Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

2019.10.24. 10:52

Vesztegetés miatt egy év - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjét csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős, írja az MTI. Balogh ellen júliusban emeltek vádat vesztegetés miatt.  

Az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. Balogh 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, Balogh Jánost azt mondta, hogy a rendezvényt nem tartják meg.

„NYILVÁN TÖBB TELEPÜLÉSEN KELLENE CSINÁLNUNK KAMPÁNYT PAPÍRON. PAPÍRON. NEM KELL MEGCSINÁLNI SEMMIT”

- mondta a kiszivárgott felvételen Balogh.

A néhány nap múlva megtartott másik találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy annak cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Balogh a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki. A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített.

„GONDOLD ÁT, FIGYELJ IDE, LÁSD, HOGY NEM SZARRÁGÓ VAGYOK, AKKOR KAPOL HATSZÁZAT. TISZTÁN. DE HIDD EL NEKEM 12 SZÁZALÉKKAL CSINÁLJÁK PESTEN”

- mondja  felvételen, amit ebben a cikkünkben tud meghallgatni. A felvételt egyébként a rendezvénytechnikus készítette, az ajánlatra nem mondott igent, tavaly azt nyilatkozta, hogy nem szokása felvenni a beszélgetéseket, de most azért tett mégis így, mert már a megkereséskor érezte, hogy itt valami nem tiszta dologról lesz szó.

Bodnár Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen Balogh János beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a korrupciós bűncselekmények elterjedtségét, valamint azt, hogy a vádlott az önkormányzati szervezet vezetőjeként követte el a bűncselekményt. Bodnár Zsolt megjegyezte, a vádlott javára értékelték büntetlen előéletét, beismerő vallomását és megbánó magatartását, melynek komolyságát mutatja az a kijelentése is, miszerint "élete legnagyobb szégyenét éli át".

A bíróság emiatt lehetőséget látott az ügyészi indítványnál enyhébb tartamú és rövidebb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására - tette hozzá a bíró.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

Az előkészítő ülésen meghozott végzés szerint a szabadságvesztés végrehajtása esetén a vádlott büntetésének kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.