Euronews: A lengyel Tusk kerülhet a Néppárt élére, ez nem jó hír a Fidesznek

2019-10-18T000000Z 1339176883 RC15B64C5400 RTRMADP 3 EU-SUMMIT
2019.10.21. 10:26

November 20–21-ig Zágrábban lesz az Európai Néppárt következő kongresszusa. Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke, volt lengyel miniszterelnök indulni fog az EPP elnöki címéért, és jelenleg ő az egyetlen jelölt – írta meg a belga De Standaardre hivatkozva az Euronews.

Az Euronews brüsszeli forrásától úgy tudja, hogy a zágrábi találkozóig biztosan nem döntenek a Fidesz néppárti tagságáról, és a háromtagú bölcsek tanácsának jelentése sem fog előbb elkészülni. Manfred Weber néppárti frakcióvezető a múlt héten Zsíros Sándor, az Euronews brüsszeli tudósítójának a kérdésére csak annyit mondott, hogy a Fidesz tagsága továbbra is „fagyasztva van”, és hogy amíg nincs fejlődés Magyarországon, ez így is marad.

Tusk tavaly novemberben Helsinkiben, anélkül hogy nevesítette volna, komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és politikájával szemben – emlékeztet az Euronews. Tusk szerint nem kereszténydemokrata az, aki „ellene van a jogállamiságnak és a független igazságszolgáltatásnak, aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki tolerálja az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nacionalizmust és az antiszemitizmust”. Tusk értékrendje szerint azok sem kereszténydemokraták, akik Putyint támogatják és Ukrajnát támadják.

(Borítókép: Donald Tusk 2019. október 18-án. Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters)  • Hírek
  • Bankszámla