Márki-Zay tisztogatni fog az önkormányzati cégeknél, de nem politikai alapon

2019.10.24. 10:55

Október 13-án Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a szavazatok 57.3 százalékával nyerte az önkormányzati választást, így további öt évig folytathatja a munkáját. Az újraválasztott polgármesterrel a Szeged.hu készített interjút.

Márki-Zay óriási dolognak tartja, hogy sikerült megszerezni a többséget a közgyűlésben, mert korábban a fideszes frakció nagyon sok mindent meg tudott így akadályozni a városban. Szerinte már csak az önkormányzati cégekben volt esély a korrupcióra, most azonban már ezeknek a cégeknek a vezetőit is el tudják mozdítani adott esetben. Márki-Zay nem tagadta, hogy lesz tisztogatás, de nem politikai alapon.

„Akik szakmailag nem végeznek kielégítő munkát, akik bűncselekményeket követnek el, lopnak, csalnak, hazudnak, azoktól rövid úton meg kell szabadulnia a városnak. Tisztességes, jó menedzsereket kell találnunk helyettük, miközben szeretnénk megtartani a jól dolgozókat” – mondta Márki-Zay.

Előfordult, hogy az orrunk előtt gyártattak Lázár-címeres boros ládákat, de hamis menetlevelek voltak, olyat is tudunk, hogy az ügyvezető a saját céljaira használta a céget. Virágzott a korrupció az önkormányzati cégekben

– mondta Márki-Zay, aki úgy számol, hogy a városi korrupció felszámolásával százmilliókat spórolhat az önkormányzat. Szerinte most az a legfontosabb, hogy a város megőrizte a fizetőképességét. Állítása szerint tavaly nagy esély volt a csődre, mert a fideszes többség által elfogadott 24 milliárdos költségvetésből 8 milliárd forintnyi tervezett bevétel nem folyt be.

„Persze, ez előre látható volt: több városi cégnél is olyan bevételeket terveztek be, amelyeket egyszerűen nem lehetett realizálni. Erősen fiktív volt a költségvetés. Ha minden kiadást engedélyeztünk volna, akkor 8 milliárd forintos hiány mellett, azonnal csődbe ment volna a város. Ez volt a fideszes trükk” – mondta Márki-Zay.