Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Orbán kerülte az aktuálpolitikát

Zászlófelvonással kezdődtek az október 23-ai megemlékezések

Index
2019.10.23. 21:09
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Orbán Viktort néhány kiabáló tüntető fogadta a Zeneakadémiánál, amikor távozott. Kommunistázták például, mire ő kedvesen integetett nekik.

  Orbán kedvesen visszaintegetett a Zeneakadémia előtt kiabáló embereknek
 • Nyáry Krisztián író egy Nagy Imre-levelet osztott meg a Facebook-odalán, azt amit a korábbi kormányfő a feleségének írt a börtönből 1958 májusában:

 • "Orbán=Borkai" és "Ezt a táblát még nem lopták el"

  Ilyen feliratú transzparenseket tartottak fel DK-sok a Zeneakadémia (Orbán Viktor ünnepi beszédének helyszíne) előtt. Bede Zsolt kormányszimpatizáns provokátor pedig megpróbálta elvenni a DK-s Domonkos Ágnestől az egyik ilyen táblát, ezért mellkason ütötte a nőt. Domonkoshoz ezután mentőt hívtak és bevitték a kórházba. Bede pedig csak elsétált a helyszínről.

  Varga Gergő arról, hogy Bede Zsolt mellkason ütötte Domonkos Ágnest
 • Orbán nem telt ház előtt beszélt a Zeneakadémián

  Valamiért nem nagyon volt telt ház a Zeneakadémián tartott október 23-ai megemlékezésen. Több sor is szinte teljesen üresen maradt még akkor is akkor, amikor a kormányfő állt a színpadon.

  A termet még Orbán Viktor nagyjából tíz perces beszéde sem töltötte meg.

  A nézőtéren egyébként ott volt Rónaszékiné Keresztes Mónika, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Dörner György, Bencsik András és Káel Csaba is.

 • Az 1956-os forradalom és szabadságharc nélkül nem lett volna rendszerváltozás - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerdán, Dél-Koreából telefonon nyilatkozva az MTI-nek.

  Németh a Szöuli Nemzeti Egyetemen tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy rendszerváltozás nélkül a magyar-dél-koreai diplomáciai kapcsolatfelvétel sem történhetett volna meg. Ezzel összefüggésben jelezte, Dél-Korea rendkívül hálás Magyarországnak, amiért harminc évvel ezelőtt Kelet-Közép-Európából elsőként vette fel az országgal a diplomáciai kapcsolatot.

  A külügyi bizottság vezetője hangsúlyozta, hogy a két ország között dinamikusan fejlődnek a kapcsolatok. Ezt mutatja, hogy Magyarország decemberben kulturális intézetet nyit Szöulban, a két főváros közötti új, közvetlen légi összeköttetéssel pedig tovább mélyülhetnek az üzleti kapcsolatok - mondta.

  Németh Zsolt közölte: Dél-Koreában színes kulturális rendezvénysorozattal emlékeztek az 1956-os évfordulóra, a magyar külügyi bizottság küldöttségét pedig a dél-koreai külügyminiszter is fogadta.

 • Befejeződött Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde a Zeneakadémián. Orbán főként az 1956-os csodáról beszélt, és arról, hogy Magyarország nem véletlenül maradt fenn. Persze mindenbe bele lehet látni aktuálpolitikai üzeneteket, de az Orbán-beszédekre jellemző konkrét kiszólás, beszólás vagy intelem nem hangzott el a jelenlegi politikai helyzetre vagy a jövőre vonatkozóan.

 • Magyar mivoltunk szabadságharcok hosszú során át forrt ki, Orbán szerint ezért hálával tartozunk az őseinknek. Könnyű alapértelmezettnek venni a szabad Magyarországot, de a miniszterelnök szerint nem szabad elfelejtenünk, hogy ezt nem ajándékba kaptuk.

  Az '56-osok győztek, mert ránk, utódaikra a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül.

  - szögezte le Orbán, aki azt is elmondta: biztos abban, hogy a mai pesti srácok és lányok ugyan úgy helytállnának, mint ahogy helytálltak a nagyszüleik.

  Isten, haza, család. 

  - ma sem választhatunk ezeknél jobb és fényesebb vezércsillagot a mondta végül a miniszterelnök, aki beszédét a "Dicsőség a hősöknek!" felkiáltással zárta. 

 • Orbán Viktor a Zeneakadémián azzal kezdte a beszédét, hogy hosszan kifejtette, szerinte méltó záróakkordja az egész napos ünnepségsorozatnak a Zeneakadémián tartott megemlékezés. 

  1956 hőseire gondolva elsősorban fiatalokat látunk magunk előtt, ahogy karöltve mentnek az októberi tavaszban, mondta ezután a miniszterelnök. A fiatal hazafiak Orbán szerint tudták, de legalábbis érezték, hogy a szovjet világ az ezer éves magyar nemzetet fenyegeti. Fegyvert fogtak hát, mert úgy látták, hogy nem lesz más kiút.

  A villámcsapás fényességével hasított az emberek elméjébe: nekünk, magyaroknak nincs másik hazánk!

  A miniszterelnök szerint 1956-ban a magyarok összeadódtak, és csodát tettek, de a magyar csodát nem adták olcsón, az '56-osok az életüket és a szabadságukat is feláldozták, sőt sokan az otthonuk feladását is vállalták, nagy árat fizettek a nemzetért.

 • Karácsony beszédét nagy taps fogadta. Ezután a Quimby zenél a színpadon. Az esemény átváltott piknikhangulatba, mindenki nevetgél és csoportokban beszélget.

 • Az Amnesty International megkérdezett néhány közéleti személyiséget, hogy mit kíván Magyarországnak az elkövetkező 30 évre. A pár perces videóban többek között megszólal Bálint György, Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Gyabronka József, noÁr és Pásztor Anna.

  A videó második részében a szereplők elmondják, hogy ők mit tesznek Magyarországért az elkövetkező években:

 • A főpolgármester szerint 1956 felkelői nem követeltek sokat. Olyan országot követeltek:

  • ami keletről nyugatra fordul
  • ahol nem hazudnak az emberek arcába
  • ahol nem a saját kiváltságaikat nézik a vezetők a közjó szolgálata helyett

  Az '56-os álmát szerették volna megvalósítani a '98-asok is, mondta Karácsony és hozzátette: "Hosszú út van mögöttünk, mégis joggal érezzük azt, hogy nem kerültünk közelebb az álmunkhoz." Karácsony ebből azt szűrte le tanulságként, hogy a köztársaság létrehozását túl sokszor várta a nép másoktól. Azt mondta, itt az ideje, hogy ezen változtassunk. 

  Végül azzal zárta a beszédét, hogy felszólította a tömeget: "Tegyük ezt a várost olyan hellyé, amilyen Magyarország is lehetne, ha az '56-osok és a '89-es álma valóra válhatott volna! Tegyük szabaddá, zölddé, menővé!"

 • Nyerni kis többséggel is lehet, de győzni csak igazi közösséggel, mondta Karácsony Gergely a Városházánál.

  Szerinte sem a nemzeti lobogó, sem a lyukas zászló, sem a városháza, sem a közmédia nem lehet egyik, vagy másik oldalé. Az igazság sem lehet egyik vagy másik oldalé.

  "Ezt jelenti a köztársaság" - mondta a főpolgármester. Majd felszólította az embereket arra, hogy tegyék együtt Budapestet a köztársasági eszme őrzője legyen. 

 • Karácsony Gergelyt hatalmas ováció fogadta a Városházánál. A főpolgármester arról beszélt:

  Olyan rég volt már, hogy azért gyűltünk össze, hogy kiálljunk valamiért és nem azért, hogy tüntessünk valami ellen.

  Nyolc évvel ezelőtt eltűnt az életünkből a köztársaság, de ezt az értékvesztést Karácsony szerint megállították a szavazók. Ezért most egyszerre ünnepli a köztársaság születésnapját és újraszületését is.

  Budapest nem csak 23 kerület közössége, minden magyar fővárosa, épp ezért, minden magyarnak az otthonának kell éreznie, még azoknak is, akik tíz napja nem a változásokra szavaztak - mondta a főpolgármester.

 • Hajós András is felszólalt. Saját történetekkel kezdte arról, hogy mikor és hogyan lázadt fel az általános iskolai tanára, majd az anyja ellen.

  Mennyire jó, hogy 1956-ban lőni kellett a szabadságért, tíz napja elég volt szavazni.

  Azt is mondta, ő már két éve megmondta, hogy Karácsony Gergely lesz a főpolgármester. 

  Most következik pár év, amikor lehet valamit csinálni. Ebben az épületben vannak ügyosztályok, van egy kis parlament, amiben az emberek azon fognak dolgozni, hogy nekünk jobb legyen. Budapest nem selyemzsinórt, nem létra az ország következő miniszterelnökének.

  Majd végezetül arra kérte az embereket, hogy járjanak biciklivel és használjanak lámpát, ha már bicikliznek.

 • Vörös festéket borítottak a csehországi Ostravában a szovjet emlékműre, vette észre a 444.hu. Az időzítés a magyar forradalom évfordulójára esett, ráadásul magyarul ráírták: KITARTÁS BUDAPEST 1956. Az emlékműben az 1945-ös harcokban elesett 668 szovjet katona és cseh állampolgárok hamvait is őrzik, 15 éve újították fel.

 • Tiszteletét fejezte ki, amit taps fogadott. Majd felolvasott egy részletet Göncz Bibóról szóló írásából, amiben barátságukról ír: arról, hogy sorstársak voltak a börtönre ítélésük miatt.

 • Ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál szerdán, Budapesten.

  1956 nem lezárt múlt. 1956 velünk él, és velünk is fog élni, mindaddig, amíg nem szolgáltatunk igazságot minden, a kommunista diktatúrák által megnyomorított magyarnak és nem magyarnak"

  - mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, aki magát megveszekedett orbánistának tartja.

  Szerinte azok a kommunisták, akik 1956-ban idegen hatalmat hívtak a magyarokra, nemzedékek életéből raboltak pótolhatatlan évtizedeket, könnyű kézzel osztogattak súlyos ítéleteket, besúgásra kényszerítettek testvért és barátot, és érdekből fenntartották a diktatúrát, ma is köztünk járnak.

  A kommunista diktatúrák rettenetes öröksége mindaddig rombolni fog, amíg nem nézünk szembe vele csontig hatoló őszinteséggel

  - mondta Demeter Szilárd.

 • Rengetegen vannak a légiósok, akik a körúton vonulnak a Corvin közhöz. Azt skandálják: “Égjen a tűz, lobogjon a láng, harcolj velünk! Harcolj velünk!” Brutális és ijesztő látvány, ahogy hármas-négyes rendezett sorokban mennek. “Huzzatok haza!” - üvölti egy merész nő a villamosról. “Itthon vagyunk! Itthon vagyunk!” - válaszolja rá ordítva a tömeg.

  Amikor egy indiai étterem mellett vonultak el, egy rendőr megkérte az előtte álló indiaiakat, hogy menjenek inkább be.

  Skandálva vonultak a légiósok a Nagykörúton
 • A Kossuth téri ünnepi programok egyik legnépszerűbbike a mászófal, aminek tetején vörös csillagok várnak arra, hogy a tetejéig feljutó gyerekek  leverjék őket. 

  Gyerekek, akik keményen küzdik fel magukat a vörös csillagig
 • A tömeg kántálni kezdte, hogy "Nyissák ki, nyissák ki!" és utána beengedték őket.

  Beengedték a tömeget a Városháza parkolóba
 • A paravánok mögötti téren van a színpad, ott lesz Karácson beszéde is, de oda nem engednek be mindenkit, valószínűleg azért, hogy ne legyen túl nagy a zsúfoltság.

 • Zúgott a Ria, ria Hungária
 • Karácsony eseményén az előbb színpadra lépett a házigazda, mire a tömeg izgalomba jött, hogy itt valami elkezdődik. A házigazda azonban gyorsan lecsillapította a kedélyeket. Elmondta: csak azért jött, hogy megkérjen mindenkit, szóródjunk szét a parkolóban.

  A Városháza megnyitott parkolójába most már nem engednek be több embert. Elkordonoztak a bejáratot, az emberek kezdenek bedühödni.

 • Ha nincs korlátja a hatalomnak, akkor korlátlan elnyomás van. Ha nincs soha ami és aki megálljt parancsoljon, akkor a hatalom elkényelmesedik és csak a saját leválthatatlanságán munkálkodik

  - mondta Hódmezővásárhely polgármestere a város október 23-ai megemlékezésén. Szerinte az önkényt, a megfélemlítés és a korrupciót ugyanúgy nem lehet elfogadni 2019-ben, ahogy nem lehetett elfogadni 1956-ban.

 • Kotnyek Antal az esetleges házkutatásokkal számolva hosszú ideig egy N betűvel jelölt fémtokban őrizte az 1956. október 22-én lőtt fekete-fehér film negatívját. Napfényfilm van benne, mondta róla évtizedekig, majd 1989-ben elkészíthette az első nagyításokat Nagy Imre utolsó békebeli napjáról. Őszi fények, utolsó sugarak, derű és élet a forradalom kitörése előtti napon, ez volt a badacsonyi szüret.

 • Azért nem szerveztek október 23-ára olyan szabadtéri rendezvényt, ahol Orbán Viktor is megjelenne, mert az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy szükség lesz-e rendkívüli Európai Tanács-ülésre a Brexit miatt. Erről Kovács Zoltán államtitkár tájékoztatta az MTI-t. 

  Ugyanerről beszélt múlt héten Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

  Orbán Viktor a ma este a Zeneakadémián mond beszédet.