miután a képviselő-testület feloszlatta magát.

Orosz idén a szomszédos Nagykállón próbálkozott képviselőjelöltként, és sikerrel vette az akadályt, 31,39 százalékkal bekerült a képviselő-testületbe.

A politikus nevéhez fűződik egyébként az a nemzetközi visszhangot is kiváltó akció, amikor 2014-ben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Simon Peresz izraeli elnök fényképével kidekorált bábukat végzett ki nyilvánosan az önkormányzat épülete előtt. Folytatólagosan elkövetett közösség elleni uszítás bűntette miatt emeltek vádat ellene, és élőben közvetítette rendőri letartóztatását.

Fiktív lakók dönthettek Tiszaszigeten és Újszentivánon

Voksturizmus miatt emeltek vádat Tiszasziget és Újszentiván polgármesterei ellen, Putnik Lázár és Ferenczi Ferenc 142 esetben asszisztált fiktív lakcímbejelentéshez. A két polgármester megúszta csak pénzbüntetéssel, a végrehajtók viszont másfél év börtönt kaptak, egy évre felfüggesztve.

A csalással állítólag az volt a céljuk, hogy a két településnek ne kelljen önkormányzati társulásban működnie, és önállóan gazdálkodhasson. Ezt úgy tűnik, értékelték a szavazók, mindketten ötven százalék felett hozták az eredményt a választáson.

Vasárnap polgármesternek választották, hétfőn a vádlottak padján ült

Hiába ült nyolc hónapot előzetesben Nyírpilis polgármestere, Beri Róbert, így is nagyon simán (71,9 százalékkal) nyert a nyírségi kistelepülésen. Berit uzsorázással, csalással és zsarolással gyanúsították, a vád szerint egy üresen álló, önkormányzati tulajdonú, pocsék állapotú házat kétszer is eladott hitelre, amit a hiszékeny családoknak nagyon magas kamattal kellett törleszteniük felé. Amikor behajtani ment a pénzt, hangfelvétel készült arról, hogy megfenyegeti a nőt, aki nem tudta kifizetni az éppen aktuális tartozását.

Nem sok ideje volt azonban vasárnap éjjel ünnepelni, hétfőn fél kilenckor már jelenése volt a Nyírbátori Járásbíróságon, ahol az ügyét tárgyalták. Mint azt megtudtuk, hétfőn tanú meghallgatásával és iratismertetéssel folytatódott a tárgyalás, egy hét múlva várható az ítélet. 

Cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy Gyenes Leventét kilenc év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A hibáért elnézést kérünk!  

(Borítókép: Borkai Zsolt. Fotó: Bődey János / Index)