Erdoğan alapítványa magániskolát nyit Budapesten

2019.10.18. 07:36 Módosítva: 2019.10.18. 08:12

A fővárosi kormányhivatal engedélyt adott egy olyan általános iskola és gimnázium megnyitásához, amelyet Recep Tayyip Erdoğan török elnök lobbiszervezete hoz létre – írta a 24.hu.

A Maarif Általános Iskola és Gimnázium ettől a tanévtől kezdve aktív státuszú oktatási intézmény, egyelőre azonban nem kezdődött meg a tanítás; a portál beszámolója szerint a IX. kerületi Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola épületében működik majd. A lap azt írja, hogy a következő tanévre 240 tanulóval számolnak.

A IX. kerületi Harsányi János Szakközépiskola
A IX. kerületi Harsányi János Szakközépiskola
Fotó: Google Street View

Az intézmény megbízott vezetője azt mondta a portál kérdésére, hogy „török eredetű” magániskoláról van szó, azt nem árulta el, hogy csak török vagy más származású diákok is járhatnak-e majd oda. 

Az intézmény fenntartója az idén nyáron alapított Maarif Hungary Nonprofit Kft., a cég ügyvezetője Yasin Parildar. A vállalkozás tulajdonosa a törökországi Maarif Alapítvány, amelyet a Erdoğan elleni 2016-os puccskísérlet után hozott létre a török kormány. Az alapítvány honlapja szerint 41 országban 315 oktatási intézményük van.

Alapító okirata szerint az alapítványt azért hozták létre, hogy megszerezzék a Fetuallah Gülen (Erdoğan szerint ő állt a puccskísérlet mögött) iskoláit. Gülennek van iskolája Budapesten, ekörül néhány évvel ezelőtt vizsgálódni kezdett a kormány.   • Hírek
  • Hírek