Most épp Székesfehérváron van büdös

2019.10.17. 18:57 Módosítva: 2019.10.17. 19:26

„A városszerte terjedő szag oka: trágyáznak a földeken” – tette közzé a hírt csütörtök este a székesfehérvári önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán. A 24.hu vette észre a posztot, amelyből az derül ki, hogy Székesfehérvár határában, az M7-es autópálya és a 63-as út melletti földeken végeznek mezőgazdasági munkákat. 

A szerves marhatrágya jellegzetes, erős szaga városszerte érezhető – ezzel kapcsolatban számos lakossági kérdés, bejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalba

– olvasható az önkormányzat oldalán. Részletesen kifejtik, hogy a jogszabályok alapján november 15-től február 15-ig tilos a szerves trágya kihelyezése, így a gazdálkodók és mezőgazdasági tevékenységet folytató cégek – kihasználva a kedvező időjárást – ezekben a napokban végzik el a földeken a trágyázást, növelve a területek termőképességét, megalapozva a következő esztendő gazdálkodását.

Székesfehérvár körül nagyon jó adottságokkal rendelkező mezőgazdasági földek vannak, és szerencsére még sokan az élettani szempontból, az élelmiszerek minőségét tekintve is kedvező hatású szerves marhatrágyát használják. Napok óta zajlik a tárgya földekre kiszállítása és beforgatása, azonban ma változott a szélirány: a déli, délkeleti szél erőteljesen a város irányába tolja a 63-as út felől a szerves trágya szagát

– folytatódik a közlemény, amelyben a mezőgazdasági vállalkozók nevében is a fehérváriak megértését kérik.

Augusztusban Budapest környékét árasztotta el az orrfacsaró bűz, amely valódi oka máig nem derült ki. A rejtélyes ügy miatt később a Pest Megyei Kormányhivatal egyik vezetőjét is leváltották, mert egy álhírt továbbított feletteseinek a bűz forrásáról, ami aztán egy hivatalosan szignózott dokumentumként jelent meg a parlament honlapján.