Az ügyészség szerint Varju László súlyos testi sértést követhetett el az MTVA székházában

2019.10.25. 10:15

Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Varju László parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – közölte az ügyészség. 

Varju és több ellenzéki képviselő tavaly decemberben a túlóratörvény-tüntetések idején szerettek volna beolvasni 5 pontot a köztévében. Miután ez december 16-án nem sikerült nekik, „Varju László másnap délelőtt a stúdióba történő bemenetel érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának” – írja az ügyészség.

„Dulakodás közben az egyik biztonsági őrnek több másodpercen keresztül kézzel megszorította a vádliját. Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót a stúdió ajtajától eltolták” – állítja a szervezet, amely szerint Varju ezek után az MTVA-székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahol a vezérlő helyiségek találhatóak. A biztonsági őrök ki akarták vezetni Varjut, akivel szemben „erőszakos ellenállása miatt” testi kényszert alkalmaztak. 

Varju László továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, egy biztonsági őr lábát elkapta, majd kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett

– írta az ügyészség, amely büntetőeljárást szeretne lefolytatni a DK-s képviselővel szemben, mivel Varju cselekménye „garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének megállapítására lehet alkalmas”. 

Év elején kiszivárgott egy videófelvétel, amelyen látható, hogy mi történt Varju Lászlóval az MTVA székházában. Eszerint a képviselőt fegyveres biztonsági őrök a földre vitték, kirúgták a lábát, majd csavargatták azt, ráültek a hátára, megpróbálták elrúgni a telefonját. A 444-hez eljutott felvételről ebben a cikkben számoltunk be részletesen. 

Varju László mentelmi jogát egy másik ügy miatt néhány nappal ezelőtt felfüggesztette a parlament. Az ügyészség gyanúja szerint Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt pénzt ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára, de ezt az illető elutasította. Ez a független jelölt Horváth Imre, az MSZP korábbi politikusa volt.

Visszatérve az MTVA székházában történtekre, a bíróság első fokon nemrég megállapította, hogy nem dobhatták volna ki az ellenzéki képviselőket az épületből.