Lemondásra szólították fel Mohács új polgármesterét

2019.10.15. 17:04
A szocialista Csorbai Ferenc egyedüli jelöltként indult a polgármester halála után, de így is csak a szavazatok 31 százalékát kapta meg. A választók 68 százaléka érvénytelenül szavazott, a mohácsi Fidesz elnöke pedig lemondásra szólította fel az új polgármestert. Múlt héten még azt ígérte, ha nem kap kellő felhatalmazást, lemond, de a választás óta nem lehet elérni.

Bár a szavazatok kevesebb mint harmadát kapta meg, az ellenzéki Csorbai Ferenc lett Mohács új polgármestere. Az MSZP-s képviselő egyedüli jelölt maradt, miután a várost 1998 óta irányító, most is toronymagasan esélyes fideszes Szekó József mustgázmérgezés miatt meghalt szeptember 25-én, és már nem lehetett új jelöltet állítani a helyére. Szekó öt éve a szavazatok 70 százalékát kapta meg, míg Csorbait csak a mohácsiak 12 százaléka támogatta akkor. 

Most a választók 31,4 százaléka, azaz mindössze 1867 ember támogatta az egyedüliként induló jelöltet, míg 4076 ember (68,6 százalék) érvénytelen szavazatot adott le. 

"Ha nem kapok kellő felhatalmazást, le fogok mondani"

Csorbai két nappal a választás előtt még azt mondta a Népszavának, hogy pártjával egyetértésben úgy döntött, nem lép vissza a jelöltségtől, de nem foglalja el a posztot, ha kevesen szavaznak rá. Azt ugyan nem árulta el, hogy mennyit érez kevésnek, de azt igen nehéz nagy támogatottságnak értelmezni, hogy a névjegyzékben szereplő választópolgárok mindössze 12 százaléka voksolt rá. A választási törvény szerint ugyanakkor egyetlen érvényes szavazat is elegendő a polgármesteri székhez, ami megvan neki, így törvényi akadálya nincs a győzelmének.

Az MSZP megkeresésünkre azt írta, nem kívánnak semmit hozzáfűzni a mohácsi választáshoz, de elküldték Csorbai egy korábbi nyilatkozatát. Múlt héten az akkor még csak polgármesterjelölt képviselő ezt mondta a Pécsi Stopnak:

A nyilvánosság előtt vállalom, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartanak méltónak, ha nem kapok kellő felhatalmazást, le fogok mondani. A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.

Szerettük volna megkérdezni az új polgármestert, hogy kellő felhatalmazásnak érzi-e az eredményt, és felveszi-e a mandátumot, de a választás óta még nem járt a Polgármesteri Hivatalban, tudtuk meg a titkárságon. Mobiltelefonján is hiába kerestük többször, nem sikerült elérni.

Már megvan a fideszes kihívója

Hétfőn Pávkovics Gábor, a Fidesz mohácsi szervezetének elnöke közleményben jelentette be, ha lesz időközi választás, elindul Csorbai ellen. Azt írja, október 13-án Mohács lakossága félreérthetetlenül megüzente: nem kér Csorbai Ferencből. "Még ha a pártok felszólítását figyelmen kívül is hagyta, a választópolgárok egyértelmű akaratát tiszteletben kell tartania" - tette hozzá. Szerinte a rengeteg érvénytelen voks egyértelmű tiltakozás, mert "az emberek kezében már alig maradt más demokratikus eszköz, hogy kifejezésre juttassák: számukra elfogadhatatlan, hogy az MSZP aspiránsából polgármester legyen Mohácson, különösképpen ilyen körülmények között.

Ha Csorbai Ferenc nem csupán a szavak szintjén vallja a demokrácia alapelveit, akkor fejet hajt a nyilvánvaló többségi akarat előtt. A leghatározottabban felszólítjuk: az eredmények ismeretében hozza meg az egyetlen helyes döntést, amit hozni lehet: ne vegye át polgármesteri mandátumát, és ne akadályozza egy mielőbbi, valóban többjelöltes polgármester-választás kiírását!

Pávkovics azt is írja, a választás óta többen is megkeresték azzal, hogy vállalja a jelöltséget a városvezetői posztra. 

Megtisztelő az irányomba kinyilvánított bizalom. A feladat súlyát átérezve elfogadom a sokaktól jövő felkérést.

Szekóhoz hasonlóan ő is 1998 óta van benne a mohácsi közgyűlésben, körzetében közel 75 százalékos eredménnyel nyert idén. Mind a nyolc körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte a legtöbb szavazatot, kompenzációs listáról az MSZP kettő, míg a DK-JOBBIK-Momentum szövetsége egy képviselőt ad az új közgyűlésbe.

Az ellenzéki pártok se támogatták az indulását

A Fidesz mellett visszaléptették volna Csorbait a helyi DK–Jobbik–Momentum ellenzéki szövetség képviselőjelöltjei is a választás előtt. Korábban azt írták

bízunk benne, hogy egyedüli indulóként Csorbai Ferenc polgármesterjelölt úr a tisztesség jegyében és a demokratikus választások érdekében visszalép, hogy Mohács lakói időközi választás keretében dönthessenek az új polgármester személyéről.

Csorbai azonban nem lépett vissza, a döntést a Hvg.hu-nak az MSZP szóvivője, Nyakó István azzal indokolta, hogy

hivatalos jelölt, leadta a szükséges ajánlásokat. Ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást.

Mivel fideszes többségű közgyűlés alakult meg, a képviselő-testület feloszlatásával új, időközi választást harcolhatnak ki, ha Csorbai nem mond le magától, de erre legkorábban fél év múlva lesz lehetőség.