A NER és a centrális erőtér megszűnéséről beszélgettek a Hír TV-n

2019.10.14. 22:30 Módosítva: 2019.10.14. 23:19

Ugye ti is láttátok Németh Szilárd szemében a könnycseppet, amikor Tarlós István felment a színpadra?

– tette fel a kérdést az egyik kormánypárti publicista a Sajtóklubban. A Hír TV műsorában általában ellenzéki politikusok vélt vagy valós dolgain gúnyolódnak fideszes újságírók, hétfő este azonban drámai hangulatban értékelték az önkormányzati választás eredményeit. 

A műsor azzal a felütéssel indult, hogy Bayer Zsolt szerint senkinek sem volt őszinte a mosolya a folyosón, most pedig megpróbálják „feltérképezni a vereség okait”, és levonni a megfelelő következtetéseket. 

Bayer rögtön az elején elmondta, hogy nagyjából egyetért azzal – a 24.hu-n megjelent – állítással, hogy vasárnap megszűnt a NER, a helyén pedig egy brutálisan erős Fidesz maradt.

Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Fotó: Hír Tv

A beszélgetés során többször elhangzott, hogy az eddigi választásokon a centrális erőtérnek nevezett helyzet garantálta a Fidesz győzelmét, a centrális erőtér azonban megszűnt, az ellenzéki pártok felállása már nem „szerencsés” a kormánypártnak. 

Mostantól kezdve készülnünk kell a 2022-es rohadtul kemény harcra

– jelentette ki Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője. Hozzátették, sok nagyvárosban valójában már a korábbi választásokon is megvolt az ellenzéki pártok fölénye, csak akkor külön indultak, most pedig „összeadódott, ami eddig külön volt”. 

A fővárosi vereség okait taglalva Bencsik kijelentette, hogy „Budapest népében van egy réteg, amely úgy gondolja, hogy minél rosszabb, annál jobb; ez a nép buktatta meg Tarlós Istvánt”, aki szerintük az elmúlt száz év legjobb főpolgármestere volt. Az is elhangzott, hogy a Borkai-botrány feltüzelte a társadalom azon rétegeit, akik csak „ösztönből és gyomorból tudnak szavazni”.

Borkai-ügy

A fideszes megmondóemberek szerint a kampány utolsó hetében akármerre jártak, mindenhol a Borkai-ügyet tették szóvá az emberek.

Szentesi-Zöldi László szerint a Fidesznek máshogy kellett volna kezelnie az ügyet, „féloldalasra” sikerült a botrány kommunikációja. Egy másik hozzászóló szerint a Borkai-ügy átszakította a jobboldallal szembeni morális gátakat, a szavazók egy részében összeomlott a keresztény-konzervatív táborról kialakított kép.

A legfájóbb szerintük vasárnap a budai kerületek elvesztése volt, „a mi szavazóbázisunk nagyon emblematikus részében volt következménye” a Borkai-ügynek, mondta Bayer, aki szerint a budai kerületek

„atombiztosan a rendszerváltás óta jobboldalra szavazó úri közönsége inkább otthon maradt, mert nem tudta elviselni borkai meztelen valagát”. 

Bencsik András
Bencsik András
Fotó: Hír Tv

Ez egyébként nem igaz – mint ahogy ebből a cikkünkből kiderül –, a budai kerületekben van, ahol még erősíteni is tudott a Fidesz, mégis veszített, mert a korábbiakhoz képest lényegesen több ellenzéki ment ez szavazni. 

Bayer arról is beszélt, hogy nem szabad úgy tenni, hogy csak a Borkai-ügy miatt vesztett a Fidesz, ennél mélyebb okai is vannak, amiért a szavazók úgy érezték, hogy most büntetni kell a kormánypártot.

Erre megfejtés nem igazán érkezett, a Pesti Srácok nevű kormánylap munkatársa, Huth Gergely szerint a jobboldal nem enged be sok új eszmét, gondolatot, mondanivalót, így például elmegy mellettük az egész „klímahisztéria” problematikája, nincs lehetőségük bemutatni a keresztény-konzervatív álláspontot. 

Huth szerint több nagyvárosi kihívásról kellene beszélnie a Fidesznek, mert „kell tudnunk valamit mondani a most elbizonytalanodott embereknek”. Majd arról értekezett, hogy egyébként a jobboldali média még mindig nem elég számos és hatékony, a Facebook pedig szerinte cenzúrázott. Szerinte egyébként Karácsony még épp csak most nyert, Budapest belvárosában már szinte nyílnak fel a csatornafedők, jönnek elő a lumpenek, drogosok.

Végül megjegyezte, hogy a Soros-féle körök „irtózatos támogatást” adtak Karácsonyéknak, de ezért majd persze kérni fognak valamit cserébe. A külső tényezőknél maradva előkerült a most már lassan hivatalosnak tűnő Fidesz-magyarázat Budapest elvesztésére:

Bayer szerint a baloldal 30, de inkább 60 ezer külföldit elvitt szavazni. 

„Találtunk egy lyukat a hajó fenekén, az önkormányzati választást jelentősen tudják befolyásolni az itt élő külföldiek. Szerencsére az országgyűlésin csak magyar állampolgárok szavazhatnak” – tette hozzá Bencsik András.