Október ide vagy oda, a harminc fokot nyaldosta ismét a hőmérő higanyszála

2019.10.22. 16:40 Módosítva: 2019.10.22. 16:40

Ez sorozatban már a harmadik olyan nap, amikor az előzetes adatok alapján megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.  Szikáncson július végét idéző magasságba emelkedett a hőmérséklet, 28.7 Celsius fokot rögzített az automata. A mai napi eddigi országos rekordot Budapest tartotta 26.2 fokkal, amelyet még 1943-ban mértek.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Közelebb a 30-hoz, mint a 25-höz: KÉT ÉS FÉL FOKKAL* DŐLT MEG A MAI ... REKORD Ez sorozatban már a harmadik olyan nap, amikor *az előzetes adatok alapján megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. Ma Szikáncson július végét idéző magasságba emelkedett a hőmérséklet, 28.7 Celsius fokot rögzített az automata.

Érdekesség, hogy ez az 1943-as budapesti érték a későbbiekben fővárosi rekordként él tovább, ugyanis ma Budapesten nem emelkedett 26.2 fok fölé a hőmérséklet (legalábbis hivatalos állomásokon).

Az időjárási helyzet szélsőséges voltát jól mutatja, hogy több mint 10 fokkal vagyunk az ilyenkor szokásos 14 fokos maximum fölött. A mai csúcshőmérséklet országos átlaga ugyanis 25 fok körül alakult, amely június közepének vagy augusztus végének megfelelő. Az következő napokban is marad a szokatlanul meleg idő.