1376-an szavazhattak volna, senki nem ment el

Fehérvári út - Csurgói utca
2019.10.16. 05:06

Az idei választás sok különlegességet tartogatott, és az egyik meglepetés helyszíne Budapest XI. kerülete, Újbuda, ahol az ellenzék az előzetes kutatások ellenére tarolt. A DK-s László Imre lett a polgármester, és a képviselő-testületben is ellenzéki többség alakult ki.

A kerületben azonban láthatunk még egy meghökkentő eredményt: a 115-ös szavazókörben senki nem szavazott, hiába voltak 1376-an a névjegyzékben. A választási iroda honlapján bárki ellenőrizheti: a részvétel is nulla, és az összes jelölt neve mellett nulla szavazat szerepel.

Az NVI azt írta az Indexnek: nem arról van szó, hogy ne töltötték volna fel az adatokat, tényleg ennyi az eredmény.

Az adat rendben van, senki nem ment el szavazni. A szavazókörhöz egy munkásszálló tartozik

– írta az NVI az Indexnek.

A 115-ös szavazókörhöz a Fehérvári út és a Csurgói út kereszteződésénél található épület tartozik, ide vannak tehát ennyien bejelentve. Ám a jelek szerint senki nem élt a választójogával vasárnap.

Megkerestük a választókerület képviselőjét, Görög Andrást, akit ellenzéki színekben 57 százalékkal választottak most meg. Görög azt mondta, hogy maguk is meglepődtek a nulla részvételen, és hogy a szavazókör ellenzéki delegáltja már fél nyolckor megjelent az eredményvárón. Mint kiderült,

a bizottság egész nap várta a szavazókat, de még az urnát sem tudta lezárni, hiszen a szavazókörben első szavazó sem volt.

Munkásszálló a 115-ös szavazókörben, ahonnan senki nem ment el szavazni
Munkásszálló a 115-ös szavazókörben, ahonnan senki nem ment el szavazni
Fotó: Google Street View

A dologra magyarázat, hogy sok olyan külföldi állampolgár szerepelt a névjegyzékben, akinek ide jelentették be a tartózkodási helyét, ám vagy nem érdekelte a választás, vagy most épp nem volt Budapesten. Görög András azt mondta, hogy a névjegyzékben itt valóban sok külföldi nevű választópolgár szerepelt. Nekik a tavalyi parlamenti és az EP-választáson nem volt választójoguk, így akkor nem is kellett nekik külön szavazókört kialakítani.

A dolog még azért érdekes, mert Kósa Lajos Fidesz-alelnök hétfőn arról beszélt, hogy Karácsony a Budapesten élő külföldi állampolgároknak köszönheti a győzelmét. A jelek szerint Újbudán ebben a szavazókörben a külföldiek lelkesedése egészen pontosan nulla volt.

(Borítókép: Budapest XI. ker 115. szavazókör a Csurgói út és Zsombor utca közötti szakaszon. Forrás: valasztas.hu / Google Maps. Grafika: Aradi László / Index)