Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A szexbotrányba Pest megyében sem lehetett belebukni

2019.10.14. 01:47

Ugyan a választás előtti napokban szinte minden a győri polgármester, Borkai szexhajójáról szólt, Pest megyének is megvolt a saját botránya, Wittinghoff Tamás budaörsi polgármesterről a politikai ellenfelei szexvideót tettek közzé. Wittinghoff, akiről állítása szerint az előző önkormányzati választás után készült a felvétel, feljelentést tett, és nem lépett vissza a választástól. A budaörsi polgárok - ahogy a rendszerváltás óta minden alkalommal - ismét bizalmat szavaztak neki, most 71,65 százalékot kapott. Vagyis tényleg igaz, hogy a szexbotrányba nem nagyon lehet belebukni

Bár az elején úgy tűnt, hogy Gödöllőt sikerül elvinni a kormánypártnak, végül Orbán Viktor látogatása mégsem tette meg a kellő hatást, Gémesi György maradt a polgármester. Gémesi György a rendszerváltás óta vezeti a települést, a választásokat 70 százalék körüli aránnyal nyeri, a 2014-es önkormányzati választáson egészen konkrétan 78,5 százalékot kapott. Dabason viszont biztosra mentek a kormánypártiak, hiszen a 16 ezer lakosú városban csak kormánypárti jelöltre lehet szavazni, és csupán egyetlen polgármesterjelölt volt, a város aktuális vezetője, Kőszegi Zoltán.

Több Pest megyei település élén azért volt csere, íme egy-két példa:

  • Tápiószelén a jelenlegi polgármester a választási hajrában saját arcképével ellátott söröket osztogatott. Kovács Ferenc a Tápiószeléért Társaskör színeiben indul, és legutóbb, 2015-ben az időközin is osztogatta az ingyen sört, bár így is csak néhány százalékkal előzte be kihívóját. Most ez a mutatvány viszont már kevés volt,  Dobos Imre György független jelölt 32,98 százalékával elhappolta előle a polgármesteri posztot. 
  • Érden kiélezett volt a helyzet, egy, a Fidesz frakciójából tavaly kirakott önkormányzati képviselő, Tekauer Norbert elindult a jelenlegi fideszes polgármester ellen, és élettársa a Facebookon teregeti ki az érdi városvezetés szennyesét. T. Mészáros András 2006 óta Érd polgármestere, vagyis csak volt, ugyanis Csőzik László, az Ellenzéki Összefogás jelöltje nyerte meg a polgármester-választást.
  • Szentendrén Fülöp Zsolt, a TESZ jelöltje lesz a város új polgármestere, hiszen övé lett a voksok 54,55 százaléka. Verseghi-Nagy Miklós, aki eddig a várost vezette, 42,04 százalékot kapott.
  • Gyenes Leventét, Gyömrő  egykori polgármesterét a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte folytatólagosan elkövetett adócsalásért és magánokirat-hamisításért, de a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Gyenes idén ősszel ismét polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson. Hiába akadt két kihívója - többek között az aktuális polgármester, Mezey Attila, nem sikerült legyőzniük őt.

A változások ellenére bőven maradtak fideszes települések, és a megyei közgyűlésben is ők maradnak többségben, összesen 24 mandátum lesz az övék, míg a Momentumnak csak 9 jutott, a DK-nak 7, a Jobbiknak pedig 4.

A megyei szinten a választáson való részvétel 44,21 százalékos volt, ami kicsivel több az országos átlagnál. 

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft