Dunaújváros vezetése a vereség után hazavitte a merevlemezeket

2019.10.24. 18:58

Egyelőre nem hajlandó visszaadni Dunaújváros korábbi fideszes alpolgármestere azt a merevlemezt, amely az ellenzéki Pintér Tamás győzelmét hozó önkormányzati választás után tűnt el a hivatali gépéből – ezzel vádolta meg csütörtökön a polgármester Szepesi Attilát a Magyar Hangban.

Előzetesen a jobbik-közeli Alfahír arról számolt be, hogy a választás után három merevlemezt vittek ki a városházáról. Pintér Tamás, a város új (ellenzéki támogatást élvező jobbikos) polgármestere pedig a Magyar Hangnak azonosította is, kinek a gépeiből hiányoznak ezek:

  • a kilenc évig regnáló Cserna Gábor polgármester,
  • az egyik alpolgármester,
  • illetve a polgármesteri kabinetvezető

Az új városvezetés a hiány miatt már a jegyzőhöz fordult és rendőrségi feljelentést is tett. Szepesi Attila alpolgármester arról tájékoztatta a helyi jegyzőt, hogy bár az adathordozót nem ő vitte el az irodájából, már nála van. Ám azt egyelőre nem adja vissza, hiszen azon – állítása szerint – „nemzetbiztonsági adatok” vannak, és csak „az érintett társaságok írásos engedélyével“ válhat meg a merevlemeztől.

A politikus magyarázata azonban a Magyar Hang szerint két fontos kérdést is felvet:

  • a minősített adatok tárolása igen komoly biztonsági feltételekhez kötött, ha valóban nemzetbiztonságilag releváns információkról van szó, azok biztosan nem lehetnek egy egyszerű hivatali számítógépen,
  • a minősített adatokhoz egyszerű írásos engedéllyel sem férhet hozzá akárki, az ilyen információk kezeléséhez átvilágításra van szükség.

Ezért ha Szepesi Attila igazat mond, legfeljebb úgynevezett „nem nyilvános” minősítésű iratról lehet szó, de az – mint a neve is mutatja – nem számít minősített adatnak, nem is esik az erről szóló jogszabályok hatálya alá.

Pintér Tamás az önkormányzati választáson jelentős többséggel győzte le a várost 2010 óta irányító fideszes Cserna Gábort. Míg az ellenzéki összefogás jelöltjeként induló jobbikos politikus 56 százalékot kapott, kormánypárti ellenfele 41 százalékkal lett a második. Miután Pintér Tamás a 2018-as országgyűlési választáson – egyedüli jobbikosként - megnyerte az egyéni választókerületet, így most polgármesterré választása után a parlamenti székéért időközi parlamenti voksolást kell majd tartani.

Az ügyben megkeressük Szepesi Attilát is, amint válaszol, rögvest megírjuk.