Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Az Alkotmánybíróság szerint nem gond, hogy az érdi Fidesz trükkös plakátokkal kampányolt

2019.10.22. 21:56

Az önkormányzati választási kampány egyik érdekes momentuma volt a sok közül, hogy Érden a választáson végül leváltott fideszes polgármester, T. Mészáros András plakátjai megszólalásig hasonlítottak azokra a plakátokra, amelyek az érdi fejlesztéseket hirdették, ezzel ügyesen létrehozva azt a képzettársítást, hogy polgármester = fejlesztés.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a plakátok sértették a választás tisztaságát, ezért kötelezték a polgármestert, hogy szedesse le a plakátokat, amiket egyébként a helyi polgárőrség is lelkesen pakolgatott kifele.

T. Mészáros az Alkotmánybírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy a plakátok ugyan valóban hasonlítanak egymásra, de mivel őt a Fidesz indítja, és annak a színe a narancssárga, ezért miért ne használhatná ezt a színt a plakátjain annak ellenére, hogy egyébként ezt a színt az önkormányzat is használja.

Az Alkotmánybíróság szerint a jelöltek és jelölőszervezetek kommunikációja véleménynyilvánításnak számít, ezért nem törvénysértő a narancs használata - írja a Hvg.

„Egy jelölő szervezetnek a választási kampányban – szemben az állami, önkormányzati szervekkel, a közszolgálati médiával, a közszolgáltatókkal – nem feladata esélyegyenlőség biztosítása. Önmagában az, hogy jelölő szervezetek és jelöltek által választási kampányban közzétett választási plakátok egyes grafikai elemei az önkormányzat által korábban alkalmazott reklám egyes elemeire emlékeztetnek (a bírói döntés szóhasználata szerint „az arculati elemek megtévesztő hasonlósága”), nem veti fel a választási elvek sérelmét mindaddig, amíg azonosítható, felismerhető a választási plakát közzétevője.” – indokolta a döntését az Alkotmánybíróság.

A plakátokat már leszedték, azokat újra kihelyezni nem kell, a döntés elvi jelentőségű csupán.