Még át se adták, már megrongálták az emeletes vonatot

2019.10.21. 14:43
Még csak a tesztelése folyik a várhatóan jövő év elején Magyarországon forgalomba álló új, emeletes Stadler KISS motorvonatnak, de a németországi tesztpályán már megrongálták, tudtuk meg a gyártótól.

A KISS szerelvényeket jelenleg két tesztpályán próbálják: a csehországi Velimben és a németországi Mindenben. Ez utóbbi helyszíntől nem messze, Treuchlingenben a napokban grafitisek rongálták meg a magyar motorvonatot. A gyártótól azt az információt kaptuk, hogy a grafitit azóta már le is tisztították. A lefújt vonatról egy olvasónk küldött képet azzal a hozzáfűzéssel, hogy

habár még át sem adták az utasoknak, máris valaki úgy gondolta, hogy neki meg kell azt rongálni... Mire jó ez?

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Mint arról beszámoltunk, 40 KISS motorvonatra kötött keretmegállapodást a MÁV és a Stadler. Ezen belül 2017 augusztusában 11, 2018 decemberében 8 és nemrég további 21 emeletes motorvonat szállításáról írtak alá szerződést.

2020 februárjától a MÁV-START 11 darab nagy kapacitású KISS motorvonatot indít el a Budapest–Cegléd–Szolnok és Budapest–Vác–Szob elővárosi vasútvonalon. Az új járművek jobb gyorsító képessége, illetve az oldalankénti 12 ajtónak köszönhető gyors utascsere miatt stabilabb lesz a menetrend, csökkenhet a menetidő. A 2018-ban megrendelt további 8 KISS 2020 végétől erősíti majd a két elővárosi vonal járműállományát.