Szabolcs-Szatmár-Bereg: Hiába állt össze az ellenzék, Nyíregyháza marad kormánypárti

2019.10.14. 01:41

Az egyik legkiélezettebb harcnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyértelműen Nyíregyháza tűnt, hiszen itt a polgármesteri székért mindössze ketten indultak: a fideszes polgármester, Kovács Ferenc, és Jeszenszki András, aki mögé beállt a teljes ellenzék.

Azonban hiába támogatta az összes ellenzéki párt Jeszenszkit, végül Kovács magabiztosan hozta a választást, így ő készülhet újabb ciklusra Nyíregyházán. Ez annak tudatában nem annyira meglepő, hogy tavaly a Fidesz elsöprő többséggel vitte egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét. Az ellenzéknek annyiban nehéz dolga volt, hogy hatósági erővel szedték le a plakátjaikat a városban.

A Fidesz a többi fontosabb településen is dominált a választáson. Simán behúzták Mátészalkát, ahol Nyíregyházához hasonlóan csak egy fideszes és egy ellenzéki induló volt. Brutális előnnyel nyertek Kisvárdán, Tiszavasváriban, Vásárosnaményben, Fehérgyarmaton és Újfehértón is. Az ellenzéknek vigaszt Nyírbátor jelenthet, ahol könnyen sikerült nyerni, de szoros küzdelemben Nagykállót is megszerezték, ahol önkormányzati képviselőként indult a botrányairól elhíresült korábbi érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán is, de végül két darab (!) szavazattal alulmaradt. Érpatakon egyébként egy független jelölt, Nagy Imre Attiláné lett a polgármester.

A megyei közgyűlésben a Fidesz 18 mandátumot szerzett, az ellenzék mindössze hetet. Ebből három a Jobbik-Momentumé, kettőt vitt az MSZP, és egy-egy jutott a DK-nak és az Összefogás Megyénkért nevű szervezetnek is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országos átlaghoz képest picivel magasabb, 50,59%-os volt a részvételi arány.