Emma
-2 °C
6 °C

40-50 ezer forintot érhettek a voksturisták szavazatai Kispaládon

2019.10.16. 20:58

A kispaládiak korábban sosem látták azokat az embereket, akiket több esetben ukrán rendszámú autókkal hoztak szavazni a falujukba, mondták el közülük többen is a Házon kívül című műsor stábjának az idei önkormányzati választás hétvégéjén.

Vasárnap az Index is beszámolt róla, hogy Kispaládon a helybeliek összeszólalkoztak azokkal a nem ott lakó, vélhetően ukrán–magyar kettős állampolgárságú emberekkel, akik a választás napján szavazni érkeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre.

Az RTL Klub műsorából kiderül: a nyilvántartás szerint Kispaládon mintegy 600 választásra jogosult ember él, a helyiek azonban magabiztosan állítják, hogy 380-nál több ember biztosan nem lakik a faluban.

A Házon kívül stábja egy olyan helybelivel is beszélt, akinek a házába állítása szerint nemrég még közel kétszáz ember volt bejelentve. Cserébe az akkori polgármester, Magyar Sándorné, valamint a fia, Magyar Barnabás "állandó közmunkát" ígért neki.

Az egyik helyi nő szerint a voksturistáknak 40-50 ezer forintnyi összegeket fizetnek a szavazatokért. Ugyanez a nő mondja el azt is, hogy az ő házában papír szerint úgy éltek sokkal többen, mint amennyi a tényleges szám, hogy ő soha senkit nem jelentett oda be.

"Aki többet fizet, az nyer!" – mondta egy büszke voksturista a Házon kívül stábjának Kispaládon. Az ukrán határ menti magyar falvakban élők szerint a korábban sosem látott "falubeliek" között olykor olyan is akad, aki alig beszél magyarul.

A falu korábbi polgármestere, Magyar Sándorné több mint két évtizedig vezette a falut, idén már a fia, Magyar Barnabás indult a címért (anyjához hasonlóan szintén a Fidesz színeiben), és meg is nyerte a választást – kétszer annyi szavazatot kapott, mint az ellene induló független jelölt, Ábri Norbert.

Kispalád ráadásul nincsen egyedül a voksturizmus problémájával, az MSZP Vásárosnaményi Választókerületi Társulásának elnöke, Szabados József azt mondja: a voksturizmus problémája többek között Záhony, Tiszabecs, Sonkád és Kispalád településeket is érinti.

A hétvégén készült riportot itt lehet megnézni: