Borkai Zsolt panaszát elutasította az Alkotmánybíróság

2019.10.18. 17:24 Módosítva: 2019.10.18. 18:00

Elutasította az Alkotmánybíróság Borkai Zsolt és Rákosfalvy Zoltán panaszát, és kimondta, jogosan büntették meg a győri polgármestert, amiért általános iskolásokat használt fel a győrszentiváni futópálya átadásához a kampányban.

A kampányeset miatt az MSZP a választási bizottsághoz fordult, és bár a kifogást mind a helyi, mind a területi választási bizottság elutasította, a Győri Ítélőtábla máshogy látta az esetet. A bíróság végzése megállapította, hogy a tanulók felbukkanása nem véletlen, hanem megrendezett volt, Borkai és Sik Sándor önkormányzati képviselő a gyermekek kampányeszközként szerepeltetésével megsértették a választási eljárásról szóló törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó (és azon keresztül az esélyegyenlőség) alapelvét.

Borkai nevében Rákosfalvy Zoltán ügyvéd nyújtotta be a panaszt a Győri Ítélőtábla korábbi végzése ellen, és remélték, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondja ki az ítéletet. Szerintük szó sem volt kampányeseményről, ők csak a pozícióikból fakadó feladatukat látták el, amikor a futópályát átadták. Mint írták, abszurd lenne, ha kampányidőszakban nem vehetnének részt a feladatellátási kötelezettségeik körébe eső nyilvános eseményeken, találkozókon, ez korlátozná őket a szabad mozgásukban.

Az Alkotmánybíróság most viszont elutasította Borkaiék panaszát, és kimondta, jogosan bírságolták meg a győri polgármestert és képviselőt. Az indoklás szerint egy polgármester vagy önkormányzati képviselő megjelenhet átadó ünnepségeken, és gyakorolhatja a feladatait, de az ilyen esetekben a saját felelőssége, hogy az az esemény ne váljon kampányeseménnyé. Az Alkotmánybíróság szerint pedig a Győri Ítélőtábla azért marasztalta el a politikusokat, mert  a gyerekeket nem lehet kampánycélokra felhasználni, ezt pedig ők helybenhagyják.