A kampányhajrá mérlege kettőből semmi Orbánnak

71748144 10157445951361093 5096738596677746688 o
2019.10.14. 12:34

Az idei választás különleges volt abból a szempontból, hogy a kampányhajrában Orbán Viktor nem dobta be magát. Míg a Fideszben legendássá váltak – nem ok nélkül – a pártelnök választást megelőző országjárásai, a mostani önkormányzati szavazás előtt csupán két helyre ment el a miniszterelnök. Öt évvel ezelőtt ez a szám még 12 volt.

Egyik helyen sem győzött a Fidesz jelöltje, messzemenő, Orbán varázsára vonatkozó következtetést ugyanakkor ebből nem érdemes levonni, ugyanis egyik sem olyan város volt, ahol a Fidesznek állt volna előzetesen a zászló.

Orbán Gödöllőn Kolozs Csaba polgármesterjelöltnek kampányolt, aki 3,5 százalékkal kikapott a várost évtizedek óta vezető Gémesi Györgytől.

Jó lenne nagyon nyerni, végre csinálhatnánk valamit ebből a városból. Ha már itt van a hóna alatt a fővárosnak, és szerencsétlenkedünk vele már nem tudom, mióta

– mondta a miniszterelnök, aki jó esélyeket látott a kormánypárti többségre a képviselő-testületben, végül pedig patthelyzet alakult ki.

A kormányfő Miskolcon is megjelent, hogy a volt jegyző, Alakszai Zoltán mellett kampányoljon, a Fidesz jelöltje azonban nagy különbséggel kikapott; Veres Pál, az ellenzéki összefogás jelöltje közel 55 százalékkal vette át a megyei jogú város vezetését.

Alakszai (és Orbán) nem volt könnyű helyzetben Miskolcon, nem sokkal a választás előtt derült ki, hogy a regnáló polgármester, Kriza Ákos egészségügyi okok miatt nem tud vállalni újabb ciklust, a Fidesz pedig a helyben szinte teljesen ismeretlen Alakszait indította helyette. (A miskolci csatatérről itt írtunk bővebben.)

Ha személyesen nem is ment Szegedre, Orbán többször is kampányolt a Fidesz jelöltje, Nemesi Pál mellett. Személyesen fogadta hivatalában, és külön ki is posztolta közös, kávézós képüket, valamint a Fidesz tisztújító kongresszusán is kitért Szegedre. „Ha baloldali kézen marad, Szeged lesz az első számú betelepítési célpont” – mondta a miniszterelnök. Szeged baloldali maradt, Botka László több mint 60 százalékkal nyert.

(Borítókép:  Orbán Viktor és Alakszai Zoltán Miskolcon 2019. október 8-án.  Fotó: Orbán Viktor / Facebook)