Karácsony Gergely javítani akarja a fővárosi közszolgák munkakörülményeit, béreit

2019.10.25. 13:48

A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester pénteken - közölte az MTI. 

"Abban vagyunk érdekeltek", hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért "vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk" a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében - mondta.

Karácsony szerint a városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani. Szerinte a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerő-hiányt eredményezett, a főváros cégei "fuldokolnak a munkaerő-hiánytól", ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani és javítani kell a munkakörülményeket.

A főpolgármester szólt arról, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot, ugyanis - mint mondta - Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.

Megtiltják az ún. rabszolgatörvény alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél, és a regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra történő visszajutásának segítése érdekében ingyenessé teszik számukra a közösségi közlekedés használatát.