Személyi igazolványhoz rendelhető bérlettel újít a MÁV

DKOKO20111130002
2019.10.20. 14:54

Hétfőtől a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetőek az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott- eSzemélyikhez - írja az MÁV

A MÁV korábban a Budapest-Pusztaszabolcs és a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalakon tesztelte a módszert, amivel a személyazonosító igazolványon elektronikus adatként lehet tárolni a bérletet. Ez a várakozások szerint ötmillió ember számára jelentheti azt, hogy nem kell papíralapú bérletet vennie. 

A közlemény szerint a vasúttársaság belföldi pénztáraiban megvásárolható, a szolgáltatási területére érvényes 30 napos dolgozó és tanuló, a havi és félhavi, továbbá a regionális bérletek rögzíthetők az eSzemélyin. Az elektronikusan rögzített bérlet ára és felhasználási feltétele megegyezik a pénztárban váltott papíralapú bérlet árával és az azzal igénybe vehető szolgáltatással. 

Az ellenőrzésnél a jegyvizsgálók a fedélzeti eszközeikkel tudják ellenőrizni az érvényességet. Az utas a vásárláskor kap – és később is kérhet – egy olyan bizonylatot, utazási tájékoztatót, amely tartalmazza a bérlet adatait, de önmagában nem minősül menetjegynek és utazásra sem jogosít, azaz amiből kiderül például az, hogy meddig érvényes a jegy.

Tekintettel arra, hogy az utasok az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet kiadásakor nem kapnak nyomtatott bérletszelvényt, így azt nem tudják leadni a munkahelyükön, de a vásárláskor az általános szabályok szerint ehhez igényelhetnek megfelelő számlát.

Az eSzemélyis bérlet a vasúti pénztárakban, az érvénytartam kezdete előtt téríthető vissza. Egyéb esetben a visszatérítési igényt a MÁV-START ügyfélszolgálatához kell benyújtani.

(Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök áll egy vasúti étkezõkocsi előtt. MTI Fotó: Kollányi Péter)