Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Orbán Viktor újra találkozott a Néppárt bölcseivel

2019.10.18. 18:44 Módosítva: 2019.10.18. 20:54

Orbán Viktor miniszterelnök újfent Brüsszelbe utazott, ahol másodszor találkozott a Bölcsek Tanácsával. Ezt az Európai Néppárt közölte a Twitteren.

Orbán az uniós csúcs miatt utazott Brüsszelbe. A Fidesz felfüggesztésének következménye, hogy nem vehet részt a Néppárt csúcsok előtti ülésein sem.

Az Euronews szerint egy órán át beszéltek. Ott volt még Szájer József EP-képviselő és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák szerint konstruktív és jó hangulatú beszélgetés volt. Ő vezeti a Fidesz válaszlépésként létrehozott bölcsek tanácsát, amiben Szájer és Varga Judit igazságügyi miniszter is benne van.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető a lapnak úgy nyilatkozott, a Fidesz tagsága „be van fagyasztva”, és „ha nincs semmilyen fejlődés Magyarországon, akkor semmi nem fog változni”.

Orbán először júniusban találkozott a BölcsekkelAz úgynevezett „bölcsek tanácsának három tagját a Néppárt delegálta a Fidesz átvilágítására, hogy a magyar kormány mennyire a néppárt keresztény-konzervatív-integrációpárti elveinek megfelelően kormányozza Magyarországot, miután a  Fidesz néppárti tagságát  március 25-én azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztették a Néppárt gyűlésén.

És bár Orbán Viktor azt mondta, nem tudja, mit kellene vizsgálnia a bölcseknek, és nem is fogadja ezt el, június közepén írt levelet nekik, amiben azt állította, nonszensz, hogy a Fidesz ne lenne elkötelezett az európai értékek iránt. Többek között azt írta,

  • a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak;
  • a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, viszont a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról nem tesz említést.
  • A szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni Orbán szerint, és megemlíti a kormányközeli sajtótermékeket tömörítő KESMA-t, ugyanakkor úgy látja, hogy a legfontosabb közéleti médiumok, az RTL Klub, a HVG, az ATV, a Blikk és a Népszava kormánykritikusak.
  • A korrupció miatt sem kell szégyenkezni, mert az OLAF vizsgálatainak 47 százaléka ügyészségi nyomázást von maga után, az európai átlag csak 42 százalék. 
  • Szerinte a civil szervezetek sincsenek elnyomva, mert 60 ezer ilyen szervezet működik az országban.
  • A CEU önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta őket, pláne a kormány nem.

A bölcsek viszont visszadobták a választ, szerintük azok eléggé problémásak.